Dags för final i ATG Svenska cupen!

Efter 32 år smäller det igen! I morgon onsdag tar Skuru IK emot Skara HF i den första av två finalmatcher i ATG Svenska cupen, en match som direktsänds i SVT2 och SVT Play.

Efter drygt tre decenniers dvala har det den här säsongen återigen spelats cupspel inom svensk handboll. De två lag som har gjort det bäst är Skuru IK och Skara HF som nu ställs mot varandra i finalen i ATG Svenska cupen. Det första mötet spelas i Stockholm i morgon, returen spelas i Skövde nästa tisdag. 

Faktum är att Skuru var i final de fyra senaste gångerna cupen avgjordes, 1987–1990, men föll samtliga fyra gånger. Nu kliver dock laget in finalspelet som regerande svensk mästare och har på vägen till cupfinalen slagit ut Tumba HBK, OV Helsingborg, IF Hallby, AIK, H65 Höör och IK Sävehof. 

Skara HF ligger fyra i SHE, två placeringar och åtta poäng efter Skuru IK, kliver in i sin första cupfinal genom tiderna efter att ha slagit ut IF Hellton Karlstad, HK Aranäs, GF Kroppskultur, IF Hallby, Önnereds HK och Kristianstad HK på vägen. 

Båda finalmatcherna i ATG Svenska cupen sänds på SVT och SVT Play och vinnaren belönas med en plats till nästa säsongs upplaga av Europacupen. 

ATG, som är huvudpartner till Svensk handboll, kommer i båda finalmatcherna att utse matchens lirare i respektive lag. Dessa får, förutom äran, en check på 1 000 kronor vardera att donera till Läkare utan gränser, Childhood, Bris eller Friends.

FINALMATCHERNA I ATG SVENSKA CUPEN

Onsdag 12 januari, 18.15: Skuru IK–Skara HF (Eriksdalshallen)
Tisdag 18 januari, 18.35: Skara HF–Skuru IK (Arena Skövde)
Matcherna sänds på SVT2 & SVT Play

TIDIGARE CUPSEGRARE

1981: Stockholmspolisens IF (finalseger över Norrköpings HK)
1982: Irsta HF (HP Warta)
1983: Irsta HF (Kvinnliga IK Sport)
1984: Stockholmspolisens IF (HK Silwing/Troja)
1985: HK Silwing/Troja (Irsta HF)
1986: Stockholmspolisens IF (Irsta HF)
1987: Tyresö HF (Skuru IK)
1988: Tyresö HF (Skuru IK)
1989: RP IF (Skuru IK)
1990: Tyresö HF (Skuru IK)