Annie Lindér: ”Älskar den här rollen”

Efter att den tänkta förstamålvakten lämnade tvingades reserven Annie Lindér axla ansvaret mellan stolparna i Skövde HF. Resultatet? Med halva säsongen spelad toppar hon räddningsligan och MEP-ligan.

– Jag hade inte presterat på hög nivå någon gång under mina tidigare år i eliten. Men nu älskar jag den här rollen, säger 22-åringen till SHE.

SKÖVDE HF–VÄSTERÅSIRSTA HF
LÖRDAG 15 JANUARI 15.00
SÄNDS PÅ CMORE MIX OCH CMORE

Tabellsexan Skövde HF har varit en av SHE:s positiva överraskningar såhär långt. Med nye tränaren Daniel Birkelund har de redan överträffat förra säsongens poängskörd.

En av lagets viktigaste spelare är förstamålvakten Annie Linder. 22-åringen har stoppat flest skott i ligan och toppar målvakternas MEP-liga.

Men från början skulle Lindér inte vara första valet på positionen. Efter att Josephine Nordstrøm lämnat för svenska mästarna Skuru värvade Skövde in serbiskan Marijana Markota.

Av personliga skäl lämnade dock Markota, strax före seriestart i SHE. Allt ansvar hamnade då på Lindérs axlar.

– Allt hände jättefort. Men lite självförtroende och ansvar var det jag behövde för att ta det här steget, berättar Lindér när hon minns tillbaka.

I premiären mot H65 Höör den 18 september var hon ensam målvakt i Skövdes matchtrupp. Med 37% i räddningar var hon starkt bidragande till att Skövde kryssade mot vårens SM-finalister.

– Det var i premiären mot Höör som jag kände att det här kan nog funka.

Vad ligger bakom din otroliga utveckling?

– För mig har vår tränare Daniel varit väldigt stöttande. Även vår fystränare Magnus Hultberg har hjälpt mig mentalt. Vi har ett grymt team runt laget, berättar Lindér som fortsätter:

– Tidigare har jag inte vågat vara mig själv i målet. Nu är jag den målvakt jag vill vara. Jag har någonstans känt att den här nivån finns i mig.

Förra säsongen noterades Lindér för 23% i räddningar. Den här säsongen har hon höjt statistiken till 33%. En imponerande resa från Lindér som sällan spenderar några minuter på bänken.

– Jag hade inte presterat på hög nivå någon gång under mina tidigare år i eliten. Men nu älskar jag den här rollen. Jag trivs superbra, fortsätter målvakten som förlängt sitt kontrakt med Skövde till sommaren 2024.

För Lindér och kompani väntar hemmamatch på lördagen. VästeråsIrsta, som Skövde inte har vunnit mot denna säsong, gästar.

– Vi vill inte upprepa samma historia en fjärde gång. Av någon konstig anledning är vi inte samma Skövde när vi möter just Västerås. Vi förlorade båda matcherna i ATG Svenska cupen och det första mötet i serien.

Hur ska ni tar er an lördagens uppgift?

– Vi hade bra möte igår (torsdag) och ska köra på vår vanliga taktik och plan. Vi har ett bra koncept, vi måste bara genomföra det och göra jobbet.

Så sent som i våras spelade Skövde för sin existens i SHE. Eftersom laget nu ligger på slutspelsplats är spelarna i harmoni.

– Då var det kniven mot strupen. Nu är det bara kul att lira. Samtidigt nöjer vi oss inte med förlust mot något lag. Vi har en bra dynamik i truppen.

Lindér är fostrad i Skara HF men lämnade moderklubben 2017. Det var Magnus Frisk, dåvarande tränare i Skövde, som plockade Lindér till klubben.

– Han ringde mig en dag och sade att de ville ha mig till Skövdes A-lag. Det var ett givet val för mig eftersom i Skara blev jag endast erbjuden en plats i akademilaget. Det var kontraster på utvecklingsmiljön.

Hur hittade Magnus Frisk dig?

– Hans dotter Elsa (Frisk Nävarp) är lika gammal som jag. Så jag och Elsa mötte varandra genom alla ungdomsår. Han har sett mig sedan jag spelade tvärhandboll, fortsätter Lindér, som bland annat har vunnit på trisslotten.

– Ja, haha. Jag vann på första trisslotten jag köpte till mig själv. Det gjorde att jag fick åka upp till Nyhetsmorgon i TV4 på min födelsedag.

Avslutningsvis betonar Lindér vikten av att följa matchplanen mot VästeråsIrsta.

– Viktigast blir att hålla oss till planen och inte göra det vi gjorde förra matchen. Sen ska vi ha mer energi och en helt annan attityd än sist. Då kan det gå vägen.

OLOF THYRELIUS ERICSON

MÅLVAKTERNAS MEP-LIGA

1. Annie Linder, Skövde HF, 17,49 MEP-poäng
2. Josephine Nordstrøm, Skuru, 16,49
3. Freja Hammer Fagerberg, Kristianstad, 16,38
4. Elin Lindblom, VästeråsIrsta, 16,29
5. Sofie Börjesson, Sävehof, 16,07
6. Jenny Sandgren, Önnered, 15,69
7. Isabella Mouratidou, VästeråsIrsta, 13,31
8. Gry Bergdahl, H65 Höör, 11,19
9. Irma Schjött, H65 Höör, 11,13
10. Miranda Nasser, Heid, 10,04

Foto: Christoffer Borg Mattisson