Nikoline Lundgreen: ”Vinsterna måste komma”

Med blott fyra poäng på kontot är Skövde HF i stort behov av en seger i torsdagens skaraborgsderby mot Skara HF. SHE tog ett snack med Nikoline Lundgreen som har lett Skövdes anfallsstyrkor med den äran den här hösten.
– Jag har fått mycket speltid och bra stöd av mina lagkamrater, säger danskan inför derbyt.

SKÖVDE HF–SKARA HF
TORSDAG 19 NOVEMBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Trots ledning i större delen av matchen ville det sig inte för Skövde HF i måndags. Gästande Önnereds HK som på förhand hade ett dystert bortafacit mot Skövde sprattlade till mot slutet och vände på steken. Skövde fick mitt i sin bedrövelse inkassera sin sjunde förlust.

– Första halvlek var helt okej. Men sedan gjorde vi för många misstag och fick det inte att fungera på slutet, summerar danskan Nikoline Lundgreen som är ny inför säsongen.

Är du oroad över förlusttrenden?

– Nej, inte särskilt. Jag tycker vi spelar bra, det har vi visat under hösten. Men vi väntar bara på vinsterna. Det måste komma någon gång.

Precis som sin föregångare på högernio Louise Söndergaard drar Nikoline Lundgreen ett tungt lass i offensiven. Men hittills har hon motsvarat förväntningarna och smällt in 50 mål.

Du leder den interna skytteligan tämligen överlägset. Du måste vara nöjd med din första tid i Skövde?

– Ja, absolut. Men det är många faktorer bakom det. Jag har fått mycket speltid och bra stöd av mina lagkamrater. Sen tycker jag det är roligt att bidra i båda änderna av planen. Det gjorde jag aldrig i den danska ligan, fortsätter Lundgreen.

Var det därför du flyttade till Sverige?

– Ja, delvis. Det är viktigt för mig att spela försvarsspel vilket är lättare här än i den danska serien.

Torsdagens match mellan Skövde och Skara är som alltid när de båda lagen möts full av förväntningar. I fjol gick Skövde segrandes i Skara med 24–22, medan Skara vann returen i Arena Skövde med 28–26.

För Nikoline Lundgreen blir det första gången hon ställs mot tabellfemman Skara. Men innebörden av en seger förstår hon mycket väl.

– Det är alltid svårt med derbyn, men nu är det extra viktigt att vi vinner. Det får se ut nästan hursomhelst, bara vi tar två poäng.

Hur ser skadeläget ut hos er?

– Jag är lite osäker med Nora (Jakobsson van Stam). Jag får se nu när vi samlas på träning ikväll (måndag). Men annars är vi alla klara för match.

Hur ska ni stoppa Skaras kontringsess Melanie Felber?

– Genom att springa hem såklart. Vi måste vara effektiva i anfallsspelet och få hem alla efter avslut. Vi ska komma till goda chanser och dra ner på de tekniska felen. Taktiken måste stämma.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Interna skytteligan i Skövde och Skara

1. Nikline Lundgreen, Skövde HF, 50 mål
2. Melanie Felber, Skara HF, 39
3. Mikaela Johansson, Skara HF, 32
4. Fanny Elovson, Skövde HF, 30
5. Maja Eriksson, Skara HF, 26
6. Nora Jakobsson van Stam, Skövde HF, 25
7. Elma Örtemark, Skövde HF, 23
8. Ida Holm, Skara HF, 19
9. Sofia Berndtsson Skara HF, 16
10. Edita Nukovic & Moa Andersson, Skövde HF, 14

Foto: Christoffer Borg Mattisson