Pontus Brolin och Emil Frend Öfors efter 44–45

Måndagens SM-final mellan IK Sävehof och IFK Kristianstad innehöll allt och lite till. Efter dubbla förlängningar gick gästerna segrandes med uddamålet.

44–45 skrevs slutresultatet i Partille Arena. IFK:s bortaseger innebär att det är utjämnat i matchserien, 1–1 i matcher. Kristianstads Emil Frend Öfors var minst sagt trött efter slutsignal.

Hur mår man efter 80 minuters handboll?

– Det känns lite konstigt. Jag var inte helt med på att det var slut. Jag var tvungen att fråga Markus (Olsson) om det var en till förlängning, men han sade att det var färdigt. Man är lite trött, inleder Frend Öfors, som alltså var hundraprocentig framför mål.

Vad är det ni gör bra idag?

– Vi hänger kvar, även om vi har några minuter som är lite sämre prestationsmässigt. Vi gnetar ändå på och kommer till många lägen. Vi fick hål på Simon (Möller) i målet och det fick vi inte sist, fortsatte åttamålsskytten.

Betydligt fler mål från din sida idag. Varför lyckades du bättre idag jämfört med match 1:5?

– Ja, när vi spelade hemma hade jag noll mål på fyra försök. Så de kanske släppte mig lite mer idag. Det är ju så med handboll när man är kantspelare. Ibland får man mycket lägen och ibland får man lite mindre och det hör till jobbet. Det gäller att försöka hålla sig kall i huvudet när man väl får läget, vare sig det är minut 1 eller minut 75.

Hampus Henningsson fick syna det röda kortet i första halvlek. Det var blott andra gången ni åkte på ett rött kort den här säsongen…

– Det är väl lite tur. Man vill ju aldrig slå någon i ansiktet. Det är inte värt det, hur man än vänder och vrider på det. Men i handboll kan det bli trångt och då kan man få en hand på någons ansikte. Idag hade inte Hampus med sig den turen som han hade hemma sist.

Ibland får man höra från handbollsspelare att det är just sådana här matcher man vill spela. Var det så för dig idag?

– Jag hade gärna spelat klart efter full tid. Man är ju rätt sliten, så är det ju. Men det ingår i jobbet. Jag hade nog helst haft det klart efter fulltid.

Vad kan vi förvänta oss från Kristianstad-publiken på torsdag?

– Jag hoppas att det blir ännu mer publiktryck på torsdag. Det hoppas man ju alltid på. Men med tanke på hur det är med inflationen och höga räntor är det inte så enkelt för alla att unna sig en handbollsmatch. Har man ett dyrt lån så är det svårt att unna sig handboll.

Åtta mål på åtta skott. Vad var hemligheten?

– Tur. Bara tur, avslutade Frend Öfors.

Även Sävehofs Pontus Brolin var sliten efter holmgången.

– Klart man är trött. Det ska man vara. Det var en jämn drabbning och det slutade tyvärr med förlust för oss. För min egen del känns kroppen ändå okej. Det finns dem som är tröttare än vad jag är.

Det blir två dagars vila nu fram till match 3:5 på torsdag. Hur skönt är det med två matchlediga dagar? 

–När det blir en sån här lång match är det klart att en dags extra vila kommer göra gott för oss. Det tror jag absolut. Sen är det kul att spela när det blir så tätt.

Hur ska du återhämta dig?

– Jag får väl säga det klassiska svaret: Cykla ner lite, äta ordentligt, dricka ordentligt och sova ordentligt. Jag tror det blir rätt lugna träningar.

Vad fällde avgörandet?

– De var lite hetare i slutet. De hade lite mer aggressivitet bakåt och hjälpte sina målvakter bättre. Jag tyckte inte att det var något bra anfallsspel idag.

Vad kommer ni lägga störst fokus på fram tills torsdag?

– Försvaret skulle jag tro. Idag var vi alldeles för dåliga. Senast fick vi hjälp av Simons 21 räddningar. Framåt har vi många lösningar, men vårt spel bakåt måste vi kolla lite extra på.

SM-FINAL 2023

Lördag 20 maj, 18.10: IFK Kristianstad–IK Sävehof 29–34
Måndag 22 maj, 19.10: IK Sävehof–IFK Kristianstad 44–45 e.fl
Torsdag 25 maj, 19.10: IFK Kristianstad–IK Sävehof
Lördag 27 maj, 18.10: IK Sävehof–IFK Kristianstad
Ev. måndag 29 maj, 19.10: IFK Kristianstad–IK Sävehof

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån