Lovis Jansson: “Vi är jobbiga att möta”

Halvvägs in i HK Aranäs debutsäsong i Handbollsligan befinner sig laget på en tiondeplats i tabellen. Aranäs-fostrade Lovis Jansson känner sig relativt nöjd med första halvan av säsongen.

– Såklart man önskar mer poäng men jag tycker ändå att vi har en godkänd första halva här som nykomlingar, säger 22-åringen.

HK ARANÄS–SKARA HF
TORSDAG 11 JANUARI 19.00
SÄNDS PÅ HANDBOLLSLIGAN LIVE

Inför säsongen 2020-21 lämnade Lovis Jansson moderklubben HK Aranäs för att testa lyckan i Kärra HF. Där tillbringade högersexan två år innan hon inför förra säsongen beslutade att vända hem till Kungsbacka och Aranäs. Jansson stod då för en lyckad återkomst när hon var med och skrev historia med Kungsbackalaget, som för första gången någonsin tog klivet upp i högstaserien.

– Svårbeskrivet, det är väl en dröm för alla i moderklubben. Det är ju familj liksom. Det var ren lycka, berättar Jansson som nu stolt får representera laget i sitt hjärta, i Handbollsligan.

– Det är superkul. Det är jätteroligt att både få förtroendet av tränarna och våra supportrar i hallen som är där och hejar på oss. Man känner många i staden så det är klart att det är roligt när jag tycker att vi har en sån fin och härlig publik som hejar på oss, och som också följer med oss på bortamatcher, så det är superkul att vara där uppe.

Hur ser du på er säsong hittills som nykomlingar?

– Jag har varit nykomling en gång innan och då kommer jag inte exakt ihåg vad vi hade för poäng efter halva. Men denna gången så tycker jag att vi har mindre avstånd om man kollar till exempel mål och så men vi är ju där och vi hänger oss fast. Vi är jobbiga att möta och vi är tuffa att möta. Det märker man på målskillnaden. Sen är det ju såklart tråkigt att vi inte lyckas ta fler poäng, säger Jansson som drar jämförelsen med säsongen 2021-22 när hennes dåvarande klubb Kärra var nykomlingar i högstaserien.

– Jag tycker att vi har spelat och förtjänat fler poäng men då gäller det ju också att knyta ihop säcken den här sista kvarten. Såklart man önskar mer poäng men jag tycker ändå att vi har en godkänd första halva här som nykomlingar. Många är oerfarna och många gör första säsongen i högstaserien.

Vad är den största skillnaden mellan Allsvenskan och Handbollsligan?

– Jag har alltid sagt att jag tycker att det är tempot, bolltempot, att kunna passa i högre fart och kunna behålla den farten i spelet över hela banan. Både kontringar, uppspelsfas och andrafas och högre bolltryck helt enkelt vilket gör att försvaret måste jobba hårdare. De måste orka mer och det tycker jag är den absolut största skillnaden, menar Jansson.

Senaste Aranäs-poängen kom borta mot Skara HF några dagar innan jul i en jämn match som slutade 30-30.

– Det var ett fulltryck inne i Skaraborg. Det var riktigt kul, det var både en hetsig och rolig match att spela och det märktes ju. Det måste ha varit en rolig match för publiken, det svängde fram och tillbaka.

Efter att serien nu har vänt är det återigen Skara som väntar för Jansson och kompani.

Hur ser du på era chanser att besegra Skara den här gången?

– Jag tycker att vi har chans i varje match. Om vi gör det vi säger att vi ska göra så finns det stora möjligheter för två poäng. Men det är som jag har sagt innan, det är 60 minuter handboll som ska spelas och matchen är inte slut förens det har gått 60 minuter och domaren blåser av, det märkte vi förra matchen mot Skara.

Mötet mellan Aranäs och Skara har avkast 19:00 i Kungsbacka Sporthall på torsdag kväll.

SIXTEN ÖSTBÄCK

HK Aranäs interna skytteliga i Handbollsligan dam

1. Elin Åkesson, 51 mål
2. Lovis Jansson, 47
3. Ellen Davis, 41
4. Anna Heed, 37
5. Alva Persson, 28
6. Nova Hallén, 18
6. Wiktoria Gustafsson, 18
8. Louise Rundcrantz, 17
9. Nicolina Fredriksson, 15
10. Tilda Kjörling, 13

Foto: Bildbyrån