Ida Staxen Lagerbon: ”Vi måste gå 110%

Obesegrade IK Sävehof tar emot lokalrivalen Önnereds HK på onsdagskvällen i ett dubbelarrangemang med sina herrar. SHE tog ett snack med succényförvärvet Ida Staxen Lagerbon som efter ÖHK:s förlust i måndags mot Skövde lyfter ett varningens finger för motståndarna. 
– Det kommer bli svårt. Önnered är ett bra lag och kommer vara beredda imorgon, säger danskan. 

21-åriga Ida Staxen Lagerbon värvades till IK Sävehof i somras från danska Ringkøping. På sju matcher har mittnian gjort 33 mål och 14 assist, vilket gör henne till IK Sävehofs bästa poängspelare hittills. 

MEP-mässigt är det bara kvartetten Johanna Forsberg, Amelia Lundbäck, Trine Wacker Mortensen och Wilma Kroon Andersson som har varit bättre. 

– Det har gått bra sedan jag kom hit. Jag trivs jättebra både på och utanför plan. Spelarna, tränarna och ledning har alla hjälpt mig att få en bra start i Sävehof. Vi mår bra tillsammans som ett lag och det gör att vi presterar på plan, berättar Lagerbon angående första tiden i Partilleklubben. 

Vad var det som lockade med Sävehof?

– Jag fick intrycket av att det var en väldigt familjär klubb. En svensk toppklubb som också tänker på individuell utveckling, vilket är viktigt för mig som en ung handbollspelare. Allt i och runt klubben är topp – bra träningsmiljö, bra faciliteter etc. Att de skulle spela Champions League lockade naturligtvis också. 

Hur väl kände du till huvudtränaren Rasmus Overby och Trine Wacker Mortensen innan flytten?

Jag kände inte Rasmus innan jag kom till Sävehof. Jag har tidigare tränat med Johanna Ahlm, hans sambo, i FC Midtjylland så jag visste vem han var, men jag kände han inte. Trine visste jag också vem var – vi har spelat mot varandra i Danmark. Det är skönt att ha några att prata danska med i laget, även om jag försöker lära mig lite svenska. 

IK Sävehof vann i helgen mot slovakiska Banik Most. Slutsiffrorna i Partille skrevs 24–10 efter bland annat fyra fullträffar av Lagerbon. De två poängen lyfte upp Sävehof på en andraplats i gruppen. 

Hur ser er målsättning ut i Champions League?

– Vi går in i varje kamp för att vinna så naturligtvis kommer vi kriga för alla poäng vi kan. Vi känner ingen press på oss, även om vi har vunnit de sista och har chans att gå vidare. 

Hur mår kroppen efter spel i både SHE och Champions League?

– Den är bra. Det är många matcher men klubben tar väl hand om oss. Så jag har det fint. 

På onsdag ställs ni mot Önnereds HK på hemmaplan. Hur går tankarna?

– En svår match. Önnered är ett bra lag. Vi måste gå 110%. De kan slå oss och vi kan slå dem. Vi kommer vara tvungna att kriga för två poäng. 

ÖHK förlorade sin senaste hemmamatch tidigare i veckan mot Skövde HF. Följde du den matchen?

– Ja. Det var inte deras bästa kamp och toppnivå. Alla kan ha en mindre bra kamp, men de kommer med allt de har imorgon. De har många duktiga spelare som kan göra mycket på egen hand. Det måste vi vara beredda på. 

Din lagkamrat Johanna Forsberg utsågs till månadens spelare i oktober. Hur är det att ha henne på och utanför plan?

– Johanna är en superbra tjej. Hon är omtyckt mellan alla på laget. Söt, hjälpsam och kul att umgås med. På planen är hon en väldigt bra spelare i försvar och anfall. Hon drar mycket uppmärksamhet och gör plats för både sig själv oss andra. Det är en spelare som man älskar att ha i sitt lag. 

OLOF THYRELIUS ERICSON

Skytteligan

1. Hanna Flodman, Lugi HF, 40
2. Melanie Felber, Skara HF, 38
3. Ulrika Olsson, Skuru IK, 37
4. Johanna Forsberg, IK Sävehof, 36
4. Amanda Borgström, Kungälvs HK, 36
6. Elin Hallagård, BK Heid, 34
6. Kristin Thorleifsdottir, H65 Höör, 34
8. Ida Staxen Lagerbon, 33
9. Clara Lerby, Lugi HF, 31
10. Maja Eriksson, Önnereds HK, 30