Månadens spelare i november: Rebecca Nilsson

Med imponerande 43% i räddningar och flera avgörande målvaktsinsatser går priset som Månadens spelare i november till Skuru IK:s burväktare Rebecca Nilsson.
– Jag har varit bra i de tuffare matcherna, menar
22-åriga Nilsson.

#AVKAST SÄNDS PÅ SPORTKANALEN 20.40
PROGRAMMET SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE.SE

Obesegrade Skuru IK från Nacka har gått som tåget under hösten. Vinsterna har radats upp och senast kommer laget från tre raka bortaskalper mot toppkonkurrenterna Önnered, Sävehof och H65 Höör.

En anledning bakom Skurus succé stavas Rebecca Nilsson som efter en strålande november månad får priset som Månadens spelare.

– Det är såklart kul att det har gått bra. Det här är en överraskning för mig, berättar Nilsson.

Hur vill du analysera dina egna prestationer i november?

– Jag har varit bra i de tuffare matcherna. Precis som laget. Vi kom upp i nivå både mot Sävehof och Höör och gjorde det bra som lag. Det är lätt att stå i mål med ett bra försvar framför sig.

Toppmatcherna du nämner är just anledningen till att ni leder serien just nu. Hur skönt var det att hitta en bra nivå mot Sävehof och Höör?

– Jätteskönt. Jag har fått jobba en del med det där att komma upp i nivå när det väl gäller. Förr brukade jag vara nervös när det var mycket på spel, men jag har hittat nycklarna för att lösa det. Jag är lugn och trygg i det jag gör nu.

Vad finns att förbättra i ditt målvaktsspel tycker du?

– Jag brukar vara rätt okej från kanterna men jag har släppt några lätta nu. Sen är avslut från nio meter lite av min sämre sida, så jag jobbar mycket med det. ”Foppa” (Thomas Forsberg) har hjälpt mig otroligt mycket.

Hur vill du beskriva er målvaktstränare Thomas Forsberg?

– Han bidrar med allt för oss målvakter. Han har varit här i fem år nu och gjort den jag är idag. Det är otroligt duktig målvaktstränare och jättehärlig människa och stöd. Han hjälper mentalt med att bolla idéer.

30,41 i MEP-poäng och 41% i räddningar talar sitt tydliga språk. Rebecca Nilsson leder målvaktsligan överlägset i SHE efter tio omgångar.

Hur i hela friden ska du behålla den här formen fram till återstarten den 19 december?

– Det är bara fortsätta på den här vägen. Jag är faktiskt inte inne och kollar statistiken så det är kul att höra det. Det är bara att köra vidare. Att spela handboll är jäkla kul just nu.

Hur skön var bussresan hem från Höör när ni kunde blicka tillbaka på tio raka segrar innan EM-uppehållet?

– Den var rätt go (skratt). Det var sex timmar hem och vi njöt i alla fall fyra av dem. Det var skönt att gå in i uppehållet som etta. Men med det sagt är det många matcher kvar och ett slutspel som väntar längre fram i vår. Samt ett Sävehof som alltid lyckas ta SM-guld. Men vi får ta med oss den här säsongsinledningen.

Vad ligger bakom er makalösa höstsäsong enligt dig?

– Alla har verkligen anammat sin roll. Det är den största orsaken skulle jag säga. Alla bidrar, från de som spelar noll minuter till de som spelar 60. Önnered borta var magiskt när vi saknade tränare men vann ändå. Alla ska ha kredd.

Det har snackats en del om ert offensiva försvarsspel. Ser du det som ett ytterligare segerrecept?

– Lite så faktiskt. Vårt 5-1 har varit svårt att lösa. Vi får se om motståndarna har någon formel till vårsäsongen. ”Alex” (Alexandra Bjärrenholt) och Elin (Hansson) har gjort det superbra i sina roller.

Hur väl trivs du i det offensiva försvarsspelet?

– Bra! Det låter säkert konstigt men jag gillar att få frilägen mot mig. Gärna pressade lägen på utsida två också. Det passar mig jättebra, fortsätter Nilsson som gör sin sjätte säsong i Skuru.

Vad blir utmaningen för er efter uppehållet? Ni är laget att besegra just nu. Det finns ingen risk att ni har fått lite väl mycket luft under vingarna?

– Nej, det tror jag inte. Vi är inte laget som tror att vi är något. Vi har gjort en superbra höst och ska ta med oss den känslan in i våren.

På torsdag kväll är det EM-premiär för Sverige. För Rebecca Nilsson blir det en del hejande på lagkamraten Elin Hansson som är ensam från Skuru i EM-truppen.

– Jag ska såklart heja lite extra på henne. Det är kul med mästerskap. Jag kommer sitta bänkad.

Hur tror du det går för Sverige i EM?

– Gud, jag har så dålig koll. Men får Sverige till det kanske det blir en femte- eller sjätteplats. Där någonstans tror jag. Jag kanske är helt off nu men jag säger det. Många andra lag är duktiga, avslutar Månadens spelare i SHE.

OLOF THYRELIUS ERICSON

REBECCA NILSSONS NOVEMBER

7 november: Lugi (h), 28–23
15/30=50%, 1/1 7m, 4,71 MEP-poäng
10 november: Önnered (b), 21–18
16/36=44%, 1/1 7m, 3,48 MEP-poäng
15 november: Sävehof (b), 28–23
16/36=44%, 0/1 7m, 3,71 MEP-poäng
18 november: H65 Höör (b), 21–18
11/32=34%, 0/3 7m, 2,76 MEP-poäng
Totalt: 58/134=43%, 2/6 7m, 14,66 MEP-poäng

MÅNADENS SPELARE 2020/21

September: Hanna Eriksson, Önnereds HK
Oktober: Tyra Axnér, Lugi HF

MÅNADENS MEP-LAG I NOVEMBER

Målvakt: Rebecca Nilsson, Skuru IK, 3,7 MEP-poäng
Vänstersex: 
Melanie Felber, Skara HF, 4,8 MEP-poäng
Mittsex: Alma Jöhnsson, Kungälvs HK, 3,2 MEP-poäng
Högersex: Mathilda Lundström, IK Sävehof, 3,4 MEP-poäng
Vänsternio: Ulrika Olsson, Skuru IK, 4,6 MEP-poäng
Mittnio: Emma Lindqvist, H65 Höör, 2,5 MEP-poäng
Högernio: Alexandra Bjärrenholt, Skuru IK, 3,4 MEP-poäng
Till skillnad mot Månadens spelare, som utses av SHE och Handbollsmagasinet #Avkast, är det spelarna med bäst MEP-snitt på respektive position som tar plats i Månadens lag. 

Foto: Christoffer Borg Mattisson