Linn Hansson: ”Fokuserat på oss själva”

Det har blåst hårt och snålt kring BK Heid den här hösten. Men efter söndagens trendbrott borta mot H65 Höör ser Linn Hansson ljus i tunneln.

– Vi känner både lättnad och glädje över första poängen in på kontot, säger kantesset inför nyckelmatchen mot Kärra HF.

BK HEID–KÄRRA HF
ONSDAG 29 DECEMBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Tabelljumbon BK Heid fick bästa möjliga start på andra delen av säsongen. I söndags åkte man ner och bortabesegrade H65 Höör med uddamålet.

Vänstersexan Linn Hansson noterades för sex mål och förklarar att det var försvarsspelet som låg bakom säsongens första seger:

– Det har varit turbulent de senaste veckorna med alla tränarbyten. Men under VM-uppehållet fokuserade vi mycket på försvarsspelet. Vi var överens i laget om att vi måste få ner målskörden för de andra lagen. Mot Höör fick vi bättre träff bakåt och lite kontringar. Det var nyckeln.

Heid vann matchen med 26–25. Mittsexan Ebba Lundstedt avgjorde med bara fem sekunder kvar.

– Vi känner både lättnad och glädje över första poängen in på kontot.

Har det varit jobbigt mentalt för er under hösten?

– Ja, när man får vinster med sig rider man på den vågen. Men när det går neråt hela tiden blir det tufft. Som tur är är vi ett gött gäng som har krigat tillsammans. Det var efterlängtat att vinna tillsammans, fortsätter Hansson som gick till Heid 2016 från moderklubben Sävehof.

Totalt förlorade Heid åtta raka matcher från säsongsstarten i september till VM-uppehållet i december.

Var det någon gång bägaren rann över för er?

– Nej, vi har pratat hela tiden om vad vi behöver göra. Vi var nära att vinna två gånger om mot Kristianstad och Skövde. Vi har inte sett någon panik i resultaten och brutit ihop.

I fjol slutade Heid på åttondeplats och kvalificerade sig för SM-slutspel. Väl där blev det förlust 1–3 i kvartsfinalsserien mot Skuru. På frågan varför laget på så kort tid gått från slutspelsplats till tabelljumbo har Linn Hansson svårt att hitta enkla svar.

– Kanske är det en blandning av att andra lag har blivit bättre och vi inte är lika samspelta. Men det är svårt att sätta fingret på exakt varför.

Under den gångna hösten har Heid bytt tränare flera gånger. Göteborgslaget inledde seriespelet med Magnus Lindqvist vid rodret. Sedan tog assisterande tränaren Magnus Berndtsson över sporadiskt innan Johan Petersson anlitades sent i oktober.

Men under VM-uppehållet i december stod det klart att Petersson lämnar uppdraget. Då tog Heids sportchef Magnus Ferdinandsson över. Men när väl SHE drog igång igen var Magnus Berndtsson tillbaka på tränarbänken som huvudansvarig.

– Det är nog inget lag som önskar så många tränarbyten. Men vi har fokuserat på oss själva och inte lagt så mycket energi på det. Berndtsson har varit med från början så det känns tryggt med honom, fortsätter Hansson som leder den interna skytteligan med 37 mål.

Tidigare i höstas togs du ut till ligalandslaget. Hur kändes det att få det kvittot från landslaget?

– Det var superroligt. Väldigt inspirerande att få åka med på såna saker. Det betyder att man gjort något rätt.

Du har dessutom skrivit kontrakt med Önnereds HK som börjar gälla från och med nästa säsong…

– Ja, Önnered är en väldigt bra förening med fina förutsättningar. Jag känner att jag kan utvecklas vidare där. Jag har varit i Heid i många år nu.

På onsdagskvällen ställs Heid mot bottenkollegan Kärra HF. En sann fyrapoängsmatch förväntas i Heidhallen.

Kärra skulle spelat mot Lugi i söndags men den matchen blev aldrig av till följd av covid-smitta.

– Fokuset är stort inför den här matchen. Vi har lagt krut på försvarsspelet. Förhoppningsvis är det fördel oss som har en match i kroppen, avslutar Hansson.

OLOF THYRELIUS ERICSON

BK Heids interna skytteliga

1. Linn Hansson, 37 mål
2. Julia Walstern, 35
3. Rebecka Karlsson, 32
4. Johanna Flygelholm, 19
5. Ebba Lundstedt, 17
6. Ronja Gustafsson, 14
7. Hanna Wedenby, 11
8. Johanna Einarsson, 8
8. Elin Norrlin, 8
10. Sara Larsson Fridman, 7

Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån