Utjämnat i finalserien – IFK vann efter stor dramatik

Det bjöds på äkta slutspelsdramatik i Partille Arena på måndagskvällen. SM-final 2:5 mellan IK Sävehof och IFK Kristianstad gick till dubbla förlängningar. Efter 80 minuters handboll skrevs slutresultatet till 44–45 (12–14, 33–33, 36–35, 39–39, 41–42). Därmed är det kvitterat i matchserien.

Båda lagen hade minst sagt bud på segern. Med en minut kvar att spela av ordinarie tid ledde Kristianstad med 33–31. Två Sävehof-mål och ett IFK-stolpskott senare var likaläget ett faktum. 33–33 innebar förlängning.

I den första förlängningen var Sävehof närmast att avgå med segern. Hemmalaget ledde med 39–37 med blott 40 sekunder kvar att spela av den andra förlängningshalvan. Men den här gången var det IFK:s tur att mirakulöst studsa tillbaka. Först genom Ludvig Jurmala Åström, som reducerade till 38–39, och sedan genom Albin Selin som kyligt satte dit 39–39 med en sekund kvar på klockan.

I förlängning nummer två var IFK skarpare. Gästerna var kliniska i sitt 7-6 spel och svårforcerade i sin defensiv. Markus Olsson avgjorde matchen när han utökade till 45–42 med drygt en minut kvar att spela. Sävehof lyckades reducera två gånger om, men en kvittering var aldrig nära.

Bortasegern innebär att det står 1–1 i matcher i herrarnas SM-finalserie. Bästa Sävehof-skytt blev Sebastian Karlsson med sju mål. Hos gästande Kristianstad blev Markus Olsson målbäst med hela 14 kassar.

IK SÄVEHOF–IFK KRISTIANSTAD 44–45 (12–14, 33–33, 36–35, 39–39, 41–42)

Målskyttar, Sävehof: Sebastian Karlsson 10, Elias Á Skipagøtu 7, Oli Mittún 7, Sebastian Spante 4, William Andersson Moberg 4, Felix Möller 4, Adam Blanche 3, Pontus Brolin 2, Emil Berlin 2, Gzim Salihi.

Målskyttar, Kristianstad: Markus Olsson 14, Emil Frend Öfors 8, Albin Selin 7, Ludvig Jurmala Åström 5, Philip Henningsson 3, Matias Helt Jepsen 3, Andreas Cederholm 2, Alfred Ehn, Zoran Bozic, Anton Hallbäck.