Sävehof tog hem SM-guldet

IK Sävehof är tillbaka på tronen som svenska mästare i handboll. Under onsdagskvällen vann de match 4 i finalserien mot Skuru med 22–30 (11–11).

– Tårarna har inte kommit än men det kommer snart, kommenterade en lycklig Frida Rosell till CMore.

Det var till slut inget snack om saken. Även om lagen spelade jämnt under den första halvleken, och gick ut i paus i ställning 11–11, slutade match 4 med åtta måls marginal till IK Sävehofs fördel.

De gulsvarta matchhjältarna var många till antalet. Frida Rosell satsade friskt från nio meter och Anne Tolstrup-Petersen var skarp i läget från högersex.

Men det var framförallt Sofie Börjesson i bortakassen som släckte Skurus gulddrömmar. 24-åringen vann målvaktsmatchen på nytt mot Skurus Josephine Nordstrøm.

Efter slutsignal var lyckan total bland Sävehof-spelarna. För Angelica Wallén innebär kvällens finalseger ett perfekt avslut på en lång och framgångsrik karriär.

– Det är helt fantastiskt. Jag var 18 år när jag spelade min första elitseriematch här i Eriksdalshallen. Det är så jäkla nice att avsluta såhär, kommenterade Wallén till CMore.

Hemmalaget Skuru gjorde vad de kunde för att vända på den negativa trenden. Laget inledde matchen med ett 6-0 försvar som fick bra träff på Sävehofs anfallsspel.

Men i andra halvlek räckte inte krafterna till. Offensiven gick i stå och bakåt fick de sällan stopp på Sävehofs omställningsspel.

– Såklart jättetufft. Jag är mest ledsen nu för att det är sista matchen för säsongen. Vi gjorde allt tillsammans men det räckte inte hela vägen, sade Elin Hansson, som nu lämnar Skuru tillsammans med lagkamraterna Vilma Matthijs Holmberg, Daniela de Jong och Cornelia Dahlström.

Finalsegern innebär att Sävehof går upp i ensam majestät i antal SM-guld. Med 15 SM-tecken är man bäst i Sverige och ensamma mesta mästare. Näst efter Partilleklubben kommer Kvinnliga IK Sport från Göteborg som titulerat sig svenska mästare 14 gånger.

Angelica Wallén är inte den enda Sävehof-spelaren som lämnar klubben i sommar. Även Jamina Roberts lämnar Partille för äventyr i norska Vipers Kristiansand, där hon får sällskap av Sofie Börjesson.

– Alla guld är speciella på sitt sätt. Jag har aldrig spelat en final i bäst av fem. Vi fick en tuff start men i efterhand var det bra att vi fick gå hem och rannsaka oss själva, kommenterade Roberts.

SKURU IK–IK SÄVEHOF 22–30 (11–11)

Målskyttar, Skuru: Elin Hansson 4, Alexandra Bjärrenholt 4, Ellen Voutilainen 3, Clara Petersson Bergsten 3, Vilma Matthijs Holmberg 3, Felicia Palm Robertsson 2, Daniela de Jong 2, Alice Salmi.

Målskyttar, Sävehof: Anne Tolstrup-Petersen 7, Frida Rosell 5, Trine Wacker Mortensen 5, Tamara Haggerty 3, Jamina Roberts 3, Frida Högaard-Nielsen 3, Sofie Börjesson 2, Thea Blomst, Ellenor Nilsson Åström.

SM-FINAL 2022

16 maj: IK Sävehof–Skuru IK 27–29
20 maj: Skuru IK–IK Sävehof 30–34
23 maj: IK Sävehof–Skuru IK 36–32
25 maj: Skuru IK–IK Sävehof 22–30

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån