Pelle Segertoft: ”En bra träningskultur i det gänget”

17 år gammal är Önnereds Pelle Segertoft en av Handbollsligans mest talangfulla spelare. Vänsternian, som har fått hela sin handbollsuppväxt i och omkring ÖHK-hallen, berättar i en intervju om hur det var att lämna lagkamraterna i P04-laget som nu hejar fram honom på kortsidan. Samt när han orsakade Fredrik Teerns hjärnskakning på träning. 

– Jag går alltid hundra procent på träning och då kan det ske olyckshändelser, säger Segertoft inför lördagens västderby mot IK Sävehof. 

ÖNNEREDS HK–IK SÄVEHOF
LÖRDAG 16 OKTOBER 16.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Pelle Segertoft, född 2004, är den första i sin årskull att få regelbunden speltid i Handbollsligan. I våras valde Önnereds HK:s huvudtränare Tommy Atterhäll att lyfta upp honom från ungdomsleden och ge honom ett A-lagskontrakt. En mognad för sin ålder och god träningsmoral sades vara anledningarna bakom beslutet.

– Jag blev väldigt chockad när jag fick beskedet. Jag tyckte själv att jag inte skulle räcka till i Handbollsligan. Men jag har alltid kollat mycket handboll och kört extra efter träningar. Jag gjort allt möjligt för att bli bättre, berättar Segertoft när han minns tillbaka.

Uppvuxen i en stor handbollsfamilj var valet av idrott inte särskilt svårt för Pelle. Pappa Patrik Segertoft spelade elithandboll i Göteborgsområdet (Västra Frölunda IF, BK Heid, Önnereds HK). Likaså mamma Camilla Segertoft, ursprungligen från Eslöv men med förflutet i HP Warta. Dessutom är storebrodern Axel Segertoft med i ÖHK:s A-lag sedan sommaren 2019.

– Jag började tidigt med handboll, när jag var fem år gammal.

Vid sidan av handbollen studerar han på elitidrottsgymnasiet på Katrinelund. Men valet av skola var inte helt självklart berättar Pelle.

– Jag hade lite spridda tankar om Katrinelund. Dels själva belastningen som blir när man har tre-fyra extra pass i veckan. Sen sade ryktena att det inte var en studiemotiverad skola. Men jag tycker det har motbevisats. Med facit i hand känns det riktigt bra.

Som instruktörer på skolan har han Mikael Franzén och Dennis Sandberg, tränarduo i Alingsås HK samt Jerry Hallbäck och Jasmin Zuta, dito i HK Aranäs. Ändå spelar han i Önnereds gröna dress.

– Ja, jag bor fem minuter från hallen. Det är mina områden och jag har alltid spelat för Önnered, fortsätter Segertoft som nyligen togs ut i det U17-landslag som i november ska spela träningsturnering i Barcelona.

Du är inte den enda från Katrinelund med i det laget…

– Haha, nej. Vi är nästan ett eget lag som åker ner. Vi har en väldigt god sammanhållning så det ska nog gå bra.

Den första tiden på seniornivå har varit omtumlande för 17-årige Segertoft. Under en av träningarna i augusti månad sköt han lagkamraten och det meriterade nyförvärvet Fredrik Teern rätt i huvudet. Följden blev hjärnskakning som än håller Teern borta från handbollsplan.

– Ja, det är alltid tufft när man skadar lagkamrater. Det är inget jag föredrar. Men jag går alltid hundra procent på träning och då kan det ske olyckshändelser, berättar Segertoft som nyligen togs ut i U17-landslaget.

Kan du beskriva vad som hände mer specifikt?

– Vi hade spel på en sida och Fredrik stod långt in i målgården efter en spärr. Jag tog sats och skulle skjuta men då dök han bara upp. Jag hade svårt att parera när jag kom i hundra procent. Men det var inga arga miner.

Gav du Fredrik någon krya-på-dig-present? 

– Haha, nä. Men vi har en trevlig jargong, jag och Fredrik. Vi snackar mycket hur det är att spela handboll. Jag tar nytta av det han kan och får många tips om försvarsspel.

Under hösten har Segertoft imponerat för sin ringa ålder. På sex omgångar står han noterad för 14 mål på 18 avslut. En skottprocent som hittills är bäst i serien bland niometersspelarna.

– Det kanske ligger lite i att jag är extra noggrann med mina avslut. Men jag borde skjuta mer och ta större ansvar än vad jag gör, för att locka upp motståndare i banan och ge ytor till medspelare.

Tabellmässigt ligger Önnered på elfteplats med fyra poäng. I senaste hemmamatchen föll man tungt mot Eskilstuna Guif. Förlustsiffrorna skrevs 26–33 inför 525 åskådare i ÖHK-hallen.

– Det var inte okej från vår sida. Med all publik på läktaren ska vi kunna höja oss ett snäpp till. Det var något vi tog oss tid för att snacka om. Det ska inte upprepas.

För Segertoft och kompani väntar västderby mot IK Sävehof på lördag. Med Önnereds högljudda hemmaklack på plats förväntas en god stämning.

– De betyder jättemycket för oss. Det är väldigt roligt att det var så många som ville stå där i premiären mot Redbergslid. Det gav ett bra resultat i den matchen. Det tror jag också gav ännu fler ungdomslag lust att komma och titta på oss. Vi gillar att spela med mycket adrenalin så det är perfekt.

Att det är Segertofts egna kompisar i P04-laget som utgör stommen i Gröna väggen gör det än mer speciellt.

Saknar du att spela med dina årskamrater?

– Ja, det var med blandade känslor som jag gick upp till A-laget i somras. Självklart vill man vara med i A-laget och spela Handbollsligan. Det var ett av mina mål som nu har inträffats.  Men det blir ju att man mer och mer faller isär från dem. Jag tar inte käket efter träning med dem som jag gjorde innan. Det är synd. Men jag försöker hålla uppe kontakten.

Tror du att vi får se fler av Önnereds 04-kull i Handbollsligan?

– Ja, det tror jag absolut. Det finns en bra träningskultur i det gänget som har smittat på sig på de yngre generationerna. Jag tror det finns fem-sex spelare från det laget som inom något år eller så är uppe, avslutar ÖHK:s nummer 95.

Avkast mellan Önnereds HK och IK Sävehof sker 16.00 på lördag. Derbyt sänds på både Sportkanalen och CMore.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Niometersspelare med högst skottprocent

1. Pelle Segertoft. Önnereds HK, 14/18=77%
2. Philip Stenmalm, Ystads IF, 15/21=71%
3. Johan Nilsson, Alingsås HK, 23/33=69%
4. Viktor Ahlstrand, Hammarby IF, 25/37=67%
5. Olle Ek, IK Sävehof, 26/39=66%
5. Anton Hallbäck, IFK Kristianstad, 12/18=66%
5. Nicklas Andreasson, Hammarby IF, 10/15=66%
8. Elias Á Skipagøtu, IK Sävehof, 32/49=65%
8. Jesper Gustavsson, HK Aranäs, 31/47=65%
8. Anton Blickhammar, HK Malmö, 23/45=65%
*Minst tio mål gjorda

Sjunde omgången

Lör, 15.00: Ystads IF–Eskilstuna Guif
Lör, 16.00: Önnereds HK–IK Sävehof
Lör, 16.00: IF Hallby–IFK Ystad
Lör, 17.00: Hammarby IF–IFK Skövde
Sön, 14.00: Lugi HF–Redbergslids IK
Sön, 16.00: Alingsås HK–IFK Kristianstad
Sön, 17.00: HK Aranäs–HK Malmö

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån