Emmy Nordmark: ”Vi kan släppa ner axlarna”

Boden ställs mot svenska mästarna på hemmaplan. Emmy Nordmark berättar om lagets resa till SHE, roliga bortaresor och hur laget ska hitta formen igen.

BODEN HANDBOLL-IK SÄVEHOF • ONSDAG 31 OKTOBER 19.00 • SÄNDS ÄVEN PÅ SHE PLAY

Förra säsongen gick Boden till slutspel för första gången i klubbens historia. Under hösten har det däremot gått tyngre. Efter sex omgångar står Boden på noll poäng och ligger sist i tabellen. 

– Tidigare säsonger har det alltid gått lite tyngre i början och rättat till sig ju längre serien gått. Vi gör stundtals bra saker, men får inte till det som helhet just nu. Det kändes jättebra på försäsongen men sedan fick vi skador, till exempel på Kristiane Stormoen. Vi har inte seriens bredaste trupp heller och det påverkar. Vi behöver ha alla spelare fit for fight, säger Boden-profilen Emmy Nordmark. 

Vad måste ni göra för att vända på det här?

– Det är bara att fortsätta tro på det. Vi vet vad vi kan. Det gäller att börja med försvarsspelet, senast släppte vi in 38 mål mot Skövde och det är under all kritik. Vi måste hitta tillbaka till grunderna och bygga därifrån. När vi har ett bra försvarsspel brukar det lösa sig framåt också. Men jag tror mycket på vårt lag. Nu måste vi hålla en högre nivå i matcherna igenom, inte bara under ett antal minuter. 

Emmy Nordmark är fostrad i Hornskrokens IF från Boden. När Boden Handboll bildades 2009 flyttade mittnian och flera andra spelare till den nybildade klubben för att klättra uppåt i seriesystemet. 2016/17 gjorde Boden sin första säsong i SHE och sedan dess har Emmy Nordmark varit en av lagets viktigaste spelare. 

– Det har gått ganska fort och det är jätteroligt. Förut kunde man bara drömma om att lilla Boden skulle ha ett lag i högsta serien. Men det är inte lika lätt för oss att värva spelare som för de andra klubbarna i serien. Den här säsongen var egentligen första gången Boden värvade spelare från södra Sverige. Annars har vi alltid fått värva från utlandet. Att flytta upp hit blir en ganska stor omställning för många spelare. I södra Sverige är det inte alls lika långt när man flyttar mellan två klubbar. 

En annan sak som gör att Boden skiljer sig från de andra klubbarna i SHE är avståndet till matcherna. Lagets kortaste bortaresa i SHE är på 90 mil.

– Det är faktiskt skitkul. Vi flyger till alla matcher och har vant oss vid det. Eftersom det oftast är kvällsmatcher bor vi oftast över en natt, så vi har även fått väldigt bra lagsammanhållning. I och med att vi flyger har vi kortare restid än många andra lag i Sverige även om det är längre avstånd.

Under onsdagen får Boden nästa chans att spräcka segernollan. Då kommer svenska mästarna Sävehof på besök till Boden Arena. 

– Det ska bara bli roligt. Det är en otroligt tuff match, men vi kan gå in och släppa ner axlarna. Vi behöver inte känna någon press. Det kommer nog bli bra tryck i arenan. Många vill se både oss och svenska mästarna. 

Vad behöver ni se upp med mot Sävehof?

– Allt. Gör man misstag kommer de att straffa oss direkt. Det gäller för oss att inte göra några tekniska fel och springa hem snabbt, för där är Sävehof starka. Vi måste fokusera på oss själva. 

MARCUS HEED

Mittniornas skytteliga 2018/19

Olivia Black (Skövde) 30 mål
Emmy Nordmark (Boden) 26
Anna Johansson (H65 Höör) 22
Elin Hallagård (Sävehof) 21
Melissa Petrén (Lugi) 21
Mikaela Johansson (Skara) 21
Amelia Lundbäck (Sävehof) 19
Jessica Ehrnbring (Önnered) 19

Foto: Bildbyrån