Sävehof tog hem sitt sjunde SM-guld

SM-guldet stannar i Partille. IK Sävehof besegrade IFK Skövde för tredje matchen i rad och försvarar titeln från 2019.
– Det här är något man har drömt om som barn, sade Felix Möller som med sitt Sävehof vann finalserien med 3–0 i matcher.

Det var med matchboll som IK Sävehof tog emot IFK Skövde i den tredje SM-finalen. De gulsvarta kom till spel med 2–0 i matcher efter lördagens tunga bortaseger i Skaraborg.

Tisdagskvällen fick en jämn inledning men precis som i övriga finaler såg Sävehof till att skaffa sig ett övertag. 14–11 skrevs halvtidsresultatet i Partille efter en underhållande första akt.

Framför allt var det genom sitt anfallsspel som Sävehof kopplade grepp. Hemmalaget var ruskigt effektiva och de gånger anfallen inte slutade med nätrassel fick de med sig utvisningar i stället.

– Den (första halvleken) är okej. Inte bra men jag tycker vi började matchen bra och spelade riktigt fint mot deras 5-1 försvar. Den sista kvarten var konstig med många utvisningar vilket inte är bra för oss, sade Skövdes spelfördelare Matias Helt Jepsen till CMore i Paus.

Anförda av lagkapten Jonathan Edvardsson förvaltade Sävehof sin ledning i andra halvlek. IFK Skövde visade upp stor kämpaglöd men kom aldrig närmare än ett tvåmålsunderläge. Till följd av för många utvisningar fick man aldrig riktigt stopp på Sävehofs kvicka anfallsspel.

Spiken i kistan sattes av Sebastian Karlsson när han tog emot Elias Ellefsen Á Skipagøtus passning och utökade till 30–27 med drygt en minut kvar att spela.

30–27 blev även tisdagskvällens slutresultat. Vinsten innebär att Sävehof tog hem finalserien med 3–0 i matcher, och därmed sitt sjunde SM-guld på herrsidan. Efter slutsignal var lyckan total bland hemmaspelarna på innerplan.

– Det är helt sjukt. Det här är något man har drömt om sedan man var barn och pappa vann, sade linjespelaren Felix Möller, vars far Peter Möller vann dubbla SM-guld med Sävehof 2004 och 2005. Partilleklubben har även vunnit SM-guld 2010, 2011, 2012 och 2019.

Bästa målskyttar i den tredje och sista SM-finalen blev Christoffer Brännberger (Sävehof) och Richard Hanisch (Skövde) med sju mål vardera.

Ovan nämnda Brännberger gjorde även sin sista match för Sävehof den här gången. Tillsammans med Jonathan Edvardsson, Gustaf Wedberg, Henrik Tilsted och Eric Westergren Malmberg lämnar han Partilleklubben i sommar.

I gästerna IFK Skövde tackar Kristian Svensson och Rasmus Wremer för sig efter lång och trogen tjänst i handbollen. De båda gjorde sin sista match i karriären och lämnar laget tillsammans med målvakten Håvard Åsheim.

SM-FINAL: IK SÄVEHOF – IFK SKÖVDE 3–0

11 maj: IK Sävehof–IFK Skövde 38–37 e för