Olivia Löfqvist: ”Halva laget var iväg på USM”

Ett ungt Lugi har chansen att koppla ett ordentligt grepp om kvartsfinalsserien mot Kungälv. SHE tog ett snack med lagkaptenen Olivia Löfqvist som berättar att mer än halva laget spelade Ungdoms-SM i helgen.

– Vi var sju stycken på träning. Typ halva laget är 03:or, skrattar 23-åriga Löfqvist som är näst äldst i laget.

LUGI HF–KUNGÄLVS HK
TISDAG 5 APRIL 19.00
SÄNDS PÅ CMORE MIX & CMORE

Efter fjolårets slutspelsmiss är Lugi HF tillbaka för att utmana om SM-guldet. Förra veckan vann de den första kvartsfinalen borta mot Kungälvs HK.

Mittsexan tillika lagkaptenen Olivia Löfqvist berömmer försvar- och målvaktsspelet, som enligt henne avgjorde första mötet.

– Vi ryckte ifrån i andra halvlek och satte några bollar i öppen kasse när de spelade 7-6. Vi var lugna framåt och stressade inte, säger mittsexan.

Bakåt spelar Löfqvist trea. I flera säsonger har hon varit Lugis försvarschef.

Er målvaktsduo Hanna Popaja och Josefine Hultberg Dahlgren hade totalt 15 räddningar i första kvartsfinalen. Vad betyder det för ert försvarsspel?

– Jättemycket. Det blir en trygghet bakåt när man har det samarbetet. Vi har avtal på var avsluten ska komma i från. Sen finns det alltid saker att göra bättre.

Vad är skillnaden mellan säsongens upplaga av Lugi och fjolårets?

– Skillnaden är att vi är lite jämnare i år. Vi vinner dem matcherna vi ska vinna. Ibland blir det svajigt men det är inte så konstigt med tanke på att halva laget var iväg på USM i helgen. Det säger en hel del vår ålder. Men de yngre spelarna kommer bara bli bättre för varje års erfarenhet som de får. Sen har vårt försvarsspel blivit bättre. Framåt kommer det fler och fler spelare som tar ansvar. Det behövs i ett lag.

Vilka var det i Lugi som var med på helgens träningar?

– Det var jag, båda målvakterna, Emma Navne, Cecilie Bjerre, Amanda Andersson och Mariann Gabrielsen. Men vi fick hjälp av några yngre killar som gick ner och tränade med oss.

Själv gör Löfqvist sin sjunde säsong i SHE och vinrött. Men efter sommaren väntar utlandsäventyr i norska Storhamar.

– Storhamar är en klubb som slåss om de högsta platserna i norska ligan. De satsar mycket i Europa och har tydliga mål för vart de ska. Det kände jag att jag vill vara med på.

Både du och din radarpartner Emma Navne lämnar Lugi efter sommaren. Ser ni på slutspelet som er sista resa tillsammans?

– Nej, vi har inte snackat om det så. Men självklart vill vi avsluta vår tid här på bästa sätt. Första steget är att ta sig till semifinal och sen ta det därifrån. Vi ska verkligen ta vara på de här matcherna tillsammans.

Hur kommer flytten till Norge påverka dig civilt?

– Jag jobbar just nu här i Lund. Så vi får se om det blir studerande eller vad jag hittar på i Norge. Jag ser fram emot det.

Vad förväntar du dig från Kungälv i kvartsfinal 2?

– Att det blir jämnt och tufft. De kommer komma med väldigt mycket energi och revanschlystnad. För oss gäller det att komma upp några nivåer till jämfört med sist. Vi måste vara redo på att det blir en tuffare match.

Avkast sker klockan 19.00 i Lund. Lugi leder kvartsfinalsserien med 1–0 efter seger 30–24 i Mimershallen förra veckan.

OLOF THYRELIUS ERICSON

KUNGÄLVS HK–LUGI HF

28 mars, 19.00: Kungälvs HK–Lugi HF 24–30
5 april, 19.00: Lugi HF–Kungälvs HK
9 april, 13.30: Kungälvs HK–Lugi HF
Ev 14 april, 19.00: Lugi HF–Kungälvs HK
Ev, 17 april, 16.00: Kungälvs HK–Lugi HF

Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån