Hanna Wedenby: “Inte många poäng som skiljer”

Hanna Wedenby är en viktig pjäs för tabellfyran IF Hallby, som är i god form och har fem raka segrar. Nu laddar vänsternian för toppmöte mot Höör. 

– Höör är ju ett fysiskt lag att möta så det kommer att krävas att vi verkligen går in och är fysiska i alla dueller, säger Wedenby.

IF HALLBY–H65 HÖÖR
SÖNDAG 28 JANUARI 14:00
SÄNDS PÅ HANDBOLLSLIGAN LIVE

IF Hallby gjorde förra året en stabil säsong som nykomlingar. I år ser det ännu bättre ut för Jönköpingslaget som efter 14 omgångar har tagit 18 poäng och endast har toppduon Sävehof och Skuru samt Höör framför sig i tabellen.

– Denna säsongen har vi hittat tryggheten både framåt och bakåt på ett helt annat sätt. Det känns som att vi inte har lika djupa dalar utan vi har höjt lägstanivån helt enkelt. Och sen, varför vi ligger som vi gör i tabellen, är ju också för att vi har vunnit rätt matcher, menar Hanna Wedenby som är en del av förklaringen till att Hallby ligger på fjärdeplats.

Den här säsongen har göteborgaren fått en större roll i laget och hittills har hon noterats för 65 mål, vilket redan nu är personbästa under en säsong. 

– Så här långt så är jag verkligen nöjd. Dels så har jag ju fått ett större ansvar, framför allt framåt. Det är väl den stora skillnaden gentemot förra säsongen, vilket känns väldigt roligt, berättar vänsternian. 

Wedenby är fostrad i BK Heid. Det blev totalt tre SHE-säsonger i moderklubben innan flyttlasset gick till Jönköping och IF Hallby, där hon nu gör sin andra säsong. 21-åringen besitter alltså en hel del rutin för sin ålder. 

Var flytten till Hallby ett viktigt steg för din utveckling?

– Det har absolut varit betydelsefullt både handbollsmässigt men också för min personliga utveckling. Jag flyttade ju hit och flyttade hemifrån i det steget också så jag har utvecklats på många plan genom den här flytten. Och det kändes som ett bra steg i min handbollskarriär. 

Efter VM-uppehållet i december har Hallby vunnit alla matcher. Men nu väntar kanske den tuffaste utmaningen efter uppehållet när man alltså tar sig an Höör. 

– Höör är ju ett fysiskt lag att möta så det kommer att krävas att vi verkligen går in och är fysiska i alla dueller. Det blir att stångas både framåt och bakåt och vi måste ge mycket stryk men också ta mycket stryk och tåla mycket stryk. Och dessutom hålla ett bra tempo hela matchen, säger Wedenby om kommande motstånd, Höör, som innehar tredjeplatsen på lika många poäng som Hallby.

Med det i åtanke väntar en het drabbning, och viktiga poäng står på spel, om man frågar Wedenby. 

– Söndagens match är väl egentligen en match om tredjeplatsen nu, eftersom vi ligger på samma poäng, så det hade ju varit extremt roligt att knipa den platsen. 

Inför lagets mål om slutspel är Wedenby ödmjukt inställd:

– Det är inte många poäng som skiljer mellan slutspelsplats och ingenmansland. Så varje poäng vi kan ta är otroligt viktig för oss eftersom vi har som mål att ta oss till slutspel i år. 

Avkast mellan IF Hallby och H65 Höör sker klockan 14:00 på söndag.

SIXTEN ÖSTBÄCK

Foto: Bildbyrån