Mariann Gabrielsen om första tiden i Lund

Inför säsongen gjorde Mariann Gabrielsen sitt allra första klubbyte när hon flyttade från moderklubben Oppsal till Lugi. Den norska högersexan berättar om den första tiden i klubben och ser fram emot söndagens omstart mot Heid. 

LUGI HF–BK HEID
SÖNDAG 16 JANUARI 13.45
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN OCH CMORE

De senaste veckorna i SHE har präglats av sjukdomsfall som gjort att många matcher blivit inställda. Lugi har fått fyra matcher uppskjutna, men har kunnat träna normalt på denna sidan året.

– Det har varit väldigt speciellt. Med mindre än 24 timmar innan match kan man få beskedet om att det blir inställt. Det krävs en snabb omställning i huvudet, men vi har hanterat det bra även om det tagit längre tid än väntat. Vi har haft en bra träningsperiod efter sjukdomarna vi hade under jul och det har kanske fört något gott med sig, säger Mariann Gabrielsen.

Efter den struliga perioden tror Lugis norska högersexa att laget är redo att köra igång.

– Det är lite svårt att säga hur vi ligger till just nu, men det ska bli kul att komma igång. Det ska bli spännande att se vad vi kan göra under de kommande matcherna.

Gabrielsen kom till Lugi inför säsongen från Oppsal i Oslo. Där hade hon spelat i hela sitt liv innan hon skrev på för vinrött.

– Det är annorlunda att spela för en annan klubb. Man har tryggheten hemma med familj och vänner, och det saknar man såklart. Men övergången har gått fint och nivån skiljer sig inte så mycket. Den största omställningen har varit att man spelar och möter nya spelare, men det är kul.

Hur trivs du i laget och i Lund?

– Jag trivs bra. Vi har ett bra gäng med hyggliga och motiverade tjejer. Det är ett ungt lag. Sedan tycker jag att Lund är en fin stad. Jag kommer från Oslo och det är mysigt att bo i en lite mindre stad. Stämningen i Lund är bra och människorna här är trevliga.

Hur skiljer sig handbollen i Sverige och Norge?

– Det är inte så stor skillnad. Spelet går lite snabbare i Norge, men jag tycker att det är jämnare i Sverige. Flera lag kan slå varandra, och det är aldrig avgjort på förhand.

Hur skulle du beskriva Lugi som klubb?

– Lugi verkar vara en bra klubb. Jag är glad att jag kommit till en klubb som har både topp och bredd. Lugi vill satsa på unga och lokala spelare och vill bygga laget runt det. Det tycker jag är bra.

Gabrielsen har spelat varje match i SHE hittills och svarat för 21 mål från sin position som högersexa.

– Som utgångspunkt är jag ganska nöjd. Förra säsongen i Norge blev avbruten, så jag hade inte spelat på länge innan jag kom hit. Det tog lite tid att komma igång, men det har gått ganska bra.

Efter två månader utan spel väntar en efterlängtad omstart hemma mot BK Heid.

– Det blir en svår uppgift. Jag tror att det kommer att bli en tuff kamp med tanke på att vi inte spelat på ett tag. Vi vill komma in i det direkt och behöver sätta ett bra försvarsspel. Om vi kan löpa på dem och få enkla mål har vi en god möjlighet att vinna.

MARCUS HEED

Norska spelare i SHE

Mariann Gabrielsen, Lugi
Line Homdrum Rusten, Önnered
Elizabeth Collado, Skara
Julie Aspelund Berg, Skövde

Lugis interna skytteliga

1. Emma Navne, 46 mål
1. Clara Lerby, 46
3. Cecilie Bjerre, 43
4. Olivia Löfqvist, 28
5. Mariann Gabrielsen, 21
6. Amanda Andersson, 14
7. Ofelia Hallberg, 13
8. Laura Nielsen, 7
8. Amanda Poulsen, 7
10. Filippa Hall, 6

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån