Månadens spelare i oktober: Mikaela Mässing

Mikaela Mässing fortsätter att bomba in mål för H65 Höör i SHE. Nu har serieledarens storskytt även utsetts till månadens spelare.

– Det är jätteroligt, men samtidigt något oväntat, säger vänsternian. 

H65 Höör toppar SHE efter sex omgångar och Mikaela Mässing är lagets bästa målskytt med 33 fullträffar. Vänsternians 17 mål i de två senaste matcherna mot Önnered och Boden bidrog i allra högsta grad till att hon utsågs till oktobers bästa spelare.  

– Det är jätteroligt och ett litet kvitto på att man gör något vettigt. Men det var samtidigt lite oväntat, jag trodde kanske inte att jag skulle bli månadens spelare eftersom andra spelare gör det bra också. Med facit i hand så var oktober en bra månad för mig, säger Mikaela Mässing. 

Du blev utsedd till månadens spelare även i mars förra säsongen. Vad betyder det för dig att få de här utmärkelserna?

– De är klart att det betyder mycket. Att man blir utsedd till det känns också lite större än att bara statistiken räknas med. Det är ärofyllt och roligt att folk ser att man gör det bra. 

•••

Att Mikaela Mässing varit en av Höörs bästa spelare på sistone har inte undgått någon. I fjol gjorde den 188 centimer långa skytten 103 mål i grundserien och näst flest mål i slutspelet när Höör gick till SM-final. 

– Tidigare hade jag en del talang, men när man inte kunde förlita sig på den längre fick man börja träna hårdare. I Höör har vi ett bra träningsklimat med mycket gym och löpning utöver handbollsträningarna. Att jag fått bra träning under flera år är definitivt en av anledningarna till att jag spelar på den nivån jag är på idag. 

När kände du att du tog klivet från talang till att börja träna hårdare?

– Det var någon gång i början när jag hade flyttat till Höör. Det tog nästan två år att acklimatisera sig till tuffare träning och klimat. När man fick sitta en del bänk i början kom man ner på jorden och det lade kanske en viss grund 

•••

H65 Höör har öppnat säsongen på starkast möjliga sätt. Laget toppar serien och har ännu inte tappat poäng i någon match. Dessutom har H65 tagit sig till tredje kvalrundan i EHF-cupen där man ställs mot Nykøbing Falster i två möten under november. 

– Vi har fått behålla stommen från förra säsongen och tränar stenhårt tillsammans även om vi reser mycket. Sedan är alla redo att göra jobbet och vet vad som krävs av varandra. Vi har samma tränare i Ola Månsson som aldrig är nöjd. Sammantaget har vi ett bra klimat där alla drar åt samma håll. 

Hur gör ni för att hela tiden hålla fokus och inte sväva iväg?

– Jag skulle säga att det är enklare att hålla fokus när det är tätt schema. Då är man inne i en bubbla. Det är svårare att hålla fokus när det är en vecka mellan matcherna, samtidigt som man är mer sugen på att spela då. Vi jobbar på som vanligt och tar en match i taget. 

•••

Förra säsongen hade Mikaela Mässing anbud från utländska klubbar, men skyttedrottningen valde att stanna ännu en säsong i H65 Höör. 

Vad känner du att du vill uppnå i klubben innan du kanske väljer att lämna?

– Såklart vill man avsluta på topp med Höör. Att vinna SM-guld hade varit ett perfekt sätt att avsluta på, men det är mycket som ska till för att komma dit. Om man blir mästare får Höör spela i Europa och det känns viktigt för mig. 

Inför EM i Frankrike senare i höst fanns även Mikaela Mässing med i Henrik Signells bruttotrupp tillsammans med fyra andra Höör-spelare. Ett möjligt bevis på att vänsternian med fyra a-landskamper närmar sig den största handbollsscenen. Däremot lyckades ingen av de fem H65-spelarna att slå sig in i den slutgiltiga EM-truppen på 16 namn. 

– Det var också rätt oväntat, men jag blev jätteglad. Jag fattade ingenting när mamma skev grattis till mig och några tjejer ropade till mig på träningen, men sedan såg jag uttagningen. Det är kul att vara med, men jag känner ändå att det är en bit kvar. Förhoppningsvis är det bara att kriga vidare så man kommer med till slut.  

MARCUS HEED

MIKAELA MÄSSINGS FACIT I OKTOBER

6/10: Skara (b), 30–19
4 mål, 2,1 MEP-poäng
10/10: VästeråsIrsta (h), 35–26
4 mål, 3 assist, 2,6 MEP-poäng
16/10: Boden (b), 30–16
10 mål, 3 assist, 7,32 MEP-poäng
28/10: Önnered (h), 31–22
7 mål, 3,77 MEP-poäng

BÄST MEP-SNITT I SHE I OKTOBER

Målvakt: Rebecca Nilsson, Skuru IK, 3,5
Vänstersex: Julia Ehn, Skövde HF, 3,3
Mittsex: Olivia Löfqvist, Lugi, 3,5
Högersex: Hannah Scheuer Larsson, Skuru IK, 2,8 
Vänsternio: Mikaela Mässing, H65 Höör, 4,0
Mittnio: Olivia Black, Skövde HF, 3,0
Högernio: Alexandra Bjärrenholt, Skuru IK, 4,8

Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån