Hanna Åhlén: ”Otroligt jämnt i toppen”

Skuru ångar på i toppstriden och har inte tappat poäng sedan första omgången. På de tre senaste matcherna har Hanna Åhlén gjort 17 mål i ett guldjagande Skuru. 

SKURU IK-ÖNNEREDS HK • LÖRDAG 19 JANUARI 15.00 • SÄNDS ÄVEN PÅ SPORTKANALEN

Skuru inledde säsongen med en förlust mot H65 Höör, men sedan dess har laget inte tappat en enda poäng. Med tolv raka segrar ligger Skuru tvåa i SHE, bakom just H65 Höör. 

– Vi har bra form. Det är kul att vi kunnat utnyttja vår bredd. Vi har många i laget som fått spela och det är väldigt roligt, säger Hanna Åhlén.

I senaste matchen gjorde niometaren åtta mål när Skuru besegrade VästeråsIrsta på bortaplan med 31–21. 

– Vi började starkt bakåt och det var skönt. Sedan hade vi Rebecca Nilsson i målet som gjorde en fantastisk match. Vi släppte in dem lite i andra halvlek, men som helhet var vi jättenöjda med segern.

Som 20-åring slog Hanna Åhlén igenom i SHE när hon gjorde 104 mål. Nu gör hon sin sjunde säsong i högsta serien. 

– Jag tycker att jag tar kliv för varje säsong. Jag tycker drivs varje dag och tycker fortfarande att det är jättekul att spela handboll. Jag är absolut inte mätt. Den mätta dagen är aldrig störst som man brukar säga. Jag är bland de äldre i laget och en av spelarna med flest säsonger på nacken. I tuffa situationer ska jag ta ansvar och det vill jag. Det känns naturligt. 

På de tre senaste matcherna har 24-åringen gjort 17 mål. 

– Det har känts bättre ju längre säsongen gått. Under uppehållet lade jag om fysträningen lite grann och det har gett bra effekt. Jag körde tung styrka under hösten, men den senaste tiden har jag kört lite mer kondition och explosiv träning. Sedan har vi en bredd i laget och många bra spelare runtomkring som också varit avgörande. 

Hur ser du på toppstriden i SHE mot Höör och Sävehof?

– Det är ju otrolig jämnt där uppe. Det känns som att det inte kommer spela någon roll vem som slutar etta, tvåa eller trea. Det kommer bli supertufft i slutspelet oavsett. 

Senare i vår väntar slutspel. Kommer ni att gå in med målet att vinna SM-guld?

– Det skulle jag absolut säga. Vi vet att Rom inte byggdes på den dag, men vi har fått behålla truppen och fått in ett par förstärkningar. Det vore väldigt kul att vinna SM-guld. 

Vad talar för att ni ska bli mästare?

– Vi har ett bra försvarsspel som bäddar för kontringar. Man märker att de andra lagen har koll på det. Men å andra sidan jag skulle säga att det är både Höörs och Sävehofs styrka också. Det spelet har präglat den här serien i år. 

Under lördagen ställs Skuru mot Önnered på hemmaplan. 

– Vi hade en tuff match mot dem i höstas. Vi fick kämpa matchen igenom för att ta två poäng. Vi ska inte ta ut något i förskott. Segerreceptet blir nog ett tufft försvarsspel och bra målvaktsspel, så att vi kan få till konungarna. Då är vi som bäst, säger Hanna Åhlén. 

MARCUS HEED

Åhléns tre senaste matcher

13 jan: 8 mål och 1 assist mot VästeråsIrsta. 4,77 MEP-poäng.
6 jan: 4 mål och 2 assist mot Boden. 2,95 MEP-poäng.
20 dec: 5 mål och 4 assist mot VästeråsIrsta. 4,22 MEP-poäng.