Så tippar tränarna Handbollsligan 2023/24

På fredag inleds den nya säsongen av Handbollsligan herr. I vanlig ordning har samtliga 14 huvudtränare i ligan fått i uppdrag att tippa tabellen, svenska mästarna, SM-finalisterna och All star team. 

De regerande svenska mästarna IFK Kristianstad tippas försvara seriesegern och SM-guldet. Totalt är det tio tränare som tror att Kristianstad tar sitt tionde SM-guld. Stian Tönnesens gäng är också de enda som tippar sig själva på förstaplats i grundserien.

– Att vinna SM-guld är något alla lag strävar efter. Det är såklart svårt att försvara ett guld, men det är vår målsättning. Trevligt att andra tror på oss också, säger Kristianstads huvudtränare.

På andraplats i tabellen tippas IK Sävehof sluta. Nio av 14 tränare tror dessutom att Partillelaget når SM-final.

Baserat på fjolårets placeringar i Handbollsligan tippas Önnereds HK bli det laget som klättrar mest i tabellen. ÖHK, som slutade på elfteplats i våras, förväntas av tränarna att sluta sexa.

– Det är väldigt trevligt att höra. Vi hoppas själva att vi kan nå en slutspelsplats. Vi har en trupp som är bredare i år. Det är väl den största anledningen till att vi tippas sluta mycket högre. Nu har vi minst två gubbar på varje position, kommenterar huvudtränare Pontus Ward Wiklund.

Själv tippade Ward Wiklund att Önnered slutar på just sjätteplats. Det skulle isåfall vara en historisk bedrift; Önnereds herrar har aldrig nått SM-slutspel. Bland nyförvärven kan Marcus Norrbrink och Pontus Zetterman nämnas. Båda ansluter från utlandet.

– Vi har haft en bra försäsong med stor konkurrens på träning. Det är många nya spelare som har kommit in och vi har en lång väg att vandra. Men vi tror att vi kommer vara bättre i år än i fjol. Vi hoppas verkligen på att skriva historia i Önnered. Att nå slutspel är vår målsättning, fortsätter Ward Wiklund som gör sin andra säsong som ÖHK-tränare.

Ett annat lag som tippas på slutspelsplats är nykomlingarna Amo HK. Klubben vann allsvenskan i fjol och har aldrig tidigare spelat i högsta serien.

I den andra änden av tabellen tippas anrika Lugi HF sluta sist. Lundalaget klarade sig kvar i Handbollsligan med nöd och näppe förra säsongen när de vann kvalserien mot Skånela IF med 3–2 i matcher.

Tre Sävehof-spelare tippas ta plats i All star team: Simon Möller och Felix Möller tippas försvara sina titlar som årets målvakt respektive årets mittsex, medan den 18-årige talangen Óli Mittún tippas bli årets mittnio.

Upptaktsträffen inför årets säsong av Handbollsligan herr finns att se på Handbollsligan Live, vår nya plattform där samtliga matcher i Handbollsligan kommer att visas. Premiären i Handbollsligan herr spelas på fredag kväll klockan 19.00 mellan nykomlingarna HF Karlskrona och Amo HK. Matchen kommer att visas gratis på Handbollsligan Live.

Länk till Handbollsligan Live: https://handbollsligan.live

TRÄNARNA TIPPAR HANDBOLLSLIGAN HERR
1. IFK Kristianstad (snittplacering, 1,07)
2. IK Sävehof (1,93)
3. Ystads IF (3,43)
4. Hammarby IF (4,28)
5. Alingsås HK (5,50)
6. Önnereds HK (6,14)
7. IFK Skövde (6,64)
8. Amo HK (8,71)
9. Eskilstuna Guif (9,21)
10. HK Aranäs (10,57)
10. HK Malmö (10,57)
12. IF Hallby (11,14)
13. HF Karlskrona (12,50)
14. Lugi HF (13,28)

TRÄNARNA TIPPAR EGNA LAGET
1. IFK Kristinastad
2. IK Sävehof
3. Ystads IF
4. Alingsås HK
5.
6. Eskilstuna Guif, Hammarby IF, Önnereds HK
7. HK Malmö, IFK Skövde
8. Amo HK, HK Aranäs, IF Hallby
9.
10. HF Karlskrona, Lugi HF
11.
12.
13.
14.

TRÄNARNA TIPPAR SVENSKA MÄSTAREN
10: IFK Kristianstad
3: IK Sävehof
1: Ystads IF

TRÄNARNA TIPPAR FINALMOTSTÅNDAREN
9: IK Sävehof
4: IFK Kristianstad
1: Hammarby IF

TRÄNARNA TIPPAR ALL STAR TEAM
Målvakt: Simon Möller, IK Sävehof
Vänstersex: Emil Frend Öfors, IFK Kristianstad
Mittsex: Felix Möller, IK Sävehof
Högersex: Jonas Samuelsson, IFK Skövde
Vänsternio: Markus Olsson, IFK Kristianstad
Mittnio: Oli Mittun, IK Sävehof
Högernio: Edwin Aspenbäck, Hammarby IF
Försvarare: Philip Stenmalm, Ystads IF
Tränare: Stian Tönnesen, IFK Kristianstad
Skyttekung: Mathias Pedersen, Alingsås HK
MVP: Mathias Pedersen, Alingsås HK, Markus Olsson, IFK Kristianstad

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån