Elsa Frisk Nävarp: ”Farmor betydde mycket för mig”

Till minne av handbollsledaren Annliz Frisk spelas Annliz Cup i helgen i Skövde. SHE tog ett snack med Annliz barnbarn Elsa Frisk Nävarp som efter en 18 månader lång korsbandsskada är tillbaka på handbollsplanen. 

– Farmor gick bort när jag var liten men hon betydde mycket för mig, berättar Frisk Nävarp. 

Det har varit sex långa månader i väntan på tävlingshandboll. Men för Elsa Frisk Nävarp i Skara HF har väntan varit längre än så. Det var i mars 2019 som mittnian åkte på en korsbandsskada. Därmed missade hon slutspelet och hela följande säsong. 

– Det har både varit upp och ner under rehaben. Som tur är har jag fantastiska lagkamrater som har hjälpt mig. Ibland har det varit roliga dagar. Ibland tråkiga. Men då har de funnits där. 

Hur ser en dålig dag ut när man är långtidsskadad?

– Man ser inget ljus. Allt är skit nästan. Man tänker att inget kommer hända. 

Vad har du lärt dig från tiden som korsbandsskadad? 

– Väldigt mycket. Innan förstod man inte riktigt och kunde inte sätta sig in i andras situation. Nu vet jag hur det är och vad man går igenom. Förhoppningsvis kan jag försöka hjälpa andra när de skadade och ge mina erfarenheter. 

Är det någon i laget som hjälpte dig lite extra? 

– Min syster (Emma Frisk Nävarp) har dragit korsbandet två gånger så hon visste exakt vad som väntade mig. 

Hur mår kroppen idag? 

– Den mår bra. Jag är på gång nu. Jag ska till min sjukgymnast för ett sista besked och sen kör jag på. 

På fredag inleds Annliz Cup i Skövde. Turneringen hedrar Annliz Frisk som under 45 år var aktiv i Skövde HF. Deltar gör Skara, Skövde HF, Skuru IK och H65 Höör. Annliz var dessutom farmor till systerparet Emma och Elsa Frisk Nävarp samt mor till Skaras tränare Magnus Frisk.

– Det ska bli jättekul. Det är alltid många känslor med farmor eftersom det alltid dyker upp massor av minnen med henne. Det är kul att cupen finns kvar även om jag inte spelar kvar i Skövde. 

Vad betydde Annliz för dig? 

– Farmor gick bort när jag var liten men hon betydde mycket för mig. Hon var alltid glad och positiv med ett stort hjärta i allt hon la ner tid i. Hon gav väldigt mycket energi till mig och andra. 

Kommer du till spel?

– Jag kommer till spel! Sen vet jag inte hur mycket det blir men ska det bli skönt att bara vara på plan. 

Vad förväntar du dig av ditt Skara?

– Jag tror vi har goda chanser att prestera bra. Vi spelade två träningsmatcher förra helgen som såg bra ut. Det kommer säkert bli jämna matcher i och med att alla ska komma igång med sitt egna spel. 

Har ni i Skara hunnit sätta några målsättningar för säsongen?

– Inte än. Men vi har en teambuilding i början av september. Då kommer vi gå igenom lite sådant. Men slutspel i alla fall tycker jag. 

Du skrev nyligen på nytt kontrakt med Skara. Hur resonerade du? 

– Jag ville fortsätta spela handboll. Men samtidigt kände jag mig för i knät innan jag skrev på. Det kändes bra och man kan nästan säga att Covid-19 var positivt för mig. Det var självklart tråkigt ur ett större perspektiv men för egen del behövde jag inte stressa mig fram till handbollen. Istället har jag boostat styrkan i mitt knä så att skriva på var inga konstigheter. Vi är ett gött gäng med bra tränare. Det var ganska självklart med Skara i slutändan. 

OLOF THYRELIUS ERICSON