Alva Söderbom: ”Tränar som om de vore ett elitlag”

Efter två förluster och ett kryss är Kungälvs HK på jakt efter sin första seger. Niometersspelaren Alva Söderbom hoppas på ett trendbrott i lördagens hemmamöte med Hallby.

– Hallby hemma är definitivt en match vi kan vinna, säger Söderbom. 

KUNGÄLVS HK–IF HALLBY
LÖRDAG 30 SEPTEMBER 15.00
SÄNDS PÅ HANDBOLLSLIGAN LIVE

23-åriga Alva Söderbom gör sin tredje säsong i Kungälvs HK. Vänsternian kommer ursprungligen från örlogsstaden Karlskrona och har utöver moderklubben Karlskrona Handboll även representerat Kristianstad HK.

– Jag tog studenten i Karlskrona 2019 och flyttade sedan till Kristianstad för handbollens skull. Jag har alltid satsat på min handboll, berättar Söderbom som vid sidan av sporten pluggar till socionom i Göteborg.

Kungälv har hittills förlorat mot H65 Höör och Skövde HF samt kryssat mot Lugi. Enligt Söderbom var resultaten i Lund en förlorad poäng.

– Det var en match vi skulle ha vunnit. Vi startade dåligt och låg under med sex bollar i halvtid. Sen gick vi ut i andra halvlek med en helt annan inställning, menar Söderbom som hittills har gjort elva mål i seriespelet.

– Tidigare har jag mestadels fått försvarsrollen. Men nu har jag fått komma in och spela anfall också. Jag är väl lite av en genombrottsspelare och bidrar gärna med fart.

Totalt har Kungälv gjort 62 mål på tre matcher. Ett icke godkänt snitt menar Söderbom.

– Vi har haft bra målvaktsspel i matcherna. Men framåt har vi missat våra lägen och haft mycket tekniska fel. Det tar på energin att slarva på det sättet som vi har gjort.

Är du orolig?

– Nej, själva spelet är jag inte så orolig för. Sen är det segt att ha måstematcher redan nu. Vi ser oss själva som ett slutspelslag och strävar efter att komma topp åtta. Det tror jag att vi kommer att lösa.

Likt många andra elithandbollsspelare har Alva Söderbom även ett syskon som spelar handboll. Storasystern Julia Söderbom är aktiv i division 1-laget HF Karlskrona.

– De har gjort en rejäl satsning där vet jag. De tränar som om de vore ett elitlag. Det säger jag utan att krydda, skrattar Alva som tror på sin moderklubb den här säsongen.

– Ja, gud ja. De är nykomlingar i division 1, men jag tror verkligen att de kan etablera sig. Jag vet att både laget och klubben har höga ambitioner.

Saknar du Karlskrona?

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Jag trivs bra här i Kungälv.

Hur ser du på lördagens möte med Hallby?

– De gick upp förra säsongen och var underdogs då. Det känns som att de lever kvar lite på det. De gillar nog den situationen. Vi vet ju att de gillar att spela lite olika försvarsspel. Bland annat lite utgrupperat.

Vad är viktigt att tänka på när man möter utgrupperade försvar?

– Att det öppnar upp för våra kantspelare och mittsexor. Jag tycker vi har bra spelare för att möta den typen av försvarsspel.

Avkast mellan Kungälv och Hallby sker klockan 15.00 i Mimershallen.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån