Mishels Liaba: ”Tempot är högre i Sverige”

En norrman som gör succé i Alingsås HK. Inför toppmötet med Lugi berättar Mishels Liaba om omställningen till svensk handboll och att Handbollsligan är jämnare än tidigare.

ALINGSÅS HK-LUGI HF
FREDAG 2 NOVEMBER 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ SPORTKANALEN

I flera år har Alingsås kämpat om de högsta placeringarna Handbollsligan. Nu ligger AHK på femte plats i tabellen med tolv poäng efter att ha förlorat den senaste matchen mot HK Malmö strax före landslagsuppehållet.

– Vi hade en bra period med tre raka segrar och att vi förlorade mot Malmö på hemmaplan senast var tråkigt. Det var en match som vi kände att vi kunde vinna, men överlag har säsongen känts okej, säger Mishels Liaba och fortsätter:

– Vi har ju hållit oss till vårt spel. Haft bra försvarsspel och fått till en del kontringar. Vi kanske inte fick till det i början av säsongen, men det har kommit nu i de senaste matcherna.

Mishels Liaba kom till Alingsås förra säsongen från Kolstad. Den här säsongen har den norske vänsternian vuxit in i en större roll och är hittills en av AHK:s främsta poängspelare.

– Det har varit kul. Jag har fått mer chanser den här säsongen och fått ett större ansvar. När man har självförtroende och spelar bra flyter allt bara på.

Vad är skillnaderna mellan svensk och norsk handboll?

– Jag tycker att tempot är lite högre i Sverige. Bottenlagen är också mycket bättre än motsvarande lag i Norge. Det är även lite mer duellspel i Handbollsligan. Det tog lite tid att anpassa sig till tempot, men jag känner att jag har utvecklats som spelare sedan jag kom hit förra året. Jag är mer van vid tempot nu och har fått ett bättre skott.

Under fredagen väntar ett nytt toppmöte för Alingsås när man ställs mot Lugi på hemmaplan. Inför matchen skiljer det bara en poäng mellan lagen i tabellen,.

– Det är alltid tuffa matcher mot dem. Lugi kommer hit och är sugna på att ta poäng i Estrad. Vi ska köra vårt spel och med hårt försvarsspel och högt tempo.

Lugi är ett av flera lag som utmanar tabelltoppen. Hur ser du på toppskiktet?

– Jag tycker att åtta-nio lag i serien är väldigt jämna. Det känns som att alla slår alla hela tiden. Kristianstad har ju varit överlägsna, men nu förlorade de i veckan mot Malmö. Jag tycker att det generellt sett varit jämnare i hela ligan den här säsongen än i fjol.

MARCUS HEED

Alingsås interna skytteliga

Felix Claar, 40
Mishels Liaba, 38
Samuel Lindberg, 36
Benjamin Helander, 30
Johan Nilsson, 25
Andreas Berg, 24

Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån