Ida Sembe inför Champions League-äventyret

Världens bästa lag och spelare står för motståndet när Sävehof kliver in i gruppspelet av Champions League. Vi tog ett snack med Ida Sembe inför premiären mot Debrecen.

– Det kommer att vara en jätteutmaning för oss, säger 21-åringen. 

I början av veckan inledde de regerande mästarna ligasäsongen med att besegra Aranäs med 32–27. Flest mål i matchen (7) gjorde Sävehofs unga stjärnskott Ida Sembe.

– Det var jätteskönt. Man har gått och väntat på riktigt matchspel, så det var skönt för mig att få den starten. Jag tycker att vi gjorde en helt okej insats, det var varken bu eller bä. Som alltid har man väl lite premiärnerver och det är förståeligt. Det kändes som att vi gick in med inställningen att bara vinna matchen, hur handbollen såg ut fick vara prio två.

I fjol fick högersexan sitt stora genombrott. Sembe var glödhet i slutspelet och gjorde 41 mål på elva matcher när Sävehof vann SM-guld. Nu vill 21-åringen ta nästa steg.

– Det var mitt roligaste handbollsår i karriären hittills. Jag fick betydligt mer speltid än vad jag förväntade mig och kommer alltid att bära med mig det. Nu är det bara att fortsätta att prestera. Jag vill ta efter där jag slutade och fortsätta utvecklas nu när vi kommer möta tuffare lag i Champions League också.

Enligt tränarna i Handbollsligan dam kommer Ida Sembe att stå för en ny stark säsong. På upptaktsträffen tippade den samlade tränarkåren att hon kommer bli årets högersexa.

– Det är jättekul. Men egentligen tänker jag inte något speciellt kring det. Jag vill inte sätta någon vidare press på mig själv, men det är en jätterolig grej. Men det är inget som jag går runt och tänker på.

Redan i helgen börjar Sävehof kombinera ligamatcher med spel i Champions League. Under lördagen ställs de gulsvarta mot ungerska Debrecen på bortaplan och i gruppspelet väntar även Györ, CSM Bukarest, Brest Bretagne, Odense, WHC Budocnost och BBM Bietigheim.

– Det kommer att vara en jätteutmaning för oss. Vi har ett väldigt ungt lag och det är ett grymt läge att samla på sig massor erfarenhet och mäta sig med världens bästa handbollsspelare. Det kommer bara att göra oss gott. Det ska bli kul att ta oss an den här uppgiften och hela upplevelsen i sig. Att komma till nya arenor och städer där folk verkligen brinner för handboll. Det är skillnad mot det vi är vana vid i Sverige.

För Ida Sembe blir det också en personlig utmaning. Hon kommer att försvara mot högklassiga vänstersexor som Nadine Schatzl (Györ), Coralie Lassource (Brest) och Bo van Wetering (Odense) och samtidigt försöka göra mål på de bästa målvakterna i världen.

– Det känns coolt. Jag är peppad och har en go känsla inför det. Jag ska inte ta det för seriöst, snarare att det är ett steg i min utveckling. Att få möta flera av världens bästa handbollsspelare och testa den nivån.

Är det någon spelare du ser fram emot att möta?

Stine Oftedal har jag sett mycket på tv, men den som jag sett upp till mest under de senaste Champions League-säsongerna är Yulia Managarova i Rostov-Don. Det är en spelare som jag fått mycket inspiration av.

Din lagkamrat Carmen Martin har tillhört den kategorin av kantspelare under många år. Hur är det träna med henne och lära sig?

– Jag har inte så mycket att klaga på. Det finns ingen bättre på den positionen att ha som lagkamrat och bollar tankar och idéer med. Hon ger mig mycket tips och jag kan alltid komma till henne om jag undrar något. Även som individ är hon helt underbar. Det har nästan känts lite overkligt att hon spelar i Sävehof. Jag är väldigt tacksam att ha få möjligheten att träna med henne och den ska jag ta vara på.

Matchen mellan Schaeffler och Sävehof spelas klockan 18.00 i Ungern. Matchen visas på Handbollsligan Live. Prenumeranter på Handbollsligan Live Full Access Pass kommer att kunna köpa en prenumeration på EHF-abonnemanget till ett reducerat pris:

Den extra månadsavgiften är 237 kr (för månads- och årsavgift per månad)
Den extra årsavgiften är 2370 kr
Dessa avgifter kommer att debiteras utöver Handbollsligan Live-prenumerationsavgifterna.
MARCUS HEED

IK SÄVEHOF, CHAMPIONS LEAGUE

Grupp A:
9 september: 
DVSC Schaeffler, Ungern (b)
16 september: Brest Bretagne, Frankrike (h)
24 september:
Budocnost, Montenegro (b)
1 oktober: CSM Bukarest, Rumänien (h)
21 oktober: SG BBM Bietigheim, Tyskland (b)
28 oktober: Győri ETO KC, Ungern (h)
11 november: Odense Håndbold, Danmark (h)
18 november: Odense Håndbold (b)
6 januari: Győri ETO KC (b)
13 januari: SG BBM Bietigheim (h)
20 januari: CSM Bukarest (b)
3 februari: Budocnost (h)
10 februari: Brest Bretagne (b)
17 februari: DVSC Schaeffler (h)