David Florander: ”Bra chans mot RIK”

OV Helsingborg hämtade upp sig från den stora hemmaförlusten mot Alingsås och besegrade Eskilstuna Guif på bortaplan i torsdags. Nu väntar mesta mästarna Redbergslids IK i en på förhand jämn drabbning.
– De har svajat lite i år. Jag ger oss bra chanser, säger OV:s David Florander inför söndagens hemmamatch.

OV HELSINGBORG–REDBERGSLIDS IK
SÖNDAG 10 NOVEMBER 16:00
SÄNDS PÅ CMORE

Nykomlingarna OV Helsingborg har sannerligen blandat och gett sedan landslagsuppehållet för två veckor sedan. Först förlorade Skånelaget stort hemma mot serieledande Alingsås HK med 23–38.

– Vi fick en dålig start med fyra första fas-kontringar direkt i baken. Alingsås gjorde en bra match. Vi försökte att kriga oss tillbaka men vi fortsatte att göra fel. Vi hamnade snett på det direkt och fick jaga, berättar David Florander, 25.

Hur kändes det att lämna hemmaplanen med såpass stora förlustsiffror?

– Det var pinsamt. Man skämdes lite grann. På hemmaplan vill vi vara nära alla lag åtminstone fram till slutet. Vi vill kunna vara med och ta några poäng mot storlagen i Helsingborg.

Men OV reste sig och samlade kraft till torsdagens bortamatch i Eskilstuna. Helsingborg besegrade Guif med imponerande 32–24. Florander blev tillsammans med Emil Hansson bästa målskytt hos gästerna.

– En bra insats tycker jag. Vi spelar framförallt ett bra försvarsspel. Vi fick ett lugn. Även när de kommer ikapp känns det självklart med spelvalen och att vi kommer fixa det. Det passar oss bättre att möta lag i vår egen viktklass.

Nu väntar Redbergslids IK på söndag. Är det ett lag i er viktklass?

– Nja, egentligen inte. De borde ligga högre upp i tabellen sett på pappret. Jag tror inte de är helt nöjda med sin inledning.

Vad ger du er för chanser att vinna mot de mesta mästarna?

– Jag ger oss bra chanser. Det är absolut inget omöjligt lag. De har svajat lite i år. Men de är ändå favoriter inför, det får man säga ändå. Men RIK är absolut ett sånt lag vi ska kunna ta några poäng av.

RIK har bland annat inte vunnit på hemmaplan än. Hur ser du på deras form?

– Synd att vi inte spelar i Göteborg. De åkte på torsk mot Malmö senast, så de kommer nog helladdade på söndag. De kommer vara sugna att göra en bra match. Jag minns att vi fick en jäkla omgång i Lisebergshallen för två år sedan.

David Florander kom till Helsingborg sommaren 2017 från Ricoh HK. I sin debutsäsong blev högernian näst bästa målskytt i OV. Nu leder han den interna skytteligan på 54 mål.

– Det har gått likt laget lite fram och tillbaka för egen del. Bra ibland, dålig ibland. Men det känns som att det blir bättre och roligare. På det stora hela är jag nöjd med min säsongsinledning, fortsätter Florander som ursprungligen är fostrad i Backa HK.

Vad vill du se av er mot RIK?

– RIK är beroende av sitt försvar, så jag hoppas att vi hittar lösningar framåt som biter på dem. Sedan måste vi se till så att de inte får kontra mycket mer än oss. Det har vi haft problem med mot topplagen. Kontringsmatchen måste vara jämn. Jag tror slutligen att vi tjänar på en målsnål match.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Bottenlagens interna skytteliga

1. Eric Johansson, Eskilstuna Guif, 82
2. David Florander, OV Helsingborg, 52
3. Ram Turkenitz, HK Varberg, 50
4. Charles Hugoson, IF Hallby, 49
5. Adam Tumba, IF Hallby, 44
6. Oskar Joelsson, OV Helsingborg, 42
7. Emil Hansson, OV Helsingborg, 38
8. Olle Ek, IF Hallby, 37
8. Marcus Ekman, Eskilstuna Guif, 37
10. Daniel Lindgren, HK Varberg, 32