Natalie Wästefors: ”Han tillför mycket glädje”

Premiärhelgen i SHE bjuder på flera kittlande matcher. En av dem är lördagens möte mellan Skövde HF mot H65 Höör. Två lag som för tillfället präglas av skador.

– Vi går såklart för segern, säger Skövdes vänsternio Natalie Wästefors.

SKÖVDE HF–H65 HÖÖR
LÖRDAG 18 SEPTEMBER 14.30
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Skövde HF har i många år haft det svårt för H65 Höör. Faktum är att skaraborgarna inte har vunnit mot H65 sedan 2016. Senast lagen möttes gick Höör segrandes med 38–25.

Men efter en händelserik sommar, där Höör har tappat landslagsspelaren Emma Lindqvist samt fått Isabelle Andersson korsbandsskadad, har styrkeförhållanderna mellan klubbarna minskat. Det menar åtminstone Natalie Wästefors, vänsternio i Skövde HF som gör sin andra säsong i SHE.

– Ja, självklart är det så. Sen har vi också några skador. Men vi går såklart för segern, säger Wästefors som kommer få ta stort ansvar i Skövdes försvar- och anfallsspel.

Bakåt trivs hon bäst om tvåa, även om vid nödläge kommer tvingas in i mittblocket. Framåt bildar hon tillsammans med jämnåriga Elma Örtemark och högernian Nikoline Lundgreen SHF:s förstalina på nio meter.

– Ja, jag kan tänka mig att vi tre kommer få ta stort ansvar imorgon (lördag) mot Höör. Totalt är vi fem stycken på nio meter just nu med Melina (Pilav) och Tindra (Sahlin Wallenius) också.

Wästefors är fostrad i grannklubben HK Country från Stöpet. Men blott 13 år gammal tog hon steget till Skövde HF.

– Vi var inte så många i min årskull. Vi kunde knappt byta spelare och få ihop ett lag. Men jag bodde i Stöpet då och hade två minuter till hallen, förklarar Wästefors som fortsätter:

– Men när jag bytte till Skövde blev vi ett helt gäng. Jag, Elma, Moa Andersson och Andrea Niva är kvar från det laget.

Inför ligastarten har Skövde HF likt övriga SHE-lag spelat ATG Svenska cupen. Dessvärre för Wästefors och kompani blev det uttåg i åttondelsfinalen mot VästeråsIrsta.

Ni förlorade dubbelmötet med totalt 55–80…

– Ja, det rann iväg tyvärr. Men vi kände i första matchen att vi ändå var med. Det var under de sista 15 minuterna som vi släppte mycket bakåt.

De stora förlusterna i cupen tillskriver Wästefors det knappa spelarmaterialet.

– Vi hade inte många att byta med. Vi orkade inte fullt ut.

Men du fick avsluta returmötet i Västerås med att göra sju mål. Det måste varit ett skönt besked inför SHE-starten?

– Ja, även om man inte tänker på det där och då. Men självklart var det skönt, fortsätter Wästefors som till vardags jobbar som montör på Volvo i Skövde.

I veckan berättade Skövde på sin hemsida att Marijana Markota, den serbiska målvakten som hämtades in som ersättare för Josephine Nordstrøm (Skuru), lämnar av privata skäl.

– Ja, det är tungt för oss såklart. Att Marijana valde att lämna det här. Men samtidigt har vi Annie (Linder) som gör ett kanonjobb. Hon kommer göra det jättebra.

Vad tillför er nya tränare Daniel Birkelund?

– Mycket glädje och positivitet. Det känns som att han verkligen tror på oss. Vi unga spelare tillåts göra misstag vilket är skönt att ha i bakhuvudet.

Avkast mellan Skövde och Höör sker klockan 14.30 på lördag. I Skövde saknas Andrea Niva, Hannele Nilsson samt Moa Andersson. Hos gästerna är Isabelle Andersson, Emma Jönsson och Michaela Fransson långtidsskadade.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Skövde HF 2021/22

MV: Annie Linder
V6: Nora Jakobsson van Stam,
M6: Julie Aspelund Berg, Ida Eriksson.
H6: Andrea Niva, Marielle Lideskär, Venera Surjan.
M9/V9: Elma Örtemark, Natalie Wästefors, Melina Pilav. Hannele Nilsson, Moa Andersson, Tindra Sahlin Wallenius.
H9: Nikoline Lundgreen

Foto: Christoffer Borg Mattisson