Erik Östling: ”Ska kriga hårdare än de”

Obesegrade Amo HK har fått en smakstart på sin debutsäsong i Handbollsligan. Mittsexan Erik Östling vittnar om en harmonisk spelargrupp med en stark tro på den egna taktiken.

– Vi har varit ödmjuka och haft en bra inställning i varje match, säger Östling inför torsdagens hemmamatch mot Aranäs. 

AMO HK–HK ARANÄS
TORSDAG 28 SEPTEMBER 19.00
SÄNDS PÅ HANDBOLLSLIGAN LIVE

Hittills har nykomlingarna Amo tillryggalagt HF Karlskrona (31–27) och Önnereds HK (37–25). Tillsammans med IK Sävehof, IF Hallby och Hammarby IF är man det enda obesegrade laget i Handbollsligan.

Den interna skytteligan i Amo leds av mittsexan tillika nyförvärvet Erik Östling. Alingsåssonen har gjort 14 mål på två matcher.

– Det har gått över förväntan. När jag kom i somras var jag inte säker på om jag skulle få så mycket speltid, eller om man håller i Handbollsligan. Vi har haft ganska bra starter i anfallsspelet och fått bra träff bakåt. När man får till det får man bättre självförtroende. Sen är väl mina mål också ett kvitto på att det övriga anfallsspelet har varit bra. Som mittsexa är man ju beroende av att de andra gubbarna gör det bra, så att försvaret tar lite höjd på dem, säger Östling som anslöt till Amo från italienska Fasano inför säsongen.

Dessförinnan har han representerat bland annat Ricoh och Skånela IF.

Varför är ni obesegrade efter två matcher?

– Framför allt har vi krigat ner våra motståndare. Vi har varit ödmjuka och haft en bra inställning i varje match. Vi har varit noggranna och knappt haft någon längre dipp i spelet.

Utanför handbollen jobbar Östling halvtid på Amokabel och halvtid på Sweco som ingenjörskonsult inom förnybar energi och energilagring.

– Jag är lite av en energinörd. Vid sidan av handbollen och mina två jobb har jag också ett eget företag. Det är ganska häftigt att få uppelva företagsandan här i Alstermo. Den är ganska speciell.

Kan du beskriva företagsandan i Alstermo med ett ord?

– Tillsammans. Det är gemensamt ansvarstagande här. Alla hjälps åt och bidrar till bygden.

Alstermo ligger i södra Småland och totalt bor det ungefär 900 människor i byn.

Vad är det bästa med att bo i Alstermo?

– Att det är fullt fokus på handbollen. Det tycker jag är en fördel. Det finns kanske på fler ställen, men jag har inte haft det på det här sättet innan. Här har nära till alla spelare och ledare, vilket gör att det blir en extra go stämning. Alla i laget bor här.

Östling beskriver huvudtränaren Andreas Stockenberg med följande ord:

– Livlig, passionerad och viljestark. Han får gruppen att tända till innan matcherna. Det är han väldigt bra på.

Hur ska ni göra för att ta er tredje raka seger mot Aranäs på torsdag kväll?

– Vi ska kriga hårdare än de och inte tappa tron på det vi gör. Det kommer att komma dippar i vårt spel, men då är det bara att fortsätta tro på det vi gör, avslutar Östling som tillsammans med sina lagkamrater på onsdagskvällen åt grillmiddag i Minik Dahl Hoeghs trädgård.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Foto: Bildbyrån