Sarah Carlström: ”Vi har inte kommit upp i nivå”

Med 29 mål på de tre senaste matcherna är Sarah Carlström en av seriens mest formstarkaste spelare. Däremot går det tyngre för Kristianstad i botten. 

– Vi har några viktiga matcher nu där vi måste få med oss poäng, säger lagets skyttedrottning.

KRISTIANSTAD HK-SKARA HF • FREDAG 18 JANUARI 19.00 • SÄNDS ÄVEN PÅ SHE PLAY

Kristianstad HK har hamnat i ett prekärt läge inför SHE:s slutspurt. Förra helgens förlust mot Boden innebar att laget trillade ner på sista plats i tabellen.

– Det har inte känts bra att förlora alla dessa matcher. Jag vet inte riktigt varför det har blivit så här. Det känns bättre på träningarna, men vi kommer inte upp i nivå på matcherna, säger Kristianstads nyckelspelare Sarah Carlström.

Förra året slutade Kristianstad på femte plats i SHE (den bästa placeringen i klubbens historia) men nu kämpar laget för att hålla sig kvar i högsta serien. 

– Jag tror väl att vi inte kommit upp i den kapaciteten och nivå vi kan göra. Vi tappade några spelare inför säsongen och är nästan ett helt nytt lag från i fjol, det har nog också spelat in. 

Vad gäller för Kristianstads del nu med nio matcher kvar av grundserien?

– Vi har några viktiga matcher nu mot Skara, Heid och Kungälv. Det gäller att få med oss några poäng därifrån så att vi kan lämna jumboplatsen. Det är inte så många matcher kvar, men det är inte så många poäng upp. Vi har en chans, men i de avgörande matcherna känns det som att vi är rädda för att förlora och att spelet låser sig. 

Hur ska ni bli av med den rädslan?

– Vi måste försöka att ha samma känsla som vi hade mot H65 Höör hemma. Vi visste att de hade pressen på sig och att vi inte hade det. Man måste försöka glömma bort vilka man möter och peppa varandra. 

Kristianstad går knackigt, men Sarah Carlström har levererat på en konstant hög nivå under hela säsongen. Hon har lagt skadorna bakom sig och är på god väg att göra sin bästa säsong i den orangea tröjan. På de tre senaste matcherna har vänsternian gjort 29 mål. Hon ligger dessutom trea i SHE:s skytteliga på 70 mål. 

– Jag har hittat en ganska bra form. Men det är också svårt när det inte gått så bra för laget. Jag har kommit tillbaka och fått vara skadefri under en längre period. 

Vad ligger bakom din form den här säsongen?

– Jag har kunnat träna på hela tiden och sluppit att börja om hela tiden med både gym och det handbollsmässiga. Jag har kanske tagit mer ansvar också jämfört med förra året. Jag tar lite mer skott utifrån och går lite rakare mot mål. Jag har vågat satsa som jag gjorde innan skadeproblemen. 

Under fredagen står viktiga poäng på spel när Kristianstad tar emot Skara på hemmaplan. 

– Det är en tuff utmaning. Båda lagen behöver poäng, även om vi behöver dem lite mer. Skara kommer inte vilja åka hela vägen hit utan att ta två poäng. Det blir viktigt att vi får ihop vårt försvarsspel, avslutar Sarah Carlström. 

MARCUS HEED

Skytteligan 2018/19

Mikaela Mässing (Höör) 86 mål
Hannah Flodman (Lugi) 81
Towe Andersson (Heid) 70
Sarah Carlström (Kristianstad) 70
Alexandra Bjärrenholt (Skuru) 66
Julia Ehn (Skövde) 63
Emmy Nordmark (Boden) 62
Emma Aarnio (VästeråsIrsta) 60
Melissa Petrén (Lugi) 59
Ulrika Olsson (Skuru) 58