Månadens spelare i december: Felix Möller

För första gången på drygt två år belönas en mittsexa med priset som Månadens spelare i Handbollsligan. Felix Möller var en starkt bidragande orsak till att serieledande Sävehof tog elva av tolv poäng under december månad. 
– Vi har avslutat de flesta matcherna väldigt starkt. Vi har lyckats knyta ihop säcken flera gånger om, säger Möller. 

Inte sedan oktober 2021, då IFK Kristianstads Adam Nyfjäll fick priset som Månadens spelare, har en mittsexa i Handbollsligan belönats med den månatliga utmärkelsen. Felix Möller är den andra Sävehof-spelaren som den här säsongen får priset som Månadens spelare. I september belönades högerkanten Gustaf Wedberg. Partillelaget har varit framgångsrika under hösten med fina resultat i serien och i Europacupspelet. Under december månad har de i serien vunnit fem av sex matcher. Mellandagsmötet med Lugi HF slutade 27–27.

– Med undantag för den sista matchen mot Lugi har vi avslutat de flesta matcherna väldigt starkt. Vi har lyckats knyta ihop säcken flera gånger om, berättar Möller som i fjol utsågs till årets mittsexa i Handbollsligan.

Du har gjort 28 mål på 36 avslut (78%) i december. Kommentar?

– Framåt känner jag väl att jag har fått mer och mer inspel. Speciellt nu under december. Men jag vill ju sätta varje läge. 78% är lite för lågt, jag vill ha det ännu högre än så, berättar Möller som har en skottprocent på totalt 82% i seriespelet.

Med 68 gjorda mål toppar han också mittsexornas skytteliga i Handbollsligan före Hammarbys Alexander Morsten (61 mål).

– Jag är ju såklart väldigt beroende av mina niometare. Jag har ju turen i att spela i ett lag med väldigt duktiga assistspelare. Spelare som är bra på att vinna sina dueller, och då handlar det mest för mig om att ta en bra position. Det handlar om att vara redo.

Sävehof är ett av seriens mest fartfyllda lag. I matchen mot Önnered (37–31) hade de 51 avslut mot mål på 60 minuter.

– Våra kanter springer oerhört mycket. Det är alltid skönt att få lätta mål och lite energi.

Vilken är din uppgift som mittsexa i det omställningsspelet?

Michael (Apelgren, huvudtränare i Sävehof och assisterande förbundskapten i Sverige) brukar trycka på att de bästa lagen i världen på att kontra springer med allihopa. Då blir det att springa för mig, oavsett om jag har blockat ett skott eller slängt mig efter en boll. Man ska springa allt vad man kan upp och allt vad man kan ner. När man trött ska man bytas ut.

Ni har bara tappat poäng i tre matcher i Handbollsligan, som i övrigt är väldigt jämn. Vad gör er så stabila?

– Vi har varit bra på att förbereda oss. Framför allt i Europacupspelet, där det har varit helt nya lag för oss. Det krävs såklart ett litet nörderi av ”Micke” och Linus (Ekman, assisterande tränare). De har utfört det på ett väldigt bra sätt. Att spela Europacupmatcher borta är väldigt tufft. Men vi har lyckats behålla ett bra lugn. Även när hallen börjar koka och man knappt hör vad lagkamraterna säger så följer vi vår spelidé. Men jag håller med om att ligan är jämnare än på många år. Vi har varit inställda på att vi inte kan vinna utan att vi spelar bra handboll. Vi behöver alltid prestera, vilket både ”Micke” och Linus har påpekat för oss.

Felix vann EM-guld med Sveriges landslag i Budapest för två år sedan. Den här gången får han dock följa EM från hemmet i Partille. Storebrorsan och lagkamraten Simon Möller är däremot med och representerar Blågult.

– Jag är såklart väldigt stolt som bror.

Hur tror du att det går för Sverige?

– Bra. Jag tror på vinst. Sverige är ju såklart inte ensamma om att ha en väldigt bra trupp. Det är mycket dagsform, vilket jag kommer ihåg från när jag var med. Jag ser Sverige, Danmark och Frankrike som favoriter, avslutar Möller.

Sveriges EM-premiär spelas mot Bosnien och Hercegovina i Mannheim 11 januari klockan 20.30. Sävehofs första match efter EM-uppehållet spelas mot lokalkonkurrenten Alingsås 31 januari i Partille.

OLOF THYRELIUS ERICSON

FELIX MÖLLERS DECEMBER

9 december; IFK Kristianstad (b), 29–24
5 mål, 1 assist, 4,92 MEP-poäng
14 december: HK Malmö (h), 32–28
4 mål, 1 assist, 3,39 MEP-poäng
18 december: HK Malmö (b), 32–24
3 mål, 1 assist, 1,27 MEP-poäng
21 december: HK Aranäs (b), 27–24
4 mål, 1 assist, 2,92 MEP-poäng

26 december: Önnereds HK (h), 37–31
4 mål, 2 assist, 4,14 MEP-poäng
29 december: Lugi HF (b), 27–27
8 mål, 6,52 MEP-poäng
Totalt: 28 mål, 6 assist, 23,16 MEP-poäng

MÅNADENS LAG I DECEMBER

MV: Patrick Bols, HK Aranäs, 2,9 MEP-poäng i snitt
V6: Sebastian Spante, IK Sävehof, 2,8
M6: Felix Möller, IK Sävehof, 3,9
H6: Jonas Samuelsson, IFK Skövde, 3,2
V9: Mishels Liaba, Önnereds HK, 4,3
M9: Daniel Ekman, IFK Skövde, 4,2
H9: Pontus Zetterman, Önnereds HK, 4,5
Till skillnad mot Månadens spelare, som utses av Svensk Elithandboll, är det spelarna med bäst MEP-snitt på respektive position som tar plats i Månadens lag. Krav finns på ett visst antal spelade matcher.

MÅNADENS SPELARE 2023/24

September: Gustaf Wedberg, IK Sävehof
Oktober: Jonas Samuelsson, IFK Skövde
November: Daniel Ekman, IFK Skövde
December: Felix Möller, IK Sävehof

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån