Joachim Löfstedt: ”Vi vill inte bara överleva”

Hallbys damer är tillbaka i högstaserien för första gången på 16 år. Enligt huvudtränare Joachim Löfstedt hoppas man gå i herrlagets fotspår och etablera sig i svensk handbolls finrum.

– Vi har samma ingångsvärden som Hallbys herrar hade för tre år sedan, berättar Löfstedt inför seriestarten.

BK HEID–IF HALLBY
LÖRDAG 10 SEPTEMBER 14.15
SÄNDS PÅ CMORE & SPORTKANALEN

På lördagen i Göteborg spelas en av premiäromgångens mest spännande matcher. BK Heid, som tippas på jumboplats av den samlade tränarkåren, ställs mot nykomlingarna IF Hallby.

– Det finns matcher som är mer viktiga än andra. Det har man insett efter att ha följt SHE i alla år. Den här matchen blir extra viktig för båda lagen. Men kanske mest för BK Heid som har den på sin hemmaplan. I den sista omgången ska de komma hit till Jönköping och då kan det vara en helt avgörande match. Jag tycker det ska bli skönt att åka till en bortaplan och spela premiären, säger IF Hallbys huvudtränare Joachim Löfstedt.

Senast Hallby var uppe i högstadivisionen var säsongen 2005/06. Debuten i dåvarande elitserien skedde dock tre år tidigare, säsongen 2002/03. Båda gångerna degraderas Hallby direkt.

De senaste tre säsongerna har Hallby huserat i damallsvenskan. Men dessförinnan hade laget sejourer i både division 1 och division 2.

– Klubben hade de kämpigt ett par år. Säsongen 2017/18 spelade damerna i division 2 och vann den divisionen direkt, berättar Löfstedt som tog över som huvudtränare inför säsongen 2018/19 i division 1.

Direkt tog Hallby steget upp till allsvenskan där man blev kvar i tre säsonger, ända till i våras då man säkrade uppflyttningen till SHE genom en seger i säsongens sista hemmamatch. Inför drygt 1 600 åskådare i Jönköpings Idrottshus besegrade man Tyresö Handboll.

– Det har varit händelserika säsonger. Vi har gått från klarhet till klarhet och avancerat i seriesystemet. Det har varit roliga och häftiga år med de här spelarna, fortsätter Löfstedt.

Från laget som vann division 2 för drygt fyra år sedan finns Klara Härnström, Elin Johansson, Nora Edin och Andrea Gannsjö kvar idag.

Vilken var den största framgångsfaktorn för er förra säsongen när ni tog steget upp till SHE?

– Att vi fick vara skadefria och därmed kunde träna så som vi ville. Vi kunde ha grym kontinuitet på alla bitar egentligen. Jag vet inte om det finns någon karma, men året innan hade vi tre korsbandsskador. Så det var lite vår tur att vara skadefria, säger Löfstedt som fortsätter:

– Vi hade nio nya spelare inför säsongen 2020/21. Det året tog det lite tid att spela in alla och vi slutade fyra i tabellen. Men i fjol satt spelet betydligt bättre. Efter en knackig start med tre bortaförluster gjorde vi fullt hus i serien bortsett från en match. Man har alltid fått höra att desto mer man vinner, desto närmare kommer man en förlust. Men vi ville inte tro på den klyschan. Vi vann match efter match, berättar Löfstedt som hoppas att den intakta spelartruppen ska leda till framgång.

– Jag hoppas att det blir ett framgångsrecept. Vi vill bevisa att man inte måste värva in etablerade SHE-spelare som nykomlingar. Det är sant att vi den här säsongen kommer stöta på betydligt bättre individer och kollektiv än vad vi gjorde i allsvenskan. Men jag tror på mitt lag.

Många i Hallbys spelartrupp kommer från närområdet. Utöver egna produkter som Emma Shepherd, Andrea Litstrand och Sandra Bergsten finns Klara Härnström, Agnes Billvén och Nora Edin från IK Cyrus, Elin Sjöbrink och Elin Johansson från Eksjö BK samt Hilma Cantby från Vetlanda HF.

– Det är jätteviktigt att vi har småländsk representation i högstaserien. Sen är det extra kul att laget består av många smålänningar. Vår lagkapten Elin Johansson är exempelvis från Eksjö. Det finns krafter i Småland som bidrar till elithandbollen, säger tränare Löfstedt som själv har Vetlanda HF som moderförening.

För tre år sedan var Hallbys herrar nykomlingar i Handbollsligan. Sedan dess har laget etablerat sig på högsta serienivå. 40-årige Löfstedt, som själv tränade Hallbys herrar mellan 2013 och 2016, hoppas på en liknande resa för damlaget.

– Vi har samma ingångsvärden som Hallbys herrar hade för tre år sedan. Vi vill inte bara överleva i den här serien. Förhoppningsvis kan vi andas och njuta i stunder, precis som de gjorde i sin debutsäsong. Vi har sagt att vi ska försöka komma på tiondeplats och undvika negativt kval. Det är en rimlig målsättning för en nykomling.

Parallellt med huvudansvaret för IF Hallby är Joachim Löfstedt även utbildad idrottslärare. Sedan 2013 är han NIU-instruktör på Sandagymnasiet i Jönköping. Handbollsintresset fick Joachim genom att följa med sin far på handbollsträningar.

– Han spelade handboll i Vetlanda och hallen var för mig det roligaste stället att vara på. Jag lärde mig mycket av att följa med på hans träningar. Idag är handbollen mitt jobb.

Vad kan vi förvänta oss från Hallby i år?

– Som alla tränare vill jag ha bra försvar och kontringsspel på det. Vi har kanske inte de längsta skyttarna eller treorna. Men vi har lite mindre typer som är snabba och riviga på sitt sätt. Sen bedriver vi ett offensivt försvarsspel som vi har satt vår egen prägel på. När vi erövrar boll i försvar får vi mycket gratis. Det är mycket spring i Hallbys damer. Det ska mycket till för att vi ska haverera fysiskt i en match. I flera år har vi fokuserat på vår uthållighet. Det ska bli spännande att mäta våra krafter med SHE-lagen.

Avkast mellan BK Heid och IF Hallby sker klockan 14.15 i Heidhallen på lördag.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Omgång 1

Onsdag 7 september, 18.15: Skuru IK–H65 Höör, 24–26
Torsdag 8 september, 19.00: Skara HF–IK Sävehof, 23–29
Torsdag 8 september, 19.00: Önnereds HK–Skövde, HF 25–27

Fredag 9 september, 19.00: Lugi HF–Kristianstad HK
Fredag 9 september, 19.00: VästeråsIrsta HF–Kungälvs HK
Lördag 10 september, 14.15: BK Heid–IF Hallby

IF Hallby 2022/23

MV: Klara Härnström, Christina Lövgren Hallberg, Agnes Billvén.
V6: Elin Sjöbrink, Nora Edin, Olivia Thörnholm (NY).
M6: Andrea Gannsjö, Isa Franzén, Rebecca Hofsten, Ida Schaffer (NY).
H6: Andrea Litstrand, Sandra Bergsten, Hilma Cantby.
V9: Emma Wahlström, Elsa Helle, Hanna Wedenby (NY).
M9: Emma Shepherd, Sanna Johansson.
H9: Elin Johansson, Emma Tolk.

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån