Cupguldet till Kristianstad

Det bjöds på stor dramatik i den avgörande finalen i ATG Svenska cupen. Efter ordinarie speltid samt shoot-outs stod IFK Kristianstad som slutsegrare i ett fullsatt Eriksdalshallen. 32–35 (20–18) skrevs slutresultatet i Stockholm.

– Jag är så himla stolt över vår prestation, kommenterade Markus Olsson efter finalsegern.

Det var upplagt för en riktig handbollsfest när Hammarby IF HF och IFK Kristianstad spelade avgörande finalmatch i ATG Svenska cupen på tisdagskvällen.

Hammarby vann första finalmötet i Skåne med uddamålet, 31–30. Därmed hade hemmalaget ett måls försprång inför kvällens möte i Eriksdalshallen, som för övrigt var helt fullsatt.

Den första halvleken slutade 20–18 till Hammarby. Målvakten Hayder Al-Khafadji blixtrade till flera gånger och bidrog genom sina räddningar till flera enkla Hammarby-mål.

I Kristianstad var det framför allt niometersskytten Markus Olsson och högerkanten Albin Selin som visade framfötterna i första halvlek. Den förstnämnde gav sin syn på matchens inledande 30 minuter:

– Mycket kan hända. Det är jämnt fortfarande. Vi får några kontringar emot oss och har utvisningar som stör lite. Vi får inte riktigt kontroll på matchen, kommenterade Olsson i paus.

– En ganska jämn första halvlek. Vi gör det helt okej. Vi behöver hålla oss lugna i andra halvlek med tanke på atmosfären, menade Hammarbys Martin Dolk.

I andra halvlek lyckades Kristianstad bättre med sitt försvar- och målvaktsspel. Norrmannen Espen Christensen växte sig större och större i IFK-kassen och blev till ett spöke för hemmaspelarna.

Under slutminuterna var dramatiken påtaglig i Eriksdalshallen. Med bara en minut kvar var Kristianstad i ledning 31–29. Matias Helt Jepsen försökte utöka gästernas ledning, men hindrades av hemmalagets burväktare Al-Khafadji. Därmed fick Hammarby sista anfallet under ordinarie speltid.

Högernian Edwin Aspenbäck tog sats, gick på genombrott och stördes i skottögonblicket, vilket resulterade i ett sjumeterskast för de grönvita. Fram klev Martin Dolk som från strafflinjen reducerade till 30–31. Ett livsviktigt mål av trotjänaren Dolk. Med slutresulatet 30–31 stod det hela lika efter 120 minuters handboll.

Kyligast när det väl skulle avgöras var gästande Kristianstad. Espen Christensen blev stor guldhjälte med två räddningar i shoot-out-fasen. Kristianstad gjorde mål på fyra av fem försök, medan Hammarby noterades för två bommar.

– En fantastisk handbollsmatch. En fantastisk kuliss i Eriksdalshallen. Det är mitt första guld som seniorspelare, kommenterade en lycklig Christensen efter slutsignal.

32–35 skrevs slutsiffrorna i kvällens möte. Totalt slutade finalen i ATG Svenska cupen 2022-23 65–63 i Kristianstads favör.

Hammarby IF HF – IFK Kristianstad 32–35 (20–18, 30–31)

Målskyttar, Hammarby: Martin Dolk 9, Edwin Aspenbäck 5, Oliver Wigmark 4, Ludvig Lindeberg 4, Gustav Davidsson 4, Alexander Morsten 2, Viktor Ahlstrand 2, Max Gugolz, Johan Nilsson.

Målskyttar, Kristianstad: Albin Selin 10, Markus Olsson 8, Anton Hallbäck 5, Emil Frend Öfors 5, Ludvig Jurmala Åström 2, Matias Helt Jepsen 2, Philip Henningsson 2, Hampus Henningsson.