Tobias Johansson: ”Han tillför något nytt”

Redbergslids IK tog två viktiga poäng i premiären borta mot nykomlingen IF Hallby. Men på onsdagskvällen väntar en betydligt tuffare uppgift. Handbollsligan tog ett snack med lagkaptenen Tobias Johansson som delar med av sina tankar inför säsongens första värdemätare, samt hur det är att ha Eric Forsell Schefvert tillbaka som lagkamrat. 
– Han är den sortens handbollsspelare som vi har saknat de senaste åren, berättar Johansson inför hemmapremiären mot IFK Skövde.  

REDBERGSLIDS IK–IFK SKÖVDE
ONSDAG 11 SEPTEMBER 19.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & C MORE

Redbergslids IK inledde säsongen med seger borta mot IF Hallby. De två premiärpoängen bärgades utan några större svårigheter enligt lagkaptenen och storskytten Tobias Johansson.

– Vi är snäppet bättre än Hallby och över 60 minuter tar det ut sin rätt lite. På det hela taget var det en stabil insats, men ingen kanonmatch, berättar ”Rumän”.

Hur skönt är det att ha serien igång igen?
– Jo, det är skönt. Man börjar känna igen sig nu.

Hur viktigt var det att inleda med två poäng?
– Det var superviktigt såklart. Möter man en nykomling i första matchen känner åtminstone jag att allt kan hända och att de kommer spela för sina liv.

Redbergslids IK:s fjolårssäsong tog slut i kvartsfinalen mot IFK Kristianstad. Därmed åkte RIK ut i kvartsfinal för sjunde året i rad. Under sommaren har man bland annat tappat den landslagsmeriterade målvakten Tobias Thulin och försvarsspelaren Jonathan Wenell. Nyförvärven i truppen skrivs Adam Krantz från Eskilstuna Guif, Eric Forsell-Schefvert från Ystads IF och Joakim Danling från de egna leden.

Ni är tippade på sjundeplats i tränartipset. Är du överraskad över det eller är det ett rimligt förhandstips?
– Det är där vi har legat de senaste åren så det var ingen överraskning. Jag tror det kommer bli ett skikt i toppen, med en klunga tätt bakom där det blir tajt mellan lagen. Där gäller det att hamna på rätt sida av slutspelsstrecket.

Hur känns kroppen inför en ny säsong?
– Den har känts förvånansvärt bra. Jag kände av några krämpor efter första matchen med är skönt det med.

Du och Eric Forsell Schefvert är tillbaka som lagkamrater igen. Hur känns det?
– Det är lite mysigt. Det var ganska många år sedan vi spelade ihop. Det är lite tillbaka till juniorlaget-känsla.

Både Tobias Johansson och Eric Forsell Schefvert är fostrade i IK Sävehofs ungdomsverksamhet. Tillsammans vann de juniorguld 2008 och SM-guld 2010, 2011 och 2012. 2013 lämnade Johansson Sävehof för spel i RIK, medan Forsell Schefvert bytte klubbadress 2016, till Ystads IF.

– Jag och Eric kom upp i A-laget runt 09 när vi började ta en rad SM-guld. Vi var en del av ett otroligt stjärnspäckat lag. Vi slet på i bakgrunden mest och spelade inte supermycket. Ingen av oss var startspelare utan backups. Så vi har inte spelat jättemycket tillsammans sedan juniortiden.

Vad är det han bidrar med på plan?
– Han har en väldigt bra spelförståelse. Han är verkligen bra på att vara i mitten och styra spelet. Han är den sortens handbollsspelare som vi har saknat de senaste åren. Vi har mest haft spelare som är farliga på egen hand men inte har spelsinnet som sin främsta kompetens kanske. Där tillför han någonting nytt i laget.

Och hur är han utanför plan?
– Lite småjobbig sådär. Nädå, han är skön. Nu i början kommer man lätt tillbaka till gamla tider. Det kommer ta lite tid innan man kommer varandra på djupet igen. Men det är en trygg och stabil kille.

För ”Rumän” & Co väntar nu säsongens första riktiga test. IFK Skövde gästar Scandinavium på onsdag kväll och lär bli en tuff nöt att knäcka för göteborgarna. En skillnad från ett par år sedan, menar Johansson.

– De har en jäkla bredd i laget och har fått upp några unga som ser vassa ut. De är inte lika upp-och-ner som för ett antal år sedan. Då kunde dem antingen ha dagen och slå alla, eller så hade dem inte det och accepterade det lite. Nu har de istället hittat en hög lägstanivå och presterar jämnt.

Vad blir viktigast för er?
– Det är de vanliga klyschorna. Få till försvar- och kontringsspelet och sedan släppa loss i anfallen. Det blir i synnerhet viktigt att stoppa deras niometerslina som är vass. Gör man det kommer man långt mot dem.

OLOF THYRELIUS ERICSON

IK Sävehofs SM-guld medaljörer 2010, 2011 & 2012

Tobias Johansson
Eric Forsell-Schefvert
Erik Fritzon
Jesper Nielsen
Thomas Forsberg
Robert Johansson
Victor Fridén
Emil Berggren
Tobias Albrechtson
Niclas Barud
Viktor Ottosson