Kristianstad ger sig ut i Europa

För tredje gången i klubbens historia ska Kristianstad HK spela Europacuphandboll. SHE tog på onsdagen ett kort snack med huvudtränaren Ulf Sivertsson som ser positivt på deltagande i European Cup.

– Det är de här resorna som förgyller tillvaron, säger Sivertsson sittandes på Kastrups flygplats inför avresa till Slovenien.

Totalt är de fyra föreningar som under säsongen representerar SHE och svensk damhandboll i Europacupspelet. IK Sävehof i Champions League, H65 Höör i andraturneringen European League samt Kristianstad HK och Skara HF i tredje rankade European Cup.

För KHK-tränaren Ulf ”Tubbi” Sivertsson är kontinentala matcher höjdpunkten på klubblagssäsongen. SHE når honom en timme innan boarding på flygplanet på Kastrups flygplats.

– För mig personligen ska det bli riktigt häftigt. Det var ett par år sedan jag var ute. Jag har varit med om det här både som spelare och tränare. Det är de här resorna som förgyller tillvaron, säger Sivertsson som fortsätter:

– Att man får åka och göra något tillsammans och möta annorlunda motstånd. Det är speciellt, menar Sivertsson som har ett långt förflutet i Halmstadsklubben HK Drott.

Tillammans med spelarna i laget känner Sivertsson stor entusiasm inför dubbelmötet med slovenska ZRK Mlinotest Ajdovscina. Båda matcherna spelas i Slovenien efter överenskommelse från båda klubbar.

– På träningen i måndags satte vi på en spellista med de topp 25 bästa Balkan-låtarna. Det såg jäkligt bra ut, skrattar ”Tubbi” som tror på livfull stämning under torsdag- och fredag kväll.

– Jag har varit inne på deras hemsida och Facebook. De har gjort mycket reklam för matchen och de var två år sedan de spelade Europacup. Sist kom 600 personer vilket är mycket med tanke på att de bara har läktare på en sida. De lägger nog mycket tryck på de här två matcherna.

Det är inte alla handbollsklubbar i Sverige som tackar ja till Europacupspel. Hur resonerade ni i Kristianstad HK?

– Att det är en morot för spelarna som får vara med om ett äventyr. Man lär sig mycket som människa och spelare genom att se och möta andra kulturer. Det brukar alltid vara så att man höjer sig i ligan efter de här resorna. Man kan plocka med sig lite småsaker här och där in i sitt egna spel.

Att kalendern fylls på med fler matcher och resdagar är inget som bekymrar Kristianstad HK.

– Nej, vi är inte pressade. Nu blir det extra många matcher eftersom vi är i semifinal i ATG Svenska cupen också. Det är roligt. Vi spelar för att vinna och gå långt.

Vad vet du om ert motstånd, ZRK Mlinotest Ajdovscina?

– Jag har sett fyra av deras matcher. De har kvalité i två-tre landslagsspelare. De har ett varierat anfallsspel med både skytte och finess. Samt en duktig playmaker.

För två år sedan tog sig Kristianstad till semifinal i European Cup som då gick under namnet Challenge Cup. Om laget går lika långt denna gång återstår att se.

– Vi får ta en omgång i taget. Det är svårt att veta vad man får för motstånd, avslutar Sivertsson.

European Cup spelas i rent utslagsformat. Försvarande mästare är Costa del Sol Malaga.

Skara HF inleder European Cup nästa vecka och spelar båda sina matcher mot nordmakedoniska ZRK Despina Prilep hemma i Idrottshallen i Skara.

OLOF THYRELIUS ERICSON

KRISTIANSTAD HK, EUROPEAN CUP

14 oktober, 20.00: ZRK Mlinotest Ajdovscina, Slovenien (h)
15 oktober, 20.00: ZRK Mlinotest Ajdovscina (b)
Båda matcherna spelas i Ajdovscina.
Länk till sändning: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=F4P2OptzSMU

SKARA HF, EUROPEAN CUP

Kvalomgång 2: 
23 oktober, 16.00: ZRK Despina Prilep, Nordmakedonien (b)
24 oktober, 14.00: ZRK Despina Prilep (h)
Båda matcherna spelas i Skara.

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån