Samuelsson: ”Varför skulle jag flytta för att spela handboll?”

Kval eller slutspel? Eller ingenmansland – i år igen!? Med sju omgångar kvar svävar Adam Samuelsson, som oftast, i ovisshet.

IFK SKÖVDE–IFK KRISTIANSTAD
TORSDAG 15 FEBRUARI KL 19.00
ARENA SKÖVDE
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Han är nyss 25 år fyllda, men hos IFK Skövde tillhör Adam Samuelsson trotjänarna.

– Det blir så när spelare kommer och går, konstaterar slitvargen som vid sidan av handbollen läser ekonomi vid högskolan.

I cv:t står det ”Central tvåvägsspelare med stort klubbhjärta. I högsta ligan för sjunde säsongen”.

Adam Samuelsson, som mot Kristianstad gör sin 200:e match i Handbollsligan och även kan göra sitt 300:e mål (han står på 295 just nu), har varit med om både uppgång och fall med moderklubben där han började i bollekis som…femåring.

– Jag fick följa med pappa som var instruktör för pojkar som var ett par år äldre än jag.

20 är senare är Mikael ”Smule” Samuelsson, 50, fortfarande ungdomsansvarig i IFK och sonen en bärande pjäs i representationslaget.

Adams liv kring handbollen består av så mycket mer än så. Han är sambo med Julia Ehn, elitspelare i Skövde HF, och därmed svåger med Alfred Ehn – Skövdes skyttekung.

Adam Samuelsson sitter även i ledningsgruppen för Skadevi Cup; klubbens största enskilda inkomstkälla

– Det blir mycket handboll, erkänner ”Lill-Smule”. Men IFK har varit och är en stor del av mitt och familjens liv.

I unga år spelade Adam mittnia och det var i den positionen han debuterade i A-laget säsongen 2011/12, kom femma i elitserien, och slogs ut i kvartsfinalen av blivande mästarna Sävehof.

Därefter ser tabellraden ut så här: 10–10–11–11–9.

– Det är trist att vi missat slutspelet fem år i rad. Och det är svårt att nå dit även denna säsongen även om vi inte gett upp hoppet ännu.

2005 och 2007 spelade IFK Skövde SM-final utan att nå hela vägen fram till bucklan. Otaliga spelare har passerat revy sedan dess och enbart en yngling som Adam Samuelsson kan räkna upp tio lagkompisar som i dag är verksamma i utländska ligor.

Du däremot har blivit klubben trogen?

– Av flera orsaker. Jag har inte fått några bra anbud att ta ställning till. Och varför skulle jag flytta för att spela handboll nån annanstans när jag får vara kvar och representera IFK…!?

Är du kvar även nästa år?

– Förhandlingar pågår…

Vägen fram till dagens status har varit brokig. Först två säsonger med enbart anfallsspel som mittnia. Därefter två år med endast försvarsspel. När etablerade mittsexor som Andreas Nilsson och Markus Hagelin försvann skolades Adam om – som en slags hjälpgumma.

– Där är jag kvar, ha, ha.

Numera spelar ”Lill-Smule” både bakåt och framåt; som spets eller centerhalv i defensiven, som målfarlig och pricksäker linjespelare framåt. Med 62 fullträffar på 84 avslut (73-procentig utdelning) hittills.

Han satte sju bollar på åtta avslut mot Malmö i måndags – men IFK Skövde åkte på tredje raka förlusten.

– Vi möter de fyra första lagen i ligan i rak följd och då krävs något extra för att vinna. Men vi var sekunder från poäng i Alingsås och fick stryk knappt av Lugi.

Är det en fördel att härnäst möta IFK Kristianstad som är mitt mellan två tuffa matcher i Champions League mot Nantes och Rhein-Neckar Löwen?

– Man kan alltid hoppas att Kristianstad inte tycker det är så kittlande att åka till Skövde en torsdagskväll. Men deras trupp är komplett och laget gör ett pålitligt, proffsigt och bra jobb varje vecka.

Beträffande ditt Skövde – som för tillfället parkerar i ingenmansland?

– Var har varit för ojämna. Vi blandar riktigt bra perioder med mindre bra där framförallt baklängesmålen (29,7 i snitt hittills) rinner iväg för lätt.

Är ni för snälla? I fjol kom du fyra i utvisningsligan med 27 tvåminutare. I år har du bara dragit på dig tio stycken?

– Jag har väl slipat bort de värsta dumheterna beträffande min egen statistik. Men genom fler utvisningar tar vi knappast mer poäng.

Kval, slutspel, eller ingenmansland säsongen 2017/18 för IFK Skövde?

– Mitt klubbhjärta säger slutspel. En placering, 9–10;a, köper jag. Men ett till kval vill jag inte uppleva. Det räcker redan med de två jag varit med om 2015 och 2016.

KJELL-OVE ”KOA” ANDERSSON

TIDIGARE LAGKAMRATER SOM NU ÄR I UTLÄNDSKA LIGOR

TYSKLAND
Mikael Appelgren, Rhein Neckar Löwen
Andreas Cederholm, Minden
Markus Hagelin, Coburg
Tobias Varvne, Coburg
Markus Stegefelt, Balingen

SPANIEN
Henrik Nordlander, Helvetia Anaitasuna
Adrian Sifre Flores, Puerto Sagunto

UNGERN
Jonas Källman, Pick Szeged
Andreas Nilsson, Veszprem

DANMARK
Jonas Samuelsson, Skanderborg

Foto: Bildbyrån