Hallbys succéstart ett faktum

Jönköpingslaget IF Hallby har inlett Handbollsligan fläckfritt och tagit två meriterande bortaskalper mot Ystads IF och Lugi HF. I skrivande stund toppar de tabellen.

– Jag trodde inte på förhand att vi skulle stå på fyra poäng redan, säger Oskar Hedvall påväg hem från Lund.

Lördagens match mellan Lugi HF och IF Hallby i Sparbanken Skåne Arena blev en ensidig historia. Ett ramstarkt Hallby gjorde processen kort med lundensarna och totalt vann Jesper Östlunds gäng med nio mål.

En minst sagt imponerande bedrift av Hallby som slutade på niondeplats i fjol. I år tippades de av tränarna att sluta elva i serien.

– Det har varit jätteskönt att gå in som underdogs. Vi har kunnat prestera utan att ha någon press på oss. Många pratar om spelarna vi har tappat men de som är kvar presterar väldigt bra. Alla visar att de är stolta över att spela i Hallby. Vi trivs bra med varandra och har en go attityd. Vi ger aldrig upp, säger Oskar Hedvall på väg hem efter utklassningen mot Lugi.

Ni vann tidigare i veckan borta mot Ystads IF. Idag spelar ni ut Lugi. Hade du trott allt detta på förhand?

– Nej, jag trodde inte på förhand att vi skulle stå på fyra poäng redan. Men vi åker ner till varje match och tror på det. Det har gett resultat.

Hedvall bildar tillsammans med Robin Svensson ett stabilt mittlås i Hallby. Just försvarsspelet har föranlett segrarna mot Ystads IF och Lugi enligt Hedvall.

– Ja, försvarsspelet har lagt grunden till dem. Vi har fått ihop det och underlättat för Marcus (Holmén) i målet.

Det var inte många som snackade om Hallby inför säsongen. Nu är ni den stora överraskningen så här långt?

– Vi som är kvar har spelat länge med varandra. Vi hade en knackig försäsong men nu har vi fått ett ”go” i laget. Vi är ettriga och jobbiga att möta, fortsätter Hedvall som i fjol var ytterst nära att gå till slutspel med sitt Hallby.

Är siktet inställt på slutspel nu efter denna succéstart?

– Haha, vi har bara spelat två matcher. Vi ska försöka göra det så bra vi kan. Det var surt att vi inte lyckades gå till slutspel i våras. Men nu har vi gett oss fina förutsättningar inför hösten.

Nästa match för Hallby spelas borta mot IFK Skövde i ATG Svenska cupen. Där ska Hallby försöka vända ett fyramålsunderläge från första åttondelsfinalen.

Men längre fram i kommande vecka väntar en mer speciell match. Eskilstuna Guif kommer på besök i Hallbys hemmapremär i Handbollsligan.

– Det ska bli skönt att få tillbaka publiken som är helt fantastisk i Jönköping. Det ska bli jättekul, avslutar Hedvall.

Noterbart från Hallbys två första omgångar är att tre nyförvärv toppar den interna skytte- och MEP-ligan. Hampus Dahlgren från HK Varberg, Gustaf Wedberg från IK Sävehof samt Albin Broman från Ystads IF.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Hallby-statistik efter två omgångar

Intern skytteliga
1. Hampus Dahlgren, 14 mål
2. Gustaf Wedberg, 10
3. Albin Broman, 7
4. Robin Svensson, 6
5. Martin Mårtensson, 5

Målvaktsstatistik
Marcus Holmén, 31/77=40%

Resultat
Ystads IF – IF Hallby 24–25
Lugi HF – IF Hallby 23–32

Kommande spelschema
Måndag 20 september: IFK Skövde, ATG Svenska cupen (b)
Fredag 24 september: Eskilstuna Guif, Handbollsligan (b)
Fredag 1 oktober: HK Malmö, Handbollsligan (b)