Carolina Grindbacka: ”Han tillför jättemycket”

Carolina Grindbacka firade sin 31-årsdag med att göra fyra mål i segern mot VästeråsIrsta. I en intervju med SHE berättar Skara-profilen om sin comeback efter att ha blivit mamma och varför klubbarna i Skaraborg borde samarbeta bättre.
– Tillsammans hade man kunnat utveckla fler spelare i området, säger Carolina Grindbacka.

SKARA HF–KUNGÄLVS HK
LÖRDAG 7 JANUARI 14.00
SÄNDS PÅ CMORE & CMORE MIX

Efter tre raka förluster inledde Skara året med att revanschera sig mot VästeråsIrsta. På sin 31-årsdag fick Carolina Grindbacka fira när laget vann med 31–25.

– Äntligen visade vi över 60 minuter att vi är ett bra lag. Vi har haft problemet där vi haft en bra halvlek och en dålig, men när vi väl gör vad vi ska ser det ut så. Det hade varit jäkligt tråkigt om vi hade blivit berövade på två poäng, så detta var en skitbra present ,säger Skaras rutinerade vänsternia.

Efter tolv omgångar ligger Skara på åttonde plats i tabellen med hopp om att behålla sin slutspelsplats.

– Under säsongen har vi egentligen bara åkt på en plump eller två. Vi skulle hagt några poäng till, men det är tajt. Det finns många bra lag i serien och det gäller att vinna matcherna man borde vinna för att vi ska nå slutspel.

I segern mot VästeråsIrsta hade huvudtränaren Magnus Frisk sällskap av Kasper Grunditz som anslutit till laget som assisterande tränare. Ett nyttigt tillskott enligt Carolina Grindbacka.

– Han tillför jättemycket i form av detaljer framåt. Det blir ett litet lugn när vi får hjälp med att styra när anfallsspelet går i stå. Magnus har haft två eller tre stolar att fylla, så att Kasper kommit gör mycket för honom också. Det blir en avlastning så att Magnus kan fokusera på det han gör bäst. Kaspers ankomst varit väldigt värdefull.

Grindbacka växte upp i Örebro, men sedan flytten till Skara 2014 har hon blivit kvar i Västergötland.

– Att började av en tillfällighet. Jag fick inte förtroende i min förra klubb och lånades ut till Skara. Efter något träffade jag min sambo, så av den anledningen har jag blivit kvar i Skara. Det är en liten familjär klubb som påminner om Lindesberg där jag är uppvuxen och jag tycker om känslan av en sån klubb.

I Skaraborg konkurrerar klubben med rivalen Skövde som efter flera år i skymundan tagit sig förbi Skara i tabellen och utmanar om en topplacering.

– Jag tycker att detta är intressant. När jag kom hit var Skövde bättre och sedan blev det en omkastning. Men nu har de gjort en jättebra säsong och kastat om situationen på nytt. Matcherna mot Skövde är de skönaste att spela med derbykänsla, men jag förstår inte varför klubbarna inte har ett tätare samarbete. Det gör mig lite tudelad.

På vilket sätt kan klubbarna samarbeta bättre?

– När jag kom spelade vi i allsvenskan och hade ett b-lag i division 2. På samma sätt hade Skövde ett lag i elitserien och division 1. Tillsammans hade klubbarna riktigt bra möjligheter att utveckla bra spelare ihop, men den dörren var totalstängd. Jag fattar att man inte kan låna ut spelare till varandra när man ligger i samma serie, men genom ett bättre samarbete hade man kunnat utveckla fler spelare i området och det hade gynnat alla.

I december 2021 blev Carolina Grindbacka mamma och förra våren gjorde hon comeback på handbollsplanen igen för sitt Skara.

– Det har varit både bra och dåligt efter det. Det tar tid för kroppen att komma tillbaka till matchform. Man saknar explosivitet och styrka, vilket fortfarande frustrerar mig. Men ett annat perspektiv är att man är lugnare i tanken när det går tungt. Man gräver inte ner sig lika djupt och kommer tillbaka snabbare. Det är en av de positiva sakerna med att spela handboll igen efter att man blivit mamma.

Under lördagen ställs Skara mot Kungälv i en viktigt kamp om slutspelsplatserna då KHK ligger två poäng före Skara i SHE.

– Vi har mött dem flera gånger den här säsongen, bland annat i ATG Svenska cupen också så vi kan varandra ganska ba. Det blir spännande att se vad som avgör och vilka som drar det längsta strået. Det är skönt att ha dem på hemmaplan och att vi får spela i vår borg. Det brukar ofta bli tuffa bataljer mellan oss.

Vad förväntar du dig för typ av match nu?

– Jag tror på rätt mycket kamp. Vi ska försöka vara riktigt grisiga i försvaret så att vi får göra enkla mål på dem.

MARCUS HEED

Skaras interna MEP-liga

1. Melanie Felber, 35,11
2. Lærke Sørensen, 26,01
3. Sara Johansson, 25,85
4. Aldis Asta Heimisdottir, 19,19
5. Sofia Berndtsson, 16,26
6. Carolina Grindbacka, 14,3
7. Linnea Sundholm, 11,24
8. Ewelina Ström, 7,84
9. Asdis Gudmundsdottir, 6,01
10. Johanna Sigurdardottir, 4,2

Foto: Viktor Ljungström/Bildbyrån