Adam Blanche: ”Måste våga köra hela vägen”

En 18-åring som gör succé i Hammarby. Adam Blanche berättar om höstens genombrott, vilka mittsexor han inspireras av och tankarna inför matchen mot Malmö. 

HAMMARBY IF-HK MALMÖ
MÅNDAG 12 NOVEMBER 18.00
SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE PLAY

I säsongens första ligamatch klev 18-årige målvakten Fabian Norsten fram och blev matchhjälte när Hammarby besegrade IFK Skövde med 28–25. Under hösten har nästa stortalang från Hammarby presenterat sig på allvar. 18-årige Adam Blanche debuterade i Handbollsligan i fjol och har nu fått en större roll. Efter tio matcher ligger mittsexan dessutom tvåa i Bajens interna skytteliga på 31 mål.

– Min utveckling har gått fort under det senaste året. Vi har bra träningar och bra ledare som ger mig mycket feedback om hur jag ska spela och så vidare. Sedan har har fått mycket förtroende. Alla vet också att Patrik Fahlgren är en bra inspelare. Han betyder oerhört mycket för oss och har nog stått för häften av inspelen till mina mål, säger Adam Blanche.

I Stockholms första stora handbollsderby på 13 år spelade Adam Blanche en huvudroll. I rivalmötet med AIK i september gjorde Huddinge-fostrade Blanche fem mål när Hammarby vann med 27–21.

– Den matchen var svinkul att spela. Det var första gången jag spelade inför ett fullsatt Eriksdalshallen. De andra spelarna har sagt att fansen är helt otroliga och det fick man känna av i derbyt. När man får extra stöd av fansen är det ännu lättare att göra sin grej.

Varför tror du att det gått så snabbt för dig att prestera i Handbollsligan?

– Det är kanske en blandning av träningsmiljö, hög kvalitet och att jag fått chansen att spela. Jag kommer direkt från juniorlaget och i den divison 2-serien var det inte lika hög kvalitet. Då finns det hur mycket som helst att lära sig när man kommer upp i a-laget och jag har nog snappat upp det mesta.

Mittsex är inte den lättaste positionen att slå sig in på som 18-åring…

– Det har självklart varit en stor utmaning, men jag räknas också som en ganska stor och fysisk spelare. I juniorlaget var det inte brottning på samma sätt som det kan vara nu när jag möter vuxna män på linjen. Flera saker är tillåtna i spelet och den största skillnaden är fysiken. Det krävs så mycket mer styrka, men jag känner ändå att jag tagit ett stort kliv.

Vilka mittsexor har du inspirerats av?

– Jag kollar jättemycket på handboll och på olika mittsexor. Det är främst tre stycken som jag bevakar lite extra – Andreas Nilsson (Veszprem), Jannik Kohlbacher (Rhein-Neckar Löwen) och Nicolas Tournat (Nantes). Alla mittsexor vet hur man sätter en spärr, men jag kollar på hur och när man ska göra det. Och samtidigt kunna skapa en yta för sig själv eller andra. Det är mycket smådetaljer.

Efter tio omgångar ligger Hammarby på kvalplats med sex poäng. Laget har spelat jämnt i många matcher, men i senaste mötet med Önnered föll Bajen dock med större siffror (24–31).

– Mot Önnered var vi inte alls bra, men överlag känns det bra i laget. Våra prestationer speglar inte resultaten. Vi har spelat många matcher där vi kunnat få poäng med oss istället för att förlora. Det känns bra i truppen och spelet fungerar, men vi har haft lite problem att stänga matcher, säger Adam Blanche och fortsätter:

– Vi har pratat lite om det. När vi leder i slutet blir vi nästan rädda för att torska istället för att vinna. Vi har inte riktigt vågat släppa på det. För uppenbarligen har vi gjort det bra tidigare i matcherna, men när vi ska stänga blir det en liten spärr. Då blir det istället ingenting av det. När vi spelar bra måste vi våga köra hela vägen.

Under måndagen får Hammarby chansen att ta sin första seger på tre matcher. Då gästas Eriksdalshallen av förra säsongens finalist HK Malmö.

– Det kommer att bli tufft. Jag tror på en jämn match där alla är väldigt revanschsugna efter förlusten mot Önnered. Malmö håller på med massa olika grejer framåt, så vi måste vara helt redo i försvarsspelet och inte bli överraskade när de skiftar system. Vi måste ända vilja vinna mer än dem och verkligen gå all in. Det kommer bli avgörande till slut.

MARCUS HEED

Tonåringarnas skytteliga

Ludvig Hallbäck (Ystads IF) 64 mål
Adam Blanche (Hammarby) 31
Jack Thurin (IFK Skövde 25
Marcus Norrbrink (Önnered) 22
Valter Chrintz (IFK Kristianstad) 19