Olle Ek: ”Ingen fara på taket”

Två inledande förluster var inte vad IF Hallby hade önskat sig från seriestarten. I den tredje omgången väntar topplaget IFK Skövde på hemmaplan som vann samtliga tre möten med Jönköpingslaget i fjol.
– De är favoriter men vi har alla möjligheter att vinna, menar Olle Ek.

IF HALLBY–IFK SKÖVDE
ONSDAG 23 SEPTEMBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Förra säsongens tabelltia IF Hallby är på jakt efter första segern. Hemmapremiären mot Sävehof var länge en jämn historia men då växlade de gulsvarta upp lagom till slutminuterna.

Tajt var det även borta mot Alingsås HK förra veckan. Hallby ledde i stora delar av matchen men fick se sig besegrade efter en sen vändning. 33–34 skrevs de dråpliga förlustsiffrorna för gästerna från Jönköping.

– Det var surt att vi inte lyckades knyta ihop säcken borta mot Alingsås. Jag är framförallt besviken på den matchen, även om vi var med länge mot Sävehof också. Spelmässigt har det sett bra ut, menar Olle Ek som har noterats för nio mål hittills.

Var det rättvisa resultat enligt dig?

– Rättvist och rättvist. Vinner man en match är det rättvist tycker jag. Men mot AHK ledde vi nästan hela tiden. Sett till matchbilden var vi nog värda en poäng i alla fall.

Vad finns att jobba på tycker du?

– Försvarsspelet, det har varit bristen i båda matcherna. Förra året var det en av våra styrkor men nu har vi inte fått till det.

Är du oroad över poängtappen?

– Nej, det är två bra lag vi har mött. Dessutom har vi spelat bra. Det är ingen fara på taket att förlora Sävehof hemma eller AHK borta. Det är inte där vi ska ta våra poäng, fortsätter Ek.

På onsdag kväll inleds den tredje omgången med mötet mellan Hallby och IFK Skövde. Skaraborgarna var ett av få lag förra året som gick obesegrade i matcherna mot Hallby.

– Det är också en jäkla tuff match. Skövde har väldigt bra balans i laget och duktiga spelare på alla positioner. Vi har inte lyckats besegra dem så det vore gött att få göra det på onsdag.

Vad talar för att ni går segrandes?

– Vi har spelat bra och jämnt med två förmodade topplag. Vi hade lika gärna tagit poäng där så det är lika möjligt i denna. Skövde har sett bra ut och är favoriter men vi har alla möjligheter tycker jag.

Tidigare i september delade Elitdomarföreningen ut sitt pris Guldpipan till spelare och ledare som har uppträtt föredömligt på och utanför handbollsplan.

På herrsidan gick priset till Olle Ek och Jesper Östlund, tränare i Hallby.

Hur hedrande var det att motta Guldpipan?

– Det var jätteroligt. Jag blev lite förvånad och hade inte väntat mig det.

Vad säger det om Hallby som förening och lag att även din huvudtränare fick priset?

– Vet inte riktigt. Jag hoppas att det säger något i alla fall. Vi försöker vara så sportsliga och trevliga som vi kan. Ibland lyckas man inte med det men något bra måste vi har gjort. Det är roligt att Jesper också blev prisad.

Förra året slutade du på en tredjeplats i seriens assistliga. Är det en uttalad roll du har i ert anfallsspel?

– Nej, det har mest blivit så. Det var roligt att jag hamnade så högt upp men assister är inget jag fokuserar på i spelet.

Du verkar ändå hyfsat bra på det. Hur lätt är det att slå assister?

– Mycket handlar om att jag har en central roll i anfallsspel. Då blir det naturligt att man blir involverad i mål, även om jag inte gör alla själv.

Är det rollen du trivs bäst i?

– Ja, det gör jag. Det är mycket jag trivs med på plan. Men bäst trivs jag nog som spelfördelare.

Du kom till staden 2016. Hur trivs du i Jönköping i övrigt?

– Jättebra. Det är en grym förening och det finns ett härligt handbollsintresse i stan som bara har växt med åren som jag har varit här. Det är kanon med allting.

Hur fyller du tiden utanför handbollen?

– Jag pluggar just nu till byggnadsingenjör. Det är ett år kvar på studierna så det är där den mesta tiden läggs.

Slutligen, vad blir viktigast för er mot IFK Skövde?

– Att få stopp på deras skytte framförallt. De har även ett ganska tungt och köttigt mittförsvar. Där gäller det att försöka vara rörliga och få längd i anfallen. Det blir dem största nycklarna.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Assistligan 2019/20

1. Anton Hallbäck, Önnereds HK, 137
2. Felix Claar, Alingsås HK, 120
3. Olle Ek, IF Hallby, 119
4. Tobias Johansson, Redbergslids IK, 114
5. Rickard Åkerman, Eskilstuna Guif, 97
6. Kim Andersson, Ystads IF, 83
7. Richard Hanisch, IFK Skövde, 82
Jonathan Edvardsson, IK Sävehof, 82
9. Jack Thurin, IFK Skövde, 78
Niclas Fingren, Redbergslids IK, 78

IF Hallbys kommande fem matcher

23 september: IFK Skövde (h)
28 september: Eskilstuna Guif (b)
5 oktober: Ystads IF (b)
8 oktober: HK Malmö (h)
11 oktober: Önnereds HK (b)

Foto: Bildbyrån