Wiger: ”Vi har bästa utgångsläget”

Nu börjar nedräkningen på allvar. Och samtidigt – upptrappningen. Speciellt i bottenstriden.

– Det väntar många ”måste-matcher”, konstaterar Aranäs August Wiger, 20.

HK ARANÄS–LUGI HF
SÖNDAG 18 FEBRUARI KL 17.00
ARANÄSHALLEN
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Sju omgångar återstår av handbollsligan innan slutspel och kval tar vid. Sju omgångar som ska genomföras inom loppet av 25 dagar.

Eftersom en tabell aldrig ljuger konstaterar vi samtidigt att tre lag spelar för att undvika den förrädiska 14:e platsen, som leder rakt ned i allsvenskan.

– Den ska vi absolut undvika, menar Aranäs spelmotor August Wiger.

Vi vet att spelare och ledare i konkurrerande Helsingborg och Karlskrona är inne på exakt samma linje. Men något lag måste alltså offras…!?

– Vi har bästa utgångsläget av oss tre lag i botten och det ska vi utnyttja, klargör Wiger.

20-åringen tror benhårt på sitt lag från Kungsbacka. För två veckor sedan signerade han därför ett nytt ettårskontrakt trots det utsatta tabelläget.

– Jag trivs i klubben, så det var inget svårt beslut.

August Wiger fick sin handbollsuppfostran i Sävehof där pappa, Claes, är kvalitetsansvarig i Akademin för spelare i åldern 15–19 år.

August ingick i 97-kullen, med bland andra William Bogojevic, Jonathan Edvardsson och Anton Hagvall som vann SM-guld för både A-pojkar och juniorer.

Sävehof ville skriva A-lagskontrakt med även August Wiger – som nobbade.

– Det kändes som det inte fanns utrymme för mig i den stora truppen även om jag fått spela en träningsmatch mot sistaårsjunior. Hur mycket skulle jag få spela som senior? Klubben hade i det läget även beslutat att plocka hem Jonas Larholm från Danmark i ”min” position som mittnia.

Sommaren 2016 tackade August för sig, lämnade kompisarna han spelat med sedan sjuåring i bollskolan, och valde i stället Aranäs fyra mil söderut.

Från världens största ungdomsförening till Sveriges näst största.

– Ingenting jag ångrar. Här får jag stort förtroende och mycket speltid. Jag känner att jag utvecklas hela tiden i en familjär miljö.

49 mål första säsongen. Redan 70 fullträffar (enbart spelmål) hittills detta året. Plus 41 målpass. Och mer och mer försvarsspel som tvåa. Dessutom har unge August växt ut till Aranäshallens nya publikgunstling.

I förra månaden lämnade den tidigare, Pontus Mellegård, Aranäs för RIK?

– Vilket öppnat ytterligare för mig. Varför Pontus stack vill jag inte gå in på. Kan bara konstatera att vår trupp blev tunnare.

Aranäs har tre poäng tillgodo på Helsingborg och fyra pinnars marginal till Karlskrona när det gäller att undvika nedflyttning.

Tre lag från den så kallade söderpoolen?

– Poolspelet har jag inga synpunkter på. Men personligen tycker jag att 32 matcher är för många. Det hade räckt med dubbelmöten och 26 omgångar. Nu blir det väldigt komprimerat under tre veckor. Det gäller att ha truppen någorlunda skadefri.

Det som kittlar i sammanhanget är att södertrion ska mötas inbördes under slutskedet. Nuvarande jumbon Karlskrona har kvar båda sina värsta rivaler på hemmaplan. Dessutom ska Aranäs ta sig an Helsingborg hemma i Kungsbacka.

– Upplösningen blir säkert en rysare som kanske avgörs i sista omgången när vi ska till Blekinge, spår August Wiger.

För Aranäs, som kvalat tre gånger de fem senaste säsongerna, gäller att snabbt komma upp på vinnarspåret igen efter 15 matcher i följd utan vinst. Senaste segern, av totalt fyra, togs mot Ystad 1 november i fjol. Och målskyttet är sämst i ligan, blott 23,6 mål i snitt framåt.

– Jo, det är väldigt längesen vi vann…eftersom jag avskyr att förlora!

Mot Guif i tisdags var Kungsbacka-laget emellertid sekunder från poäng borta mot Guif. Åkte till slut dit med uddamålet (28–29). Och nu väntar Lugi. Ett Lugi som i torsdags spelade en tuff Europacupmatch mot Berlin.

August Wiger får slutordet:

– Vi är på gång och går givetvis för seger. Det är en bonus om vi tar Lugi. Men det är de inbördes mötena i botten som blir avgörande.

KJELL-OVE ”KOA” ANDERSSON

ÅTERSTÅENDE PROGRAMMET FÖR BOTTENTRION

12) ARANÄS
(9 poäng, 108 minusmål)
Lugi (h)
Ricoh (b)
Helsingborg (h)
Ystad (b)
Sävehof (h)
Hammarby (h)
Karlskrona (b)

13) HELSINGBORG
(6 poäng, 125 minusmål)
RIK (h)
Ystad (h)
Aranäs (b)
Skövde (h)
Karlskrona (b)
Alingsås (h)
Hammarby (b)

—————————————–

14) KARLSKRONA
(5 poäng, 128 minusmål)
Ricoh (h)
RIK (b)
Guif (h)
Sävehof (b)
Helsingborg (h)
Ystad (b)
Aranäs (h)

Fotnot: Tabellen i sin helhet står att läsa på ingångssidan för Handbollsligan.se. Lag 1–8 till slutspel. Lag 9 och 10 har spelat färdigt för säsongen. Lag 11–13 till kvalspel, parvis hemma/borta i bäst av fem matcher, mot lag 2–4 i allsvenskan (i skrivande stund Varberg, Önnered, Hallby). Lag 14 flyttas ner.