Månadens spelare i december: Martin Dolk

Med 38 mål, 16 assist och sitt stora ledarskap hjälpte Martin Dolk sitt Hammarby att gå obesegrade genom december månad. Nu belönas skytteligaledaren med utmärkelsen som Månadens spelare.

– Vi ska vara fantastiskt stolta. Trots att vi går obesegrade i december tycker många av oss att det finns mer att ge, säger ”Dolken”. 

AVKAST SÄNDS PÅ SPORTKANALEN 21.25
PROGRAMMET SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE.SE

Det är en trött Martin Dolk som Handbollsligan når på torsdagsförmiddagen. Efter en meriterande vinst borta mot tabelltrean Alingsås HK kom spelarbussen hem till Södermalm klockan 04.00 under torsdag natt.

– Vi hade inte vunnit i Alingsås sedan 2010. Det måste man se som en stor skalp för Hammarby, säger Dolk som själv gjorde tre mål och två assist i Estrad.

Onsdagens bortaseger var bara en i raden av starka prestationer från Hammarby de senaste veckorna. Nykomlingarna har under december etablerat sig på övre halvan.

– Vi ska vara fantastiskt stolta. Trots att vi går obesegrade i december tycker många av oss att det finns mer att ge. Vi är inte helt nöjda med våra insatser och igår vann vi mot Alingsås trots att vi gjorde 18 tekniska fel, fortsätter Dolk som gör sin 15:e säsong i Hammarbys A-lag.

Med 20 poäng på 17 matcher parkerar Hammarby i stabilt slutspelsland när Handbollsligan går in i EM-uppehåll.

– Det trodde väl ingen, konstaterar Dolk som fortsätter:

– Men vi har försökt vara ganska noga med att ha kvar fötterna på jorden. Med tanke på att alla tippade oss så långt ner inför säsongen är vi fortfarande underdogs. Det kan bli farligt om man svävar iväg med halva säsongen kvar att spela. Det är mycket jobb kvar som ska göras.

Är du överraskad över att du får priset som månadens spelare i december?

– Ja, det är jag. Jag tycker själv att jag har varit under isen de senaste matcherna. Men som tur är har de yngre spelarna visat framfötterna. Jag har inte spelat min bästa handboll men vi har ändå lyckats ta poäng. Det är ett styrkebesked.

Dolk inledde december månad med att göra 42 poäng på tre matcher. Två av matcherna var mot topplaget Ystads IF som ”Bajen” tog tre av fyra poäng mot.

– Vi bevisade två gånger om hur starka vi är. Sen har vi haft lite stolpe in, som mot Önnered på annandagen.

Hur kommer uppehållet se ut för dig?

– Jag ska ta det väldigt lugnt och återhämta min kropp. Den har varit min fiende i tio år och det vore jäkligt kul om man får vara med en hel säsong. Jag ska göra det jag behöver för att återhämta mig. Spendera mer tid med familjen och gå till jobbet som vanligt.

När vi pratades vid inför säsongen sade du att en topp tio-plats i skytteligan vore kul. Nu ligger du etta med 112 mål gjorda…

– Ja, haha. Jag är fortfarande glad om jag hamnar topp tio. Skytteligan är bara en bonus. Jag är ute efter att vinna matcher och kan jag bidra till det är jag nöjd. Jag får ta mycket ansvar och framför allt skjuta många straffar.

Den bästa tabellplaceringen för en nykomling i Handbollsligan de senaste tio åren är en tiondeplats (IFK Ystad 2018/19 & IF Hallby 2019/20). En detalj som gör Hammarbys höstsäsong än mer imponerande.

– Det kan se lite svängigt ut emellanåt men vi är supernöjda, säger Dolk som även riktar ett tack till klubbens trogna supportrar.

– Det är alltid en otrolig uppslutning. Vi har onekligen en ganska speciell publik som alla inte är vana vid att möta. De ska ha ett stort tack, avslutar ”Dolken”.

Hammarbys första match efter EM-uppehållet är hemma mot Hallby den 2 februari.

OLOF THYRELIUS ERICSON

MARTIN DOLKS DECEMBER

1 december: HK Aranäs (h), 29–29
11 mål, 5 assist, 9,17 MEP-poäng
8 december: Ystads IF (b), 28–27
7 mål, 5 assist, 2,92 MEP-poäng
12 december: Ystads IF (h), 32–32
13 mål, 1 assist, 7,84 MEP-poäng
19 december: HK Aranäs (b), 25–22
2 mål, 1 assist, –1,24 MEP-poäng
26 december: Önnereds HK (h), 30–29
2 mål, 1 assist, 0,52 MEP-poäng
29 december: Alingsås HK (b), 31–27
3 mål, 2 assist, 1,89 MEP-poäng
Totalt: 38 mål, 15 assist, 21,1 MEP-poäng

MÅNADENS SPELARE 2021/22

September: Gustav Davidsson, Hammarby IF
OktoberElias Á Skipagøtu, IK Sävehof
November: Markus Olsson, IFK Kristianstad
December: Martin Dolk, Hammarby IF

SKYTTELIGAN

1. Martin Dolk, Hammarby IF, 112 mål
2. Elliot Stenmalm, Redbergslids IK, 101
3. Mathias Pedersen, Alingsås, 100
4. Daniel Blomgren, 95
5. Hampus Dahlgren, Hallby, 89
5. Isak Persson, Lugi, 89
7. Fredrik Olsson, Lugi, 87
8. Markus Thorbjörn, Önnered, 85
9. Gustav Davidsson, Hammarby, 81
9. Markus Olsson, IFK Kristianstad, 81

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån