Simon Möller: ”Planerar för fler guld”

22 år gammal är Simon Möller en av de mer profilerade spelarna i guldmaskinen IK Sävehof. Målvakten har under sin ungdoms- och seniorkarriär sammanlagt vunnit sex SM-guld, alla med sin moderklubb från Partille. 

– Jag planerar för fler, säger Möller inför premiäraftonen i Kristianstad. 

IFK KRISTIANSTAD–IK SÄVEHOF
FREDAG 10 SEPTEMBER 19.15
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Favorittippade IK Sävehof är tillsammans med IFK Kristianstad de som kastar igång Handbollsligan 2021/22 på fredagskvällen. Jakten på klubbens åttonde SM-guld sätts därmed igång för de gulsvarta grabbarna från Partille.

En av Sävehofs ledargestalter är målvakten Simon Möller. Möller är son till Sävehofs gamla legendar Peter Möller samt storebror till Felix Möller, som i fjol fick sitt stora genombrott i A-laget.

Precis som huvudtränare Michael Apelgren är Simon Möller bekväm i rollen som SM-guldfavorit.

– Ja, hela laget är inne på ”Mickes” spår. Vi är ganska trygga i att bära det favoritskapet. Det är inget som vi tänker på. Som regerande mästare och serievinnare får man hantera en sådan sak, säger Möller som totalt har vunnit sex SM-guld med Sävehof, två som senior och fyra som ungdomsspelare.

– Det är väl en del. Men jag planerar för fler.

Vilket av dina fyra ungdomsguld minns du varmast?

– Jag tycker att det första A-pojksguldet var väldigt roligt. Det var mitt första år som A-pojk och jag fick spela med 99-kullen. Det var en väldigt härlig grupp med en duktig tränare i Robert Wedberg. Men alla guld är speciella, fortsätter den egna produkten som har vunnit fem av sina sex guld tillsammans med vänstersexan Sebastian Spante.

Till hösten väntar spel i European League för Sävehof. Dessutom har man kopplat ett grepp om åttondelsfinalen mot Ystads IF i ATG Svenska cupen.

Det måste vara en dröm för er spelare att få spela fler matcher?

– Ja, verkligen. Vi har bara pratat om det som en bonus. Det ska inte bli en börda. Matcher är det roligaste som finns och vi har dessutom en bred trupp. Just Europaspel blir extra roligt. Att mäta sig med riktigt bra lag ser jag bara som en fördel.

Din far Peter var också ute med Sävehof och spelade Europacupspel. Har ni pratat något om det far och son emellan?

– Ja, lite grann. Jag tror det handlar om att inte överdramatisera Europa på något sätt. Inte tänka ”wow, vad hårt det skjuter” eller så. De är vanliga handbollsspelare precis som vi.

Möller bildar med dansken Bertram Obling ett av ligans bästa målvaktspar. Det visade de inte minst i fjol när de stod i vägen för Eskilstuna Guif, Lugi HF och IFK Skövde i SM-slutspelet. Tillsammans i slutspelet samlade de ihop drygt 20 MEP-poäng vilket var överlägset flest av alla målvaktspar.

En av framgångsfaktorerna enligt Möller var målvaktstränaren Daniel Larsson som kom in i Sävehofs verksamhet sommaren 2020.

– För det första är Daniel en vettig människa och en bra kille utanför handbollen. Trygghet är nog ordet som bäst beskriver hans roll i gruppen, inleder Möller som fortsätter:

– När Daniel kom in var jag svajig i mina prestationer. Jag hade höga toppar men också djupa dalar. Nu har jag med hjälp av Daniel hittat ett stabilare grundspel.

Vilka av dina styrkor har Daniel betonat?

– Min snabbhet framför allt. Jag visste inte riktigt vad jag var bra på innan. Men när Daniel kom in sade han att ”här är du bra, du behöver inte gå så tidigt eller vara så ivrig”. Han har hjälpt mig vara mer lugn och stabil vilket jag är tacksam för.

För Sävehof blir kvällens premiär borta mot IFK Kristianstad en tuff nöt att knäcka. Möller vet av erfarenhet vad som väntar i Kristianstad Arena, även om ligans största arena inte är särskilt välfylld. Till följd av publikrestriktioner väntas 1 200 Kristianstad-supportar vara på plats i hallen.

– Historiskt sett är det seriens tuffaste bortamatch. Men det har känts bra för oss i cupen och vi kommer till premiären med en bra känsla. Sen får vi se om de där premiärnerverna infinner sig. Vi har ju redan spelat fyra stycken tävlingsmatcher.

Respekten för den individuella kvaliteten i IFK är också stor hos Möller.

– Tar man spelare för spelare så är det ett av ligans bästa lag.

Vem tycker du bidrar med mest stjärnglans i Kristianstad?

Emil Frend Öfors. Hade man fått önska vilka kantspelare man mötte hade man inte valt honom. Han bidrar både offensivt och defensivt och är enligt mig en av Kristianstads viktigaste spelare.

Något att bita i med andra ord för din lagkapten Sebastian Karlsson på högersex…

– Haha, ja. Men han är snabb han också.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Sävehof-spelare i dagens trupp som vunnit SM-guld 2019 & 2021

Simon Möller
Sebastian Karlsson
Vetle Eck Aga
Sebastian Spante
Pontus Brolin
Gzim Salihi
Emil Berlin

Foto: Bildbyrån