Jamina Roberts: ”Tabellen ljuger inte”

Det är ett stukat IK Sävehof som tar bussen till ÖHK-hallen för att göra bokslut på höstsäsongen i SHE. Helgens förlust mot Skuru sved för de regerande mästerna.
– Vi har en del att bevisa för oss själva, säger Jamina Roberts inför fredagens bortamatch mot Önnered.

ÖNNEREDS HK–IK SÄVEHOF
FREDAG 20 NOVEMBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Med förluster mot båda toppkonkurrenterna H65 Höör och Skuru IK har Sävehof halkat efter i tabelltoppen. Inför fredagsderbyt mot Önnered har Partillelaget åtta poäng upp till serieledning, visserligen med två matcher mindre spelade.

SHE tog ett snack med den nyblivna föräldern Jamina Roberts. Landslagsspelaren är ny inför säsongen men knappast ny i Sävehof. Totalt gör hon sin åttonde elitsäsong för de gulsvarta.

Vilken roll har du tagit i laget?

– Jag vet inte riktigt. Det får du fråga någon annan. Men jag har lite att jobba på med mig själv efter graviditeten. Handbollsmässigt är jag inte där än. Det kämpar jag med. Så just nu bidrar jag med lite annat. Jag är ju äldst i truppen, berättar Roberts.

Hur långt borta är du från din toppform?

– Svårt att säga. Fysiskt känner jag mig helt okej. Men det är mer timing och avstånd som jag har tappat. Förr satt det i ryggmärgen på mig innan. Nu måste jag forcera fram det. Det handlar om att hitta det, men jag vet inte var jag ska leta.

Är livet som elithandbollsspelare och mamma som du hade tänkt dig?

– Ja, det är det väl. Jag inte tänkt mig så mycket. Jag är lite tröttare än vanligt.

I helgen förlorade Sävehof stort hemma mot Skuru. Slutsiffrorna skrevs 20–28 i Partille och hemmalaget inkasserade därmed sin andra förlust i SHE.

– Vi har en del att fundera på efter den matchen. Framförallt hur vi agerar och beter oss. Taktiken är en sak men vi har en del att bevisa för oss själva kring inställningen.

Kan du utveckla?

– Jo men man går alltid in till en match och tro sig ha viljan och inställningen. Men när man kollar på sig själv efter slutsignal så ser man att det saknades lite av den varan. Det är mycket lättare att spela handboll när allting går bra. Då behöver man inte kämpa med sig själv.

Matchen i söndags var inte vilken som helst. Känns det extra jobbigt att viljan saknades mot just er toppkonkurrent Skuru?

– Det är det som är gåtan lite. Det var kanske inte så att viljan saknades, men vi blev passiva i stället för aggressiva i vårt agerande. Då ser det lätt ut som att man inte vill. Man behöver kämpa med sig själv i de lägena. När man knäcker den koden har man nog löst det mesta.

Har självförtroendet i laget fått sig en törn efter förlusterna mot Höör och Skuru?

– Alltså, vi är inte bättre än vad resultaten visar. Självförtroendet har inte fått sig en törn, men tabellen ljuger inte.

Hur revanschsugna är ni inför mötet med Önnered?

– Önnered är ju ett topplag så vi får visa oss från en bättre sida. Men absolut har vi revansch att kräva ut.

Hur bra koll har du på tabelltrean Önnered?

– Jag har okej koll, men det är många i laget som har bättre koll. De har väldigt många som har spelat i Sävehof. Men de ser ut att vara trygga i det dem gör. De spelar ibland med högt tempo i anfallen.

Utöver spel i SHE är även Jamina Roberts uttagen i EM-truppen som samlas nästa vecka. Men än så länge tycker hon det är svårt att ladda upp inför hennes tolfte mästerskap med A-landslaget.

– Jag har aldrig spelat ett corona-EM, så jag kan inte förvänta mig något. Det kan gå hur som helst. Därför försöker jag inte ha några förhoppningar. Det kanske blir positivt på så sätt. Men jag vet att det inte kommer bli som det brukar.

Till följd av turneringsrestriktionerna kommer ni spendera merparten av tiden i Danmark på hotellen. Hur stor av en utmaning blir det?

– Det är just det som kanske blir den stora omställningen utöver allt annat med publik och media. Vi håller på att förbereda oss så gott som möjligt för hotelldöden. Det kommer nog bli ganska påfrestande att sitta inlåst. Det blir en utmaning som sagt.

Slutligen, vad är det sista du säger till dina lagkamrater inför Önnered på fredag?

– Att vi ska göra det bättre än sist vi spelade match. Och om vi gör det tror jag absolut att vi vinner, avslutar Roberts.

OLOF THYRELIUS ERICSON

SHE-spelare uttagna till nästa veckas EM-samling i Trollhättan

Emma Rask, H65 Höör
Isabelle Andersson, H65 Höör
Emma Lindqvist, H65 Höör
Elin Hansson, Skuru IK
Jamina Roberts, IK Sävehof
Mathilda Lundström, IK Sävehof
Nina Dano, IK Sävehof

SHE-spelare uttagna i EM-bruttotruppen

Evelina Källhage, H65 Höör
Victoria Larsson, H65 Höör
Vilma Matthijs-Holmberg, Skuru IK
Sofie Börjesson, IK Sävehof
Louise Rundcrantz, IK Sävehof
Linnea Pettersson, IK Sävehof

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån