Oscar Lindqvist: ”Vi har haft stolpe ut”

Handbollsligan herr rivstartar vårsäsongen med sju matcher på en och samma kväll. Bland annat möts jumbon HK Aranäs och tabelltvåan IFK Skövde.

– Vi får kanske vara lite extra hårda mot Daniel Ekman, säger Aranäs-spelaren Oscar Lindqvist.

HK ARANÄS–IFK SKÖVDE
ONSDAG 31 JANUARI 19:00
SÄNDS PÅ HANDBOLLSLIGAN LIVE

Oscar Lindqvist är Aranäs-fostrad och en av lagets viktigaste tvåvägsspelare. 

– Det känns som att vi kommer riktigt starka ut till den här vårsäsongen. December kändes bra och träningarna under januari har också varit bra, berättar Onsala-sonen inför återstarten i seriespelet.

– Jag har bott här hela livet. Jag bor fortfarande hemma hos päronen. Det funkar bra. Ensambarn och lite curlad, berättar Lindqvist med ett leende.

Matlådor till jobbet?

– Haha, precis, svarar 21-åringen som likt många handbollsspelare jobbar på skola. 

I tabellen ligger Aranäs sist med fem inspelade poäng på 16 matcher. 

– Jag vet inte riktigt varför vi ligger sist. Vi har haft lite stolpe ut i matcherna i december. Vi har varit dåliga på att stänga dem. Mot Sävehof ledde vi med fyra mål, och mot Karlskrona ledde vi med sju mål.  Dessutom hade vi ledningen mot Alingsås med bara några sekunder kvar att spela. Ändå lyckades vi bara ta två av sex möjliga poäng i dem matcherna, berättar Lindqvist, som trots de snöpliga poängtappen tycker att laget är på rätt väg:

– Ja, vi har kommit upp i nivå jämfört med matcherna i höstas då vi förlorade med tio bollar. 

En av orsakerna till Aranäs kräftgång kan stavas otillräcklig rutin. 

– Det är ju jag och Petter Donaldson (född 2003) som spelar på vänsternio. Och Rasmus Nyman (2003) är på mittnio, och Agust Svensson (2005) är på högernio. Vi har bra kvaliteter, vilket vi visar i matcherna också när vi går upp i ledning. Men av någon anledning säckar vi ihop lite på slutet. 

De tre spelarna som Lindqvist nämner är alla fostrade i Aranäs. Kungsbackaklubben har i många år varit en framgångsrik plantskola. Nu senast i helgen blev Aranäs den enda föreningen i HF Väst som avancerade med två lag till steg 4 i USM P16. I de andra distrikten var det endast Ystads IF HF som lyckades med samma bedrift. 

– Många som börjar spela handboll här i Aranäs har skickliga ungdomsledare. Ofta har tränarna en gedigen handbollsbakgrund. Själv hade jag Peter Gentzel och Magnus Johansson. Jag sett våra A-pojkar på träning. De är några av dem som har varit uppe med oss och tränat. De gjorde absolut inte bort sig, även om det krävs några kilon till i seniorhandboll jämfört med A-pojkhandboll. 

Med 21 utvisningar leder Oscar Lindqvist utvisningsligan i Handbollsligan.

– Enligt Jerrys (Hallbäck) filosofi spelar jag hårt men rättvist. Några utvisningar har väl varit lite onödiga, så som skott mot huvudet. Men ska man spela det aggressiva försvarsspelet som vi gör så får man ta några utvisningar ibland.

Har domarna ett ont öga till dig?

– Nej, det tror jag inte. De är alltid sköna och lugna mot mig innan matchen. Så det är väl mitt eget fel att de sedan visar ut mig.

Med tanke på den skrala poängskörden finns det en risk att Aranäs åker ur högstaserien senare i vår.

Hur ser du på framtiden i Aranäs vid en eventuell degradering?

– Jag har kontrakt ett år till i Aranäs. Så som det ser ut just nu spelar jag kvar i Aranäs, oavsett om det blir i Handbollsligan eller allsvenskan. Målet är såklart att stanna kvar, men det är inga krusiduller om vi åker ut för min del.

Med sitt uppoffrande försvarsspel och sina trovärdiga satsningar i offensiven har Lindqvist varit en av Aranäs mest pålitliga pjäser den här säsongen hittills.

– Mitt spel som trea har gått bra tycker jag. När vi väl får våra motståndare i uppställt spel har vi bra koll på dem. I slutet av november samt i december har jag fått spela mer framåt, vilket också har flutit på bra. Det har faktiskt gått över förväntan, säger Lindqvist som gjorde 20 mål på sex matcher i december.

Vilka blir nycklarna mot Skövde?

– Det gäller att få kontroll på Daniel Ekman. Vi får kanske vara lite extra hårda mot honom. Kanske ta någon utvisning för att få honom grinig. Sen gäller det att dra dit våra lägen. Jag tycker Skövde har ett av ligans bästa målvaktspar.

Vad vill Oscar Lindqvist med sin handboll?

– Jag vill någonstans ta mig vidare ut i ett proffsliv någon gång. Förhoppningsvis ha en lång och skadefri karriär. Det är det jag spelar för just nu.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Utvisningsligan

1. Oscar Lindqvist, HK Aranäs, 21 utvisningar
2. Gustav Jönne, Alingsås HK, 15
2. Johan Nilsson, Alingsås HK, 15
2. Markus Viitkar, HF Karlskrona, 15
5. Anders Wik Rydberg, Hammarby IF, 13
6. Alexander Morsten, Hammarby IF, 12
7. Alexander Regen, Alingsås HK, 11
7. Melker Norrman, Eskilstuna Guif, 11
7. Mads Kragh Thomsen, Lugi HF, 11
7. Markus Sjöbrink, IFK Skövde, 11

Omgång 17

Onsdag 31 januari, 19:00: Hammarby IF–Lugi HF
Onsdag 31 januari, 19:00: Ystads IF–HF Karlskrona
Onsdag 31 januari, 19:00: IFK Kristianstad–Amo HK
Onsdag 31 januari, 19:00: HK Aranäs–IFK Skövde
Onsdag 31 januari, 19:00: IF Hallby–Önnereds HK
Onsdag 31 januari, 19:00: Eskilstuna Guif–HK Malmö
Onsdag 31 januari, 19:30: IK Sävehof–Alingsås HK

Foto: Bildbyrån