Emma Aarnio: ”Det sitter i självförtroendet”

En viktig hemmamatch väntar för nästjumbon VästeråsIrsta HF. På lördagseftermiddagen ställs laget mot nykomlingarna GT Söder som likt Västerås endast samlat ihop två poäng på sju omgångar.
– Det är en viktig match, det vet alla, säger VästeråsIrstas Emma Aarnio inför bottenmötet.

VÄSTERÅSIRSTA HF–GT SÖDER • LÖRDAG 9 NOVEMBER 14.00 • SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

På lördag färdigställs SHE:s åttonde omgång med två matcher. I Bombardier Arena möts VästeråsIrsta och GT Söder i ett sant bottenmöte. SHE tog ett snack med finskan Emma Aarnio inför matchen.

– Det ska bli en intressant match. Själv hade jag inte så bra koll på dem innan de gick upp. De har gjort ett bra jobb och vi ska verkligen inte underskatta dem. De tog poäng av Heid till exempel. Jag hoppas att vi kan styra tempot i matchen, säger lagkapten Aarnio.

Hur viktigt blir det att ta två poäng?

– Det är lika viktigt för oss som det är för dem. Vi vill komma högre upp än strecket och spela om kvartsfinaler. Det är en viktig match, det vet alla. Vi har gått igenom deras spel och förberett oss inför lördagen med olika teoripass. Vi har snackat ihop oss.

Närmast kommer VästeråsIrsta från en bortaförlust mot Skara HF. Slutsiffrorna skrevs 24–21 i Skaraborg vilket var Västerås sjätte förlust under hösten.

– Det är tråkigt. Vi har spelat bra i alla matcher i kring 30-45 minuter. Men vi har en lång dipp och då går matchen. Visst att vi gör en liten upphämtning men det är inte okej att vi spelar så ojämnt. Vi har dessutom gjort massa tekniska fel, jag tror vi toppar den statistiken i ligan. Det är inte bra alls, menar Aarnio och fortsätter:

– Det har varit så i gott som i alla matcher. Även i vinstmatchen mot Skövde hade vi många tekniska fel. Det är en dålig vana som vi har kommit in i. Det måste vi försöka bryta.

Vad tror du dipparna beror på?

– Det mesta sitter i självförtroendet. Vi är ett ungt lag med få rutinerade spelare som gjort många SHE-matcher. Då kan det komma några oprovocerade tekniska fel. Det måste vi minska på och komma ner i antal i.

Emma Aarnio kom till VästeråsIrsta inför förra säsongen. I fjol vann hon den interna skytteligan och slutade på en åttondeplats i den totala skytteligan. I somras utsågs hon till ny lagkapten. Därmed delar hon på bindeln med Viktoria Högström Unell.

– Det är kul såklart att få det förtroendet från laget och tränarstaben. Det är kul att vi är två som delar på ansvaret. Det har funkat bra hittills.

Vad säger du om din egen säsongsinledning (30 mål, 17 assist)?

– Det är inget jag tänker på särskilt mycket. Det har inte varit så många niometersspelare tillgängliga, så jag är enda skytten vi har. Frida Rosell, Cecilia Tillman och Ellen Göthlin är alla skadade men på väg tillbaka. Alla tre är riktiga skyttar, så det blir ett annat spel när de är tillbaka.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Mest passmissar

1. Kungälvs HK, 69
2. Boden Handboll IF, 66
3. Önnereds HK, 65
4. VästeråsIrsta HF, 60
5. GT Söder, 52

Mest tappade bollar

1. VästeråsIrsta HF, 32
2. Kungälvs HK, 23
2. Skövde HF, 23
4. H65 Höör, 21
5. IK Sävehof, 19

Mest regelfel

1. Boden Handboll IF, 56
2. IK Sävehof, 53
3. BK Heid, 49
4. Skövde HF, 46
5. VästeråsIrsta HF, 42