Amanda Borgström: ”Framtiden är öppen”

Med åtta omgångar kvar av seriespelet blir poängen allt viktigare. Inte minst när man ställs mot tabellkonkurrenter som kämpar om samma mål. Det fick Kungälvs HK erfara senast då de föll borta mot Skövde HF och halkade ner på en niondeplats.
– Det var en väldigt tung förlust, säger vänstersexan Amanda Borgström.

KUNGÄLVS HK–BK HEID • ONSDAG 29 JANUARI 19.00 • SÄNDS PÅ CMORE

Förlustsiffrorna i Skaraborg skrevs snöpliga 18–21 för Kungälvs HK. Därmed passerades man av Skövde i tabellen och ligger i skrivande stund på negativ kvalplats.

– Det var en väldigt tung förlust. Vi var med länge i matchen men de gjorde den starkare avslutningen. Vi hade behövt den segern, säger Amanda Borgström och utvecklar:

– Det är ju ett lag som vi verkligen strider om slutspelsplatsen med. Det var en extra viktig match.

Vad avgjorde till Skövdes fördel?

– De fick energi på slutet och fick in bollen i mål. Vi brände lite väl mycket. Annars tycker jag att vi stod bra bakåt.

26-åriga Amanda Borgström är fostrad i Borlänge HK men lämnade Dalarna för gymnasiestudier i Göteborg. Miljöombytet ledde till spel med Sävehof, Kärra och Önnereds HK innan hon 2017 värvades till Kungälvs HK.

– Jag utvecklades verkligen under mina tre år på handbollsgymnasiet. Både individuellt och handbollsmässigt. Men det var mina två sista år i Kärra som tog mig vidare där jag är idag.

Vad har Borlänge HK betytt för dig?

– Jättemycket. Jag spelade där från att jag var fem år tills jag flyttade. Jag spelade med samma lag i alla år. Min årgång var väldigt duktig och vi hade roligt tillsammans. Min pappa var tränare dessutom så det var kul att man hade det gemensamt i familjen.

Hur stort är handbollsintresset i Dalarna?

– Jag skulle säga att det är ganska stort även om det inte finns så många andra föreningar. Många av de bästa spelarna samlas i Borlänge. Det är lite av en plantskola. För oss som spelade handboll var det stort, även om det inte gjorde några större avtryck i staden.

Hur långa matchresor hade ni?

– Det var lite blandat. På den tiden var det andra regler gällande seniorhandboll så vi spelade i division 3 för att få bra motstånd. Vi mötte exempelvis Bollnäs och Edsbyn vilket var en och en halv timmes resväg till hallen.

Hur många elitspelare finns det från Borlänge HK?

– I högstaserien är det Mikaela Johansson i Skara. Även VästeråsIrsta har tre tjejer. (Hannah Grytegård, Emma Hultborg & Martina Granberg).

Var Amanda Borgström spelar nästa säsong är osäkert. Förra året förlängde hon med Kungälvs HK med ett år men nu håller hon andra dörrar öppna.

– Just nu är framtiden öppen. Mitt kontrakt går ut men jag pratar fortfarande med Kungälv. Samtidigt håller jag andra dörrar öppna.

Var är din ambition?

– Jag vill spela så mycket så möjligt och fortsätta utvecklas. Annars är det inte så kul att spela handboll.

Med sina 73 fullträffar under säsongen skuggar Borgström toppduon Ulrika Olsson och Melanie Felber i skytteligan. Bäst gick det borta mot Lugi HF i höstas då hon mäktade med elva kassar.

– Det har varit jättekul i år. En stor del är att jag har fått mer speltid än tidigare. I fjol konkurrerade jag med Clara Lerby som lämnade inför denna säsongen. Med mer speltid kommer ett större självförtroende. Jag tar mer straffar vilket också gör sitt i skytteligan. Men de är inte riktigt mina mål. Det är oftast någon annan som har kämpat till sig dem. Jag får sätta pricket över i:et bara.

På onsdagskvällen väntar ett Göteborgsderby mot BK Heid för Kungälv. Precis som mot Skövde står viktiga poäng på spel. Heid ligger blott fyra poäng före Kungälv i tabellen, med en match mer spelad dessutom.

– Det ska bli jättekul att spela derby. Det kommer bli lite speciella känslor att möta folk man känner även utanför planen, fortsätter Borgström syftandes på vännen Jessica Ehrnbring.

Vad blir nyckeln till två poäng?

– Vi måste få in bollen i mål. Vi har inte några jättestora problem bakåt. Istället har vi ett ganska starkt försvar och målvaktsspel. Men vi måste få med oss den känslan i anfallsspelet, avslutar en hoppfull Borgström.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Antal straffmål

1. Ulrika Olsson, Skuru IK, 29
2. Amanda Borgström, Kungälvs HK, 27
3. Ida Staxen Lagerbon, IK Sävehof, 22
4. Jessica Ehrnbring, BK Heid, 20
5. Hanna Flodman, Lugi HF, 18
6. Emma Aarnio, VästeråsIrsta, 17
7. Evelina Källhage, H65 Höör, 15
7. Melanie Felber, Skara HF, 15
9. Tilda Matthijs, Önnereds HK, 14
10. Fatos Kücükyildiz, GT Söder, 13