Viktor Östlund: ”Brinner till hos alla”

HK Malmö kan på fredagskvällen bli det första utslagna laget i SM-slutspelet. Kniven mot strupen gäller efter 2–0 till IFK Kristianstad i matcher.
– Vi måste vinna nu. Det ska vi in och göra också, säger Viktor Östlund bestämt.

HK MALMÖ–IFK KRISTIANSTAD
FREDAG 26 MARS 19.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Med förlustsiffrorna 22–32 och 28–31 har HK Malmö satt sig i en tuff sits. För att hålla säsongen vid liv krävs tre raka vinster mot ett formtoppat IFK Kristianstad, med start på fredagskvällen i Baltiska Hallen.

– De har absolut höjt sig gentemot prestationerna i seriespelet. De är ett väldigt bra lag. Men spelar vi bra tror jag vi kommer ta det här hemma. Vi kan vara minst lika om inte bättre än dem, säger Viktor Östlund som var relativt nöjd med senaste insatsen.

– I den första matchen var vi för dåliga. Den är bara att stryka undan. Men i andra hade vi betydligt bättre försvar och anfall. Det var småsaker som gjorde att vi torskade. Det kan vi ta med oss.

Ni har inte råd med ytterligare förluster. Hur tänker du inför kvartsfinal 3?

– Så är det ju. Men det spelar inte så stor roll vad det har blivit i dem tidigare matcherna. Det är en helt ny match på fredag och vi ska ta med oss det vi gjorde bra. Vi måste vinna. Det ska vi in och göra också. Vi har ett såpass bra lag att vi ska klara av det.

Det var många inför säsongen som tippade Malmö och IFK Kristianstad i SM-final. Sju av tränarna i det traditionella tränartipset trodde på Malmö som guldlag, medan fem tippade på Kristianstad. Även enligt Svenska Spel var de båda Skånelagen favoriter.

Hur ser du på att ni möts i kvartsfinal?

– Det klart att vi och Kristianstad är två bra lag. Men ligan har varit väldigt jämn i år. Det spelar inte så stor roll vilka man möter. Det är åtta bra lag i kvartsfinal. Jag tycker det är ett bra tecken. Ligan håller en hög status.

Ni har saknat er ordinarie målvaktsduo Dan Beutler och Anton Hellberg i slutspelet. Hur har det påverkat er?

– Vi kan ju inte göra så mycket åt det. Men jag tycker inte det har varit skillnaden mellan förlust eller vinst. Senaste matchen hade vi tillräckligt med lägen för att vinna. Sen är det enligt mig seriens bästa målvaktspar. Så visst märks det att Dan och Anton saknas. Det är väldigt synd att de bästa spelarna inte får spela slutspel. Men vi får lita på dem vi har tillgängliga.

Som alltid i slutspel uppmärksammas de heta situationerna. Mellan Malmö- och Kristianstadspelarna har det brunnit till, erkänner Östlund.

– Det är två lag som gillar att spela fysiskt. Det smälls på i vissa situationer. Men det gör det i alla slutspelsmatcher. Det är inget nytt.

Känner du att det fysiska spelet har varit på rätt nivå?

– Det brinner till lite extra hos alla. Det är så det ska vara. Sålänge det inte är någon skaderisk. Man får försöka hitta en så bra nivå det går.

Vad kan vi förvänta oss på fredag?

– Det kommer bli en hård och fysisk match. Det är så båda lagen gillar att spela. Kristianstad har haft framgång med det i många år.

Inför nästa säsong har HK Malmö gjort klart med kantduon Charles Hugoson och Adam Tumba från IF Hallby. Två spelare som har utvecklats under Viktors bror, Jesper Östlunds ledning i Jönköpingsklubben.

– Han hade nog velat haft dem kvar. De är två oerhört bra kanter i mina ögon. Det är synd för Jesper att han tappar dem. De har gjort det otroligt bra i Hallby.

Kommer du locka brorsan till Malmö i framtiden?

– Haha, det vet jag inte. Vi trivs bra med Stian här. Han är en av de absolut bästa tränarna i ligan.

Säsongen kan vara över innan helgen börjar. Är du nervös?

– Nervös skulle jag inte säga. Men det skulle vara tråkigt. Vi kommer gör allt för att ta det här vidare.

OLOF THYRELIUS ERICSON

KVARTSFINAL 2

17 mars: Malmö–Kristianstad 22–32
20 mars: Kristianstad–Malmö 31–28

26 mars: Malmö–Kristianstad
Ev 3 april: Kristianstad–Malmö
Ev 6 april: Malmö–Kristianstad

Foto: Bildbyrån