Agnes Åseskog: “Tror absolut att vi kan ta dem”

Efter en tuff höstsäsong startade Kungälvs HK 2024 på bästa sätt med säsongens första seger. Enligt målvakten Agnes Åseskog var det ett mer energifyllt KHK som inledde det nya året.

– Det var något med energin och att alla verkligen ville det på ett annat sätt, menar 21-åringen.

KUNGÄLVS HK–KRISTIANSTAD HK
LÖRDAG 13 JANUARI 15:00
SÄNDS PÅ HANDBOLLSLIGAN LIVE

Kungälvs första halva av säsongen lämnade mer att önska. De små detaljerna har blivit avgörande, om man frågar målvaktstalangen Agnes Åseskog.

– Jag upplever ändå att vi har spelat väldigt jämt flera gånger. Det handlar väl mycket om att vi kanske inte har varit med in i det sista, eller har bränt mycket lägen eller inte fått till det. Många detaljer blir liksom stort i slutet på något sätt, säger Åseskog som ligger trea i målvakternas räddningsprocent-liga med sina 36%.

Förra säsongen avslutade hon med en räddningsprocent på 35 vilket räckte till en delad femteplats i räddningsprocent-ligan. Utöver flera säsonger i högstaligan har Åseskog även en rad u-landskamper och ett silver i U17-EM på sitt CV.

Hennes tidigare målvaktskollega Yasminee Gluic stod inför säsongen för ett sällsynt karriärbyte när hon lämnade handbollen för att satsa på fotboll och istället är det nu erfarna Hanna Eriksson som Åseskog bildar målvaktspar med.

– Jag tycker att jag och Hanna har ett jättebra samarbete och jag tror att vi verkligen har hjälpt varandra att göra så gott vi kan liksom.

Efter att ha gått segerlösa i seriespelet hela hösten inledde Kungälv året 2024 med att, i bortamötet med tabelltvåan Skuru IK, ta säsongens första tvåpoängare i Handbollsligan.

– Det var efterlängtat, det kändes riktigt gött.

Vad var det som stämde i matchen mot Skuru?

– Jag tror det var att vi verkligen fokuserade på att ha mycket energi. Det var något med energin och att alla verkligen ville det på ett annat sätt. Då satte vi de lägena och vi hade flowet som vi inte har hittat innan.

På lördag väntar Kristianstad HK. Ett lag man redan stött på flera gånger under säsongen.

– Ja asså, vi hade ju dem i cupen i år så vi har ju spelat mot dem redan tre gånger den här säsongen där vi förlorade borta två gånger och vann hemma en gång. Jag tror absolut att vi kan ta dem på lördag. Men de gjorde ju en stark match här nu mot Önnered, det ska de ha, men jag tror att det kan bli en jämn kamp, säger Åseskog inför lördagens hemmadrabbning i Mimershallen.

Vad behöver man se upp med mot just Kristianstad?

– Jag tycker nog framför allt att de har duktiga kanter, bra målvakt och de har ett go i sig som gör att de kan få många lätta mål om de får flyt.

Kristianstad kommer från en stark elvamålsseger mot Önnered.

SIXTEN ÖSTBÄCK

MÅLVAKTSLIGAN I HANDBOLLSLIGAN DAM

1. Jenny Sandgren, Önnereds HK, 37%
2. Ellen Dahlström, Skuru IK, 36%
3. Agnes Åseskog, Kungälvs HK, 36%
4. Gry Berghdahl, H65 Höör, 35,16%
5. Josefine Gundersen Lien, Skövde HF, 34,63%

Foto: Bildbyrån