Väntan är över – YIF svenska mästare

Efter 30 års väntan är Ystads IF svenska mästare igen. ”Di vide” vann SM-final 4 mot Skövde efter sällsynt skådad dramatik. Efter fulltid, dubbla förlängningar och shoot-out skrevs slutresultatet 47–46, vilket innebär seger 3–1 i matcher.

Fredagskvällen i Ystad blev en rysare av sällan skådat slag. SM-final 4 mellan Ystads IF och IFK Skövde innehöll allt som en sevärd handbollsmatch kan tänkas innehålla.

I stora delar av ordinarie tid var hemmalaget YIF det bättre laget. 27–22 var ställningen med 14 minuter kvar att spela. Gästande IFK Skövde var i rejäl uppförsbacke. Bland annat hade de trotjänaren Kristian Svensson utvisad efter ett rött kort.

Men mirakulöst reste sig skaraborgarna i takt med att matchklockan närmade sig 60. I den sista spelminuten kvitterade linjebjässen Dan Beck Hansen till 32–32.

Det stora läget att avgöra fick sedan Skövdesonen Jack Thurin när IFK snappade upp bollen efter en passmiss från Ystad. Thurins avslut gick in i mål men inte tillräckligt snabbt. Med minsta möjliga marginal hann slutsignalen ljuda i Ystad Arena.

– Det kändes som att det var klart och vi hade fixat en sista avgörande match på hemmaplan. Tydligen inte, kommenterade en besviken Jack Thurin efter slutsignal till CMore.

Väl i förlängning var det omöjligt att kora en vinnare. Efter tio minuter var lagen lika på 36 och efter ytterligare tio minuter stod det 42–42 på jumbotronen i hallen.

Likaläget efter 80 minuters handboll innebar shoot-out. Viktor Hallén, som gjorde 14 mål för sitt Skövde, missade sin straff och gav Ystad fördel direkt.

Hemmaspelarna var kliniska och satte alla sina fem shoot-out-försök. Slutsiffrorna skrevs 47–46 efter att Julius Lindskog Anderssson avgjort med den femte straffen. Målet gav YIF det första SM-guldet på 30 år.

– Det är obeskrivligt. På det sättet som vi lyckas överleva i 60 minuter. Det är svårt att toppa den här segern. Man kan inte få ett bättre avslut på säsongen, fortsatte Kim Andersson som efter slutsignal hyllades som en av många guldhjältar i Ystad.

Konstrasterna mellan Ystadspelarnas eufori och Skövde-spelarnas sorg kunde inte vara större.

– Detta var det värsta tänkbara avslutet, kommenterade Thurin som nu lämnar moderklubben IFK Skövde för proffsäventyr i Porto.

Segern betyder att Ystads IF vinner sitt tredje SM-guld i klubbens historia. Sedan tidigare har YIF vunnit SM-guld 1976 och 1992.

YSTADS IF–IFK SKÖVDE 47–46 (15–14, 32–32, 36–36, 42–42)

Målskyttar, Ystad: Julius Lindskog Andersson 10, Hampus Karlsson 10, Jonathan Svensson 6, Anton Månsson 5, Jakob Nygren 5, Knud Ronau Larsen 4, Kim Andersson 4, Johan Dahlin 3.

Målskyttar, Skövde: Viktor Hallén 14, Jack Thurin 9, Bjarni Valdimarsson 8, Dan Beck Hansen 7, Matias Helt Jepsen 3, Fredrik Mossestad 3, Adam Ljungqvist, William Elovson.