Nilsson: ”Vill inte se det som en väldigt avgörande match”

Risken att ramla ner under strecket finns. Å andra sidan kan Hammarby IF skaffa sig tre poängs marginal till IFK Ystad efter måndagens bottenmöte.

– Vi har haft bra träningar och kommer förberedda. Sen vill vi inte se det här som en väldigt avgörande match, säger Johan Nilsson.

HAMMARBY IF–IFK YSTAD
ERIKSDALSHALLEN 19.15
SÄNDS ÄVEN PÅ TV4 SPORT & C MORE

Men det hade varit skönt med seger och lite andrum i tabellen?

– Visst, alla poäng är viktiga men det är lite att vagga in sig i falsk säkerhet. Mycket kan hända än, vi kan bara fokusera på oss och att göra det bästa vi kan, fortsätter kantspelaren och fångar upp positiva signaler från träningsvardagen, säger Johan Nilsson

– Vi har bra tempo, jobbar vidare med anfallsspelet som känns bättre och bättre. Kommer vi i kontringsfas ska vi kunna trycka med hela laget. I början av säsongen var vi otydliga mot varandra, från december har spelet blivit tydligare och alla vet exakt vad vi ska göra.

Vad bestod otydligheten i?

–Det var mycket enmansgrejer, avslut som man inte visste när de skulle komma. Vi hann inte hem och fick kontringsmål i baken, vårt försvarsspel är bra när vi står uppställt.

Fokus på anfall, som sagt. Hammarby har ligans lägsta målsnitt och det förra mötet med Ystad passar med den onödiga mallen. Förlust efter 21 gjorda mål.

Linus Persson hade x antal räddningar då. Men vi skapar ofta lägen, har lite för dålig procent. Sen har vi kanske inte gjort så många mål i Bajen totalt sett tidigare heller, säger Nilsson som köper inspelet att den sparsmakade utdelningen hamnar i blickfånget utifrån tabelläget.

Själv spelar han match efter match, sällan skadad eller borta, på högerkanten – i en roll som kräver rutin.

– Jag har fått stort ansvar den här säsongen, hjälper till med att mana på och pusha laget. När det går tungt gäller det att fortsätta hålla huvudet uppe, bidra vad man kan med små tips för att behålla självförtroendet.

Sedan 2008 har högersexan tillhört Hammarby, nu pågår de sista månaderna på hans nuvarande kontrakt.

– Jag vill fortsätta spela handboll så klart, men har inte hört något från klubben än. Det är en del som ska falla på plats, hur det blir med (Kalle) Mattsons kontrakt till exempel men vi får ta det framöver.

Tillbaka till måndagsmatchen, vad är viktigt att tänka på mot IFK Ystad?

– Hur de spelar anfallsspel till exempel. De har haft stor lycka i sju mot sexa, kan vi sätta press på den som har bollen tvingar vi dem till tekniska misstag. Vi är vana att spela tajta och jämna matcher, inför våra hemmafans kommer vi att höja oss det lilla sista, säger Johan Nilsson.

FREDRIK HASSELGREN

OFFENSIVT MÅLSNITT I HANDBOLLSLIGAN

1) Alingsås HK 29,5
2) IK Sävehof 29,1
3) LUGI HF 27,8

11) IFK Ystad 25,3
12) Ricoh HK 25,0
13) HIF Karlskrona 24,2
14) Hammarby IF 22,9 

Hammarby IF VS IFK Ystad

Hammarby: 504 mål, 47 straffmål, 429 missade skott, 276 tekniska fel, 76 utvisningar
IFK Ystad: 583 mål, 36 straffmål, 467 missade skott, 271 tekniska fel, 100 utvisningar

3 x JOHAN NILSSON I HANDBOLLSLIGAN

Johan Nilsson, Hammarby IF: 55 mål, 3 assist, 4 utvisningar, 28,41 i MEP
Johan Nilsson, IFK Ystad: 70 mål, 38 assist, 18 utvisningar, 35,89 i MEP
Johan Nilsson, Alingsås HK: 43 mål, 26 assist, 12 utvisningar, 27,95 i MEP