Skövde avgjorde sent mot Hammarby

Det var små marginaler som avgjorde den första kvartsfinalen mellan IFK Skövde och Hammarby IF. Till slut var det hemmalaget som drog det längsta strået och vann med 30–28.

Måndagens batalj i Arena Skövde var mycket sevärd. Både IFK Skövde och Hammarby IF kom väl förberedda till SM-slutspelet och inledde kvartsfinalsserien frejdigt.

I hemmalaget var Viktor Hallén och Fredrik Mossestad säkra från kanten. Precis som Johan Nilsson i gästande ”Bajen”.

Men den främsta aktören under kvällens första akt var Jack Thurin. Skövdes högernia, som efter säsongen lämnar för proffsspel i Porto, var ett konstant anfallshot och gjorde fem mål i första halvlek. Hammarbys försvarare hade förtvivlat svårt att få stopp på Thurins skottarm.

– Kämpaglöden finns men det finns mycket att korrigera, menade gästernas Martin Dolk till CMore i paus.

I andra halvlek fortsatte Skövde föra matchen. Men de lyckades aldrig skaka av sig Hammarby, som hela tiden låg hack i häl i målprotokollet.

I takt med att Hammarby gång på gång hittade rätt framför mål blev Skövde mer och mer stressade. Hur de än positionerade sig bakåt fick Skövde sällan stopp på gästernas tålmodiga anfallsspel.

När Hayder Al-Khafadji i Hammarbys mål kom in i matchen kunde gästerna både gå ikapp och förbi Skövde. I den 57:e minuten gjorde den före detta Skövde-spelaren Edwin Aspenbäck 27–28.

Tyvärr för de tigerrandiga skulle det visa sig vara Hammarbys sista mål för kvällen. Medan Skövde i sina sista anfall fick utdelning i sitt 7-6 bommade ”Bajen” sina sista avslut.

– Vi gjorde en tafatt första halvlek. Vi fick inte tag på dem bakåt. I andra håller vi ihop det bättre och hade två chanser på slutet. Den här gången vann Skövde, summerade en besviken Gustav Davidsson.

Även Skövdes spelare uttryckte missnöje över det egna försvarsspelet efter slutsignal.

– Vårt försvarsspel var inte bra idag. Vi kan spela mycket bättre men jag vill också ge stor kredd till Hammarby, menade sexmålsskytten Matias Helt Jepsen.

Slutsiffrorna skrevs 28–30 framför 1 439 åskådare i Skövde. Match 2 spelas på fredag i Eriksdalshallen på Södermalm.

– Förhoppningsvis fyller vi läktarna. Då är det riktigt bra stämning i Stockholm, avslutade Davidsson.

IFK SKÖVDE – HAMMARBY IF 30–28 (18–15)

Målskyttar, SKÖ: Jack Thurin 7, Viktor Hallén 6, Matias Helt Jepsen 6, Fredrik Mossestad 4, Dan Beck Hansen 3, Bjarni Valdimarsson 3, Rex Blom.

Målskyttar, HIF: Martin Dolk 5, Johan Nilsson 5, Gustav Davidsson 4, Edwin Aspenbäck 4, Kevin Johansson Eggan 3, Viktor Ahlstrand 3, David Källemyr 2, Max Gugolz, Ludvig Lindeberg.