Tommy Atterhäll: ”Det har varit vår prioritering”

Fjolårets ligaelva Önnereds HK har fått en flygande start på försäsongen med idel segrar mot Alingsås HK och IK Sävehof. Handbollsligan tog ett snack med huvudtränaren Tommy Atterhäll som ger sin syn på läget inför säsongen.

– Det syns på killarna att det har varit en lång försäsong, säger Atterhäll.

Den före detta vänstersexan Tommy Atterhäll kom till Önnered 2017 efter fyra säsonger som spelande hjälptränare i Aranäs. I sin debutsäsong som huvudtränare tog han tillbaka Önnered till Handbollsligan efter kvalseger med 3–1 i matcher mot Skånela. Drygt tre år senare laddar göteborgarna för sin tredje raka säsong i högstaligan.

– Det är många av oss som går in på vår tredje säsong i Handbollsligan. Jag hoppas de här åren har stärkt oss och gjort oss stabilare, säger Atterhäll.

Ni slutade i våras på en elfteplats i serien med en negativ målkvot på -118. Vad har ni pratat om i sommar?

– Vi har pratat om noggrannheten i vårt anfallsspel. Vi blev rejält straffade i många matcher och bjöd våra motståndare på massor av mål. Just noggrannheten har varit vår prioritering vilket jag tycker har synts på träningsmatcherna. Vi har anammat och tagit till oss det här på ett bra sätt inledningsvis. Men träningsmatch är träningsmatch. Det är en annan sak när det är två poäng på spel och lite nerv i matchen.

Önnered har spelat totalt fyra träningsmatcher i sommar. Den 8 augusti förlorade man borta mot IFK Skövde med nio mål. Fyra dagar senare tog man revansch på sig själva och slog IK Sävehof i Partille. Därefter har det blivit två raka skalper mot förra säsongens seriesegrare Alingsås HK.

– Först och främst har vi fått till ett kollektiv som har sett väldigt trevligt ut. Det är många som bidrar och fajtas om en plats. Spelmässigt har vi fått till ett bra försvar- och målvaktsspel vilket har gett oss lite kontringar. Men framförallt har vi haft tålamod i anfallen och undvikit de tekniska felen. Vi är mognare med bollen, även om det såklart finns saker att slipa på, kommenterar en nöjd Atterhäll.

I dubbelmötet med Alingsås såg ni påkopplade ut och levde er verkligen in i matcherna. Var det något ni hade pratat om?

– Ja. Det är väldigt viktigt att vara noggrann mot ett lag som Alingsås. De kan straffa en direkt för minsta lilla misstag. Det klart att det var en sakerna vi pratade om. Sen har killarna en jäkla glöd själva. Det sprakar om dem och det syns att det har varit en lång försäsong. De tycker det är kul att se vart man står och se vilka kliv vi har tagit.

Ni har fått tillbaka Jonas Daglund i laget. Dessutom har högersexan Markus Thorbjörn anslutit från Redbergslid. Hur är känslan i truppen just nu?

– Den är positiv även om det tunga avbräcket i Viktor Rhodin inte har gått obemärkt förbi. Hans cancerbesked i våras var jättetungt men har samtidigt stärkt oss. Handboll och idrott är sekundärt till livsavgörande saker. Vi har blivit påminda om det de senaste månaderna. Det är inte hela världen om man missar ett skott eller förlorar en match. Den insikten har kommit oss väldigt nära. Vi har ett bra humör bland spelarna. Jag tror verkligen på en homogen trupp som trivs med varandra. Det är en nyckel till framgång.

Hur ser schemat ut framöver?

– Vi har ett dubbelmöte med Redbergslid den 22 augusti och 3 september innan vi avslutar försäsongen med ett genrep mot Aranäs. Den spelas den 8 september, en vecka innan seriestarten.

På tal om Aranäs. Ni har fyra lokalrivaler i år med Aranäs, Alingsås, Redbergslid och Sävehof. Jag gissar att du laddar lite extra för mötet med Aranäs?

– Haha, ja. Det ska bli jättekul. Jag spenderade sju år i klubben och avslutade min karriär där. Det betyder mycket. Nu är Jerry Hallbäck tillbaka som coach vilket är väldigt roligt. Jag ser fram emot matcherna mot Aranäs. Det blir ett härligt derby.

Vad vill du se av er i de kommande träningsmatcherna?

– Jag vill se ett kompakt försvarsspel. Sen att vi trycker med hela laget i omställningar och hotar med alla lagdelar. Det får inte bli någon enmansshow. Det är grunderna för oss. 

Det är en oviss höst som stundar. Hur går dina tankar inför säsongen?

– Det är verkligen ovisst. En rak serie med två matcher mot samtliga lag blir spännande. Jag hoppas att vi kan placera oss i ingenmanslandet som vi strävar efter. Förra året lyckades vi inte med vår målsättning så det målet består. Det gäller att ta små steg. Förhoppningsvis kan vi undvika kvalet i år, avslutar Atterhäll.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Önnereds HK:s försäsong 2020/21:

8 augusti: IFK Skövde (b), 21–30
Målskyttar: Christoffer Örtenvall 4, Max Santos 3, Anton Schultze 3, Marcus Norrbrink 3, Mirco Vincentijevic 2, Hugo Bengtsson 2, David Sandberg, Anton Hedberg, Marcus Thorbjörn, Anton Hallbäck.
12 augusti: IK Sävehof (b), 31–27
14 augusti: Alingsås HK (h), 34–32
Målskyttar: Marcus Norrbrink 6, Erik Rudvall 6, Anton Hedberg 5, Alfred Tilly 5, Anton Schultze 3, Anton Hallbäck 3, Hugo Bengtsson 2, Max Santos, William Pettersson, David Sandberg, Jonas Daglund, Markus Thorbjörn.
15 augusti: Alingsås HK (b), 32–28
22 augusti: Redbergslids IK (b)
3 september: Redbergslids IK
8 september: HK Aranäs

Foto: Bildbyrån